ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πρωτοβουλίες με αιχμή την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία

Η σημερινή μηχανοκίνητη πορεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής θα καταλήξει στο υπουργείο Εργασίας
Η σημερινή μηχανοκίνητη πορεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής θα καταλήξει στο υπουργείο Εργασίας
Πρωτοβουλίες με επίκεντρο τα αιτήματα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς οργανώνουν σωματεία σε μια σειρά κλάδους.

Οι επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς και τα «ατυχήματα» με θύματα διανομείς, που κόστισαν μάλιστα τη ζωή πρόσφατα σε έναν εργαζόμενο, ο «φόρος αίματος» που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους, τα συχνά «ατυχήματα» στον κλάδο των Κατασκευών, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της δράσης και των πρωτοβουλιών των συνδικάτων.

Μηχανοκίνητη πορεία σήμερα για τη λήψη μέτρων για τους διανομείς

Σε μηχανοκίνητη πορεία, που θα ξεκινήσει στις 11.30 π.μ. από την πλατεία Κατράκη στη Γλυφάδα και θα καταλήξει στο υπουργείο Εργασίας, προχωρούν σήμερα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το Παράρτημά του στις νότιες συνοικίες, απαιτώντας μέτρα για την προστασία της ασφάλειας των διανομέων που εργάζονται σε επισιτιστικά καταστήματα και αλυσίδες.

Το Συνδικάτο πήρε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση μετά τα δύο «ατυχήματα» που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, και τα δύο σε επιχειρήσεις στην περιοχή της Γλυφάδας, οδηγώντας στο θάνατο ενός εργαζόμενου και στον τραυματισμό ενός ακόμα. Το Συνδικάτο υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα «ατυχήματα» έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα όχι μόνο στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

«Τέρμα πια! Δεν πάει άλλο! Οχι άλλη ανθρωποθυσία για την ανάπτυξη και τα κέρδη τους», τονίζει στην ανακοίνωσή του. Καλεί τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους για τις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν σε διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους. «Η επικινδυνότητα του επαγγέλματος δεν πρέπει να γίνεται άλλοθι για την εργοδοσία ώστε να ξεφεύγει από τις βαριές ευθύνες που φέρει για τις συνθήκες που κυριαρχούν στον κλάδο συνολικά και στο συγκεκριμένο πόστο ειδικότερα», υπογραμμίζει το Συνδικάτο, ενώ επισημαίνει ότι η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τα μέτρα προστασίας στην ειδικότητα αποτελεί «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων.

«Στην περίοδο που οι αλυσίδες στον κλάδο γιγαντώνονται και ο ανταγωνισμός οξύνεται, οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν», σχολιάζει το Συνδικάτο. Οσο για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ντελιβεράδες, σημειώνει: «Η εντατικοποίηση της δουλειάς αυξάνεται και διευρύνεται, η αυθαιρεσία και η ανασφάλιστη εργασία "χτυπάνε κόκκινο". Με εκβιασμούς και απειλές από την εργοδοσία, οι συνάδελφοι διανομείς αναγκάζονται να επωμιστούν το κόστος των βασικών μέσων προστασίας, για να σώσουν τη ζωή τους. Ακόμα και στην περίπτωση που καλύπτονται κάποια βασικά, κι αν αυτά δεν είναι σαπισμένα, αναγκάζονται να κάνουν άπειρα δρομολόγια, σε εξαντλητικά ωράρια, να τρέχουν από το ένα πόστο στο άλλο υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να επιβάλουν με τον αγώνα τους μέτρα προστασίας. Συγκεκριμένα, διεκδικεί: Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Μειωμένο ωράριο με αποδοχές 8ώρου. Κλαδικές ΣΣΕ με ανάκτηση όλων των απωλειών. Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται και να καλύπτονται από την επιχείρηση. Επαναφορά και διεύρυνση των ΒΑΕ και για την ειδικότητα των διανομέων. Κανένας ντελιβεράς στους δρόμους με έντονα καιρικά φαινόμενα.

Κάλεσμα από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Στη σημερινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 12.30 μ., καλεί και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του διανομέα που έχασε τη ζωή του στο μεροκάματο την περασμένη Παρασκευή. Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του το Σωματείο, παράλληλα με τη δουλειά του ως διανομέας σε επισιτιστικό κατάστημα στη Γλυφάδα, ο εργαζόμενος δούλευε και στον κλάδο του Εμπορίου, σε κατάστημα της επιχείρησης «Σκλαβενίτης».

«Επιβεβαιώνεται με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η ανάπτυξη που επικαλούνται οι εργοδότες σε όλους τους κλάδους πάει χέρι χέρι με την εξοντωτική εντατικοποίηση της δουλειάς και τους χαμηλούς μισθούς. Η σκληρή μάχη για την επιβίωση αναγκάζει όλο και περισσότερους συναδέλφους να κάνουν δυο δουλειές για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην κάλυψη βασικών αναγκών», σημειώνει ο Σύλλογος και απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να παλέψουν για μέτρα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και ζωής.

«Πληρώσαμε την κρίση τους, ας μην πληρώσουμε και τη "δίκαιη ανάπτυξή" τους», τονίζει.

Ημερίδα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους δήμους

Ημερίδα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους δήμους διοργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την Πέμπτη 17 Γενάρη στις 5.30 μ.μ., στο δημαρχείο Περιστερίου (στάση μετρό «Περιστέρι»).

Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι: Χρήστος Παπάζογλου, Ειδικός Γιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Εύη Γεωργιάδου, Δρ. Μηχανικός Ασφαλείας, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Βασίλης Οψιμος, Τεχνικός Επιθεωρητής Εργασίας. Μάκης Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ και μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για την Υγιεινή και Ασφάλεια.

Το Συνδικάτο παίρνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με αφορμή τα δεκάδες θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και τους εκατοντάδες σακατεμένους που μετρά ο κλάδος τα τελευταία χρόνια.

«Η εντατικοποίηση της δουλειάς, η έλλειψη προσωπικού, ο γερασμένος και ελλιπώς συντηρημένος εξοπλισμός και οχήματα, οδηγούν στην πρόκληση σοβαρών ή και θανατηφόρων εργατικών "ατυχημάτων", καθώς και στην εκδήλωση επαγγελματικών ασθενειών. Μόνο το τελευταίο διάστημα στον κλάδο μας μετράμε 50 εργάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες σακατεύονται καθημερινά», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων εργαζομένων στους δήμους, τις επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, αλλά και κάθε συνειδητοποιημένο συνδικαλιστή να συμμετέχουν στην ημερίδα, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να πάρουν μέτρα υπεράσπισης της ζωής των εργαζομένων.

Ακόμα ένα «ατύχημα» σε εργοτάξιο

Στο μεταξύ, ακόμα έναν τραυματισμό εργαζόμενου σε «ατύχημα», αυτήν τη φορά στο εργοτάξιο ανακαίνισης του πρώην εργοστασίου «Παπαστράτος» στον Πειραιά, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Το Συνδικάτο εκφράζει την αλληλεγγύη του στον συνάδελφο που τραυματίστηκε και τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση.

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η εντατικοποίηση της δουλειάς από την εργοδοσία και η έλλειψη μέτρων ασφαλείας βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των εργατών στα εργοτάξια», τονίζει το Συνδικάτο και απαιτεί να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Η ανάδειξη των «ατυχημάτων» και των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώνονται βρίσκεται σταθερά στον προσανατολισμό της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων Οικοδόμων. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου είχε καταγγείλει δύο «ατυχήματα» σε οικοδομές της πόλης.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ «ΖΟΥΡΑ»
Προκλητική η εργοδοσία σε ακόμα μια τριμερή

Τη στάση της εργοδοσίας στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 20/12 στο υπουργείο Εργασίας καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα». Στη συνάντηση που έγινε με τη συμμετοχή του γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας προσπάθησαν να κάνουν το μαύρο άσπρο.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, σε σχέση με την απληρωσιά και την πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων, η εργοδοσία ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «υπάρχει σημαντική βελτίωση» από τον Αύγουστο που είχε γίνει η προηγούμενη συνάντηση στο υπουργείο. Αντίστοιχα, για το γεγονός ότι εκτός από δεδουλευμένα οφείλονται και ένσημα, πράγμα που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους, ισχυρίστηκε ότι «ψάχνει λύση», όπως έχει πει πολλές φορές άλλωστε και στο παρελθόν, χωρίς οι εργαζόμενοι να έχουν δει τα ένσημά τους.

Το σωματείο στηλιτεύει ιδιαίτερα το γεγονός ότι εργοδοσία και υπουργείο δεν είπαν κουβέντα για την εκδικητική αντιμετώπιση σε βάρος μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου. Οπως υπενθυμίζει, «η εργοδοσία έχει τοποθετήσει τα μέλη του ΔΣ σε χώρο όπου δεν έχει νερό, ρεύμα, τουαλέτα, θέρμανση και γενικά δεν πληροί απολύτως κανέναν όρο υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας», ενώ γι' αυτούς είναι ακόμα μεγαλύτερη η απληρωσιά, με την τελευταία πληρωμή να έχει γίνει πριν από 80 μέρες (!) και αφορά μέρος της μισθοδοσίας του Μάη.

Παράλληλα, το σωματείο καταγγέλλει το γεγονός ότι «με ευθύνη του ΟΑΕΔ αλλά και του υπουργείου Εργασίας» δεν έχει καταβληθεί το επίδομα επίσχεσης σε όσους εργαζόμενους έχουν προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες.

«Η επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα κλιμακώνεται σε όλη την πτηνοτροφία, σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Το μένος του συγκεκριμένου βιομήχανου έχει να κάνει με τα εμπόδια που βάζουμε στους σχεδιασμούς για να εντείνει την εκμετάλλευσή μας», σημειώνει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ