Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13154

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Κλιμακώνει τις αμφισβητήσεις η Τουρκία, εντείνεται το παζάρι στην περιοχή

Μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, «έρευνες» και στρατιωτικά γυμνάσια σε Αιγαίο και δίπλα στην κυπριακή ΑΟΖ


ΣΕΛ.  5
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Η αμερικανοΝΑΤΟική ατζέντα «κορωνίδα» της εξωτερικής πολιτικής

Οι προτεραιότητες για τη νέα χρονιά συνιστούν κλιμάκωση της εμπλοκής σε επικίνδυνα σχέδια


ΣΕΛ.  5

«Ευελιξία» και ανασφάλεια το μέλλον για χιλιάδες εργαζόμενους

Οι αντεργατικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που διατηρούνται και ενισχύονται, έχουν μετατρέψει σε κόλαση την αγορά εργασίας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Να ποια είναι η «επιστροφή στην κανονικότητα» που διαφημίζει η κυβέρνηση:

  • Αύξηση των θέσεων μερικής - εκ περιτροπής απασχόλησης κατά 39,6% από το 2015. Σαρώνει η «ευελιξία» σε όλους τους κλάδους, κυρίως σε Επισιτισμό - Τουρισμό, Τηλεπικοινωνίες, λιανικό Εμπόριο.
  • Ενας στους πέντε εργαζόμενους δούλευε με ελαστικές μορφές απασχόλησης το 2018, από έναν στους δέκα το 2013! Δηλαδή, η «ευελιξία» διπλασιάστηκε μέσα σε πέντε χρόνια!
  • Κυνική ομολογία από την Τράπεζα της Ελλάδας: Η αύξηση της απασχόλησης οφείλεται στις «μεταρρυθμίσεις», που έδωσαν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν το «μισθολογικό κόστος» και τις σχέσεις εργασίας στις «διαταραχές της οικονομικής δραστηριότητας».
  • Στοιχεία του συστήματος «Εργάνη»: Καθηλωμένοι οι μισθοί και το 2018. Κάτω από 800 ευρώ μεικτά ένας στους δύο εργαζόμενους.

ΣΕΛ.  10   -   11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επ' ώμου...

«Επ' ώμου» έχει πάρει το ζήτημα της προώθησης του επικίνδυνου σχεδιασμού των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως επιβεβαιώθηκε ξανά και με νέα ένταση μετά την ολοκλήρωση του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, πριν από δύο βδομάδες, και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σερβία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας και συμμετείχε στην τετραμερή με Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στην επίσκεψή του εκεί, ο πρωθυπουργός, κραδαίνοντας ως «πρότυπο» τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ - επιβεβαιώνοντας έτσι το καραμπινάτο αμερικανοΝΑΤΟικό της περιεχόμενο - αλλά και το «κλειδί» της ένταξης στην ΕΕ, όσο και τα έργα ενεργειακής και μεταφορικής «διασύνδεσης» της περιοχής, μετέφερε ορθά - κοφτά τις απαιτήσεις και τα «μηνύματα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ προς τη σερβική ηγεσία σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας με το Κόσσοβο, γενικότερα την ευθυγράμμιση της Σερβίας και των υπόλοιπων χωρών της περιοχής με τα ευρωατλαντικά «πρότυπα» στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Είπε, εξάλλου, χαρακτηριστικά πως απευθύνει «μήνυμα ότι όλες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα που δίνουμε εμείς σήμερα, της συνεργασίας. Ολες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει να βασίσουν το όραμά τους για την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους και στην ανάγκη συμμόρφωσης με αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Με τα ίδια σχεδόν λόγια, ο «διαβολικά καλός» Ντ. Τραμπ έστελνε λίγες μέρες πριν επιστολή στους Προέδρους Σερβίας και Κοσσόβου, περιγράφοντας τη σημασία της περιοχής για την υπεράσπιση της «ευρωπαϊκής ασφάλειας» και «προειδοποιώντας» ότι «η αποτυχία να επωφεληθείτε από αυτήν τη μοναδική ευκαιρία (σ.σ. για συμφωνία με τη Σερβία) θα ήταν μια τραγική οπισθοδρόμηση, καθώς είναι απίθανο να παρουσιαστεί σύντομα μια νέα ευκαιρία για μια συνολική ειρήνη».

Τα προηγούμενα είναι παραπάνω από ενδεικτικά για την επιτάχυνση του σχεδίου «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής, όσο και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που αναλαμβάνει η κυβέρνηση σε αυτόν για λογαριασμό της αστικής τάξης και της «αναβάθμισής» της.

Βέβαια, σε σχέση με τα όσα ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, ότι τάχα η περιοχή γίνεται έτσι «επίκεντρο της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης», το ακριβώς αντίθετο ισχύει, αφού τα ευρωατλαντικά σχέδια κάνουν τους λαούς της περιοχής «επίκεντρο» των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής.

Ως προς αυτό άλλωστε χαρακτηριστικές είναι τόσο οι αντιδράσεις της Ρωσίας στη δημιουργία κοσσοβάρικου στρατού και οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων για τη διαδικασία στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, όσο και οι επισκέψεις που σχεδιάζονται για το Γενάρη, του Βλ. Πούτιν στα Σκόπια και της Αγκ. Μέρκελ στην Αθήνα για να σταλούν τα ανάλογα «μηνύματα». Οπως επίσης χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι σε κάθε τους βήμα τα ευρωατλαντικά σχέδια φουντώνουν τους αλληλοτροφοδοτούμενους εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς σε όλη την περιοχή, στο πλαίσιο της πολιτικής τού «διαίρει και βασίλευε».

Οι ευρωατλαντικές «αποστολές» και ρόλοι που αναλαμβάνει μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση γίνονται διπλά επικίνδυνες για το λαό, αν κανείς βάλει στην «εξίσωση» και τις ανάλογες «διευθετήσεις» που δρομολογεί στη ΝΑ Μεσόγειο, όσο και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ - κατά τον Γ. Μίτσελ - αντιμετωπίζουν την περιοχή από την Ουκρανία έως το Ισραήλ ως «ενιαίο χώρο» για τα σχέδιά τους, με την Ελλάδα σε ρόλο «κέντρου βάρους».

Οι εξελίξεις, που όλα δείχνουν ότι θα επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα, χρειάζεται να σημάνουν «καμπανάκι» στο λαό. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, που αποτελούν κίνδυνο - θάνατο για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.


MotionTeam

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πρωτοβουλίες με αιχμή την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Οι επικίνδυνες συνθήκες και τα «ατυχήματα» με διανομείς, ο «φόρος αίματος» που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους, τα συχνά «ατυχήματα» στον κλάδο των Κατασκευών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της δράσης των Συνδικάτων (φωτ. αρχείου).


ΣΕΛ.  9


ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η γιορτή για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών

ΣΕΛ.  6
ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στις μαζικές εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις στο Σουδάν

ΣΕΛ.  19
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Καταγγέλλει κυβέρνηση - εκκοκκιστές για τις χαμηλές τιμές στο βαμβάκι

ΣΕΛ.  10
ΚΕΘΑ
Ανακοίνωση για τα αναδρομικά των αποστράτων

ΣΕΛ.  4
401 ΓΣΝΑ
Αμεση ανάγκη για χρηματοδότηση και προσλήψεις

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε χτες το νοσοκομείο


ΣΕΛ.  4

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ