ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
Εχει παρελθόν

Με τυμπανοκρουσίες το υπουργείο Εργασίας διαρρέει σε φιλοκυβερνητικά έντυπα ότι η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να φτάσει και τα 50 ευρώ. Τα προπαγανδιστικά της τερτίπια, όμως, είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους και το λαό, ειδικά σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό. Οχι μόνο επειδή η όποια αύξηση θα εξανεμιστεί γρήγορα από τη φοροληστεία που κλιμακώνεται σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας και άλλα παρόμοια, αλλά και επειδή για τέσσερα ολόκληρα χρόνια και παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις, κράτησε τον κατώτατο μισθό στα Τάρταρα, εκεί που τον είχαν ρίξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας απόλυτα τους μνημονιακούς νόμους. Ολο αυτό το διάστημα, εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δεν πήραν ούτε ένα ευρώ αύξηση! Ετσι, ο κατώτατος μισθός παρέμεινε εκεί που ήταν από το Φλεβάρη του 2012, δηλαδή για οκτώ ολόκληρα χρόνια: Τέσσερα χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και άλλα τέσσερα με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που το 2015 κέρδισε τις εκλογές με σύνθημα την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά κράτησε σε ισχύ και το αίσχος του «υποκατώτατου» για τους νέους κάτω των 25 ετών. Στα ίδια εξευτελιστικά επίπεδα κρατήθηκαν και ορισμένα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως π.χ. το επίδομα ανεργίας. Αφού λοιπόν όλη την προηγούμενη τετραετία τσάκισε το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, προκειμένου να τονωθεί η κερδοφορία των καπιταλιστικών ομίλων, εμφανίζεται σήμερα ως «μάγος με τα δώρα», προσπαθώντας να κοροϊδέψει το λαό.

ΝΑΤΟικοί «θούριοι»

Μέχρι και το ...«όραμα του Ρήγα Φεραίου» επιστρατεύτηκε από τον Αλ. Τσίπρα σε ομιλία του για τα Βαλκάνια στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον οραματισμό του Ρ. Φεραίου για «την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη». Και ποιο είναι το σύγχρονο νόημα των όσων έλεγε ο Ρ. Φεραίος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό; Μα προφανώς η ενίσχυση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και η προώθηση αντίστοιχων ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων, όπως μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, δηλαδή σχεδιασμών που φέρνουν όλο και πιο κοντά τη φλόγα στο μπαρούτι. Τι σχέση όμως μπορεί να έχουν η ελευθερία και η αδελφοσύνη των βαλκανικών λαών (τηρουμένων βέβαια των αναλογιών, αφού μιλάμε για διαφορετική εποχή) με τους ματωμένους σχεδιασμούς που στηρίζει η κυβέρνηση, με την αναμόχλευση των αλυτρωτισμών και του «διαίρει και βασίλευε» που φέρνουν οι σύμμαχοί της στην περιοχή; Αυτά είναι ψιλά γράμματα μπροστά στο μπλέντερ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στους «θούριους» που επιμελείται για ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Διευθετήσεις

Ανεξάρτητα από το αν έγινε ή όχι η κοινή άσκηση ΗΠΑ - Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ (η Κύπρος το διαψεύδει, αλλά από τις ΗΠΑ ούτε φωνή ούτε ακρόαση), το βέβαιο είναι ότι τελευταία καταγράφεται έντονη κινητικότητα στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας. Αυτό σηματοδοτούν η πώληση των αμερικανικών πυραύλων «Patriot», η απόφαση αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συρία, που ήταν σε γνώση της Τουρκίας και χαιρετίστηκε αμέσως από τον Ερντογάν, οι πληροφορίες για ενδεχόμενη έκδοση του Γκιουλέν. Μάλιστα, στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας υπήρξε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για τα θέματα της Συρίας. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες βελτιώνεται σε σχέση με αυτό πριν από λίγους μήνες. Θυμίζουμε, επίσης, ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες υπήρξαν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από αξιωματούχους των ΗΠΑ, που υπογράμμιζαν τη στρατηγική και αναντικατάστατη σημασία της Τουρκίας για τα αμερικανικά συμφέροντα, επιβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια για να την κρατήσουν στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο και να βάλουν εμπόδια στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία. Το πού θα κάτσει η μπίλια, είναι ακόμα δύσκολο να προβλεφτεί. Επιβεβαιώνεται ωστόσο ξανά ότι ο τίτλος του «προτιμώμενου εταίρου» των ΗΠΑ, που η κυβέρνηση διαφημίζει ως «εγγύηση» τάχα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, μόνο τέτοια δεν είναι. Κι ότι στο πλαίσιο της συνολικότερης διευθέτησης που εξελίσσεται στην περιοχή, στη βάση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδίου, οι κίνδυνοι για το λαό μεγαλώνουν, είτε η Ελλάδα συνεχίσει να αξιοποιείται ως «μοχλός πίεσης» και «γέφυρα» των ΗΠΑ προς την Τουρκία, είτε υπάρξει συμβιβασμός, με ανταλλάγματα που «ακουμπούν» τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Από το μέλλον

«Η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία για τις σχέσεις καλής γειτονίας με την ΠΓΔΜ χωρίς να συζητήσει με την Ελλάδα και χωρίς εσωτερική συναίνεση είναι ανεξήγητη. Ως Πρόεδρος της Βουλγαρίας δεν συμφωνώ με το όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Δεν υπάρχει τέτοια χώρα. Αυτό το όνομα δεν μπορεί να ισχύσει. Και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχει "μακεδονική γλώσσα". Αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια». Αυτά είπε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρ. Ράντεφ, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, φέρνοντας στην επιφάνεια και από άλλη μπάντα τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνει σε κάθε του βήμα ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός, καθώς ξεδιπλώνεται στην περιοχή. Τα λόγια του Ράντεφ, όμως, είναι κι ενδεικτικά για το πόσο «κούφιες» είναι οι κυβερνητικές «παρόλες» - που εντάθηκαν τις προηγούμενες μέρες με αφορμή τις τροπολογίες που ζήτησαν τα αλβανικά κόμματα στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ - ότι τάχα η συμφωνία «κλείνει οριστικά» τα ζητήματα των αλυτρωτισμών. Κάθε άλλο: Οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια, η αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όχι μόνο δεν «αφήνουν πίσω» τους αλληλοτροφοδοτούμενους αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς, αλλά τους φέρνουν στην πρώτη γραμμή, με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής. Η πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για την απεμπλοκή της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμμαχίες, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1895 Οι Αδερφοί Λιμιέρ προβάλλουν στο Παρίσι την πρώτη κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί μόλις 1 λεπτό.

1909 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος καταφθάνει στην Αθήνα από την Κρήτη, ύστερα από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης.

1920 Θεσπίζεται το παράσημο της Κόκκινης Σημαίας της Εργασίας.

1931 Η κυβέρνηση Βενιζέλου αποφασίζει τη διάλυση της «Ενωσης Νομικών» επειδή αποκάλυψε τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι κομμουνιστές κρατούμενοι των φυλακών Αβέρωφ.

1944 Επειτα από σκληρή μάχη οι Βρετανοί καταφέρνουν να καταλάβουν ολόκληρο το Ψυρρή και προωθούνται προς το Μεταξουργείο. Ανάλογες καταδρομικές επιθέσεις έγιναν και σε άλλα σημεία της Αθήνας. Η πρόταση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ προς τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό για αμοιβαία απελευθέρωση των αιχμαλώτων και των δύο πλευρών έπεσε στο κενό. Ο ΕΛΑΣ προχώρησε σε μονομερή απελευθέρωση όσων δεν βαρύνονταν με εγκληματικές πράξεις κατά του λαού (δοσίλογοι κ.λπ.).

1947 Ορίζονται οι πρώτοι 18 πολιτικοί επίτροποι του ΔΣΕ. Κύρια αποστολή του πολιτικού επιτρόπου ήταν η οργάνωση της πολιτικής δουλειάς μέσα στις μονάδες του ΔΣΕ, η καλλιέργεια και διαμόρφωση συνειδητών ταξικών μαχητών, με γνώση και πίστη γιατί πολεμούν. Οι πολιτικοί επίτροποι ήταν πρωτοπόροι και υπόδειγμα αγώνα, συνεκτικός κρίκος και έμπνευση της μονάδας. Εξ ου και το άκρατο μίσος του ταξικού εχθρού απέναντί τους, που συστηματικά τους έβαζε στο στόχαστρο.

1948 Πυροβολικό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας βάλλει κατά θέσεων του κυβερνητικού στρατού στη Θεσσαλονίκη. Τμήματα πεζικού και ιππικού του ΔΣΕ ενεργούν επιχειρήσεις στους συνοικισμούς των Καλαμαριάς, Τούμπας, Καρπουτζίδας, στις αποθήκες Ντουντουλάρη, στο σιδηροδρομικό σταθμό ΣΕΔΕΣ και μια σειρά από στρατιωτικούς στόχους.

1949 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει να εκδοθούν στα Ελληνικά, μέσα σε δύο χρόνια, τα «Διαλεχτά Εργα» των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν καθώς και τα «Ζητήματα Λενινισμού» του Στάλιν.

1963 Με παρέμβαση των Βρετανών χαράσσεται η «πράσινη γραμμή» στη Λευκωσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ