Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2013 - αριθ. φύλλου: 11734

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Προετοιμάζει νέα επίθεση στην κυριακάτικη αργία

ΣΕΛ.  13
Παιδικές γιορτές της ΚΝΕ σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη σήμερα και αύριο

ΣΕΛ.  15

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης - μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ

Η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοίνωσε σχετικά με το επικίνδυνο φαινόμενο της αιθαλομίχλης, «ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού», όχι μόνο μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά. Ανασύροντας και πάλι τη γνωστή συνταγή, που αντί να λύνει το πρόβλημα επιδιώκει να περιορίσει τις συνέπειές του, νομιμοποιεί ουσιαστικά τη βλάβη που προκαλείται στην υγεία του λαού από την αιθαλομίχλη. Τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν, ελάχιστη επίδραση μπορούν να έχουν στο μετριασμό του φαινομένου, καθώς εξαντλούνται σε «απαγορεύσεις» τις οποίες ως επί το πλείστον φορτώνονται αυτοί που δεν έχουν καμία ευθύνη, ενώ δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος.


Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νέες ανατροπές στην Ασφάλιση

Με έκθεσή της, η Κομισιόν συγχαίρει τις ελληνικές κυβερνήσεις για την προσαρμογή της νομοθεσίας στις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η νομοθεσία που έχει ήδη διαμορφωθεί θα οδηγήσει έως το 2030 σε αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 68 χρόνια, από τα 67 που είναι σήμερα. Στο φόντο τέτοιων και άλλων «εκθέσεων», που στην πλειοψηφία τους αφορούν στα δημοσιονομικά του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, η κυβέρνηση ετοιμάζει τα επόμενα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Αυτό έδειξε και ο νέος Κανονισμός για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, που αποκάλυψε την Τρίτη 24/12/2013 ο «Ριζοσπάστης». Σύμφωνα με αυτόν, από το νέο χρόνο, οι επικουρικές συντάξεις δε θα ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 100 ευρώ, ενώ συντριπτικό πλήγμα θα δεχτούν οι επικουρικές συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Η εφιαλτική πραγματικότητα, που διαμορφώνεται για συνταξιούχους και ασφαλισμένους και στο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι συνέπεια της στρατηγικής των μονοπωλίων, η εφαρμογή της οποίας δεν περιορίζεται στα μνημόνια, ούτε θα εξαλειφθεί με άλλο μείγμα διαχείρισης, όπως προπαγανδίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι κάθε λογής «αντιμνημονιακοί».

Με ιδιαίτερη ένταση από τις αρχές της δεκαετίας του '90, πάρθηκαν στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ μια σειρά από αντιασφαλιστικά μέτρα, πυρήνας των οποίων ήταν η ολοένα και μεγαλύτερη απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τις υποχρεώσεις τους για την ασφάλιση και τις συντάξεις. Οι ανατροπές αυτές έγιναν παράλληλα με το βάθεμα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των τομέων της Υγείας και της Πρόνοιας.

Η κεντρική κατεύθυνση είναι να διαμορφώνονται οι ασφαλιστικές παροχές και οι συντάξεις ανάλογα με τις εισφορές του εργαζόμενου σε όλον τον εργάσιμο βίο, με ελαχιστοποίηση έως και απαλλαγή της εργοδοσίας από τις εισφορές της στα ασφαλιστικά ταμεία. Το κράτος θα εγγυάται ένα ελάχιστο «πακέτο» υγειονομικών παροχών και μια σύνταξη σε επίπεδο επιδόματος πτωχοκομείου. Το υπόλοιπο μέρος της σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που σημαίνει ότι «όσα βάζεις τόσα παίρνεις», αν βέβαια οι εισφορές στα επαγγελματικά και ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν την προσδοκώμενη απόδοση στο χρηματιστηριακό και τραπεζικό τζόγο. Με τον ίδιο τρόπο διαμορφώνονται και οι παροχές στην Υγεία και την Πρόνοια.

Αυτήν τη στρατηγική κατεύθυνση υπηρετούν όλες οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος και οι νέες που σχεδιάζονται. Αν δεν γίνουν γρήγορα βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, αν δεν ισχυροποιηθεί η γραμμή σύγκρουσης με τη στρατηγική του κεφαλαίου, με την πολιτική της ΕΕ, τότε οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι θα πεθαίνουν κυριολεκτικά στην ψάθα ή θα δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα για να έχουν τα στοιχειώδη.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ»
Αντιστέκονται στις απολύσεις και στην τρομοκρατία

Με νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση χτες το πρωί έξω από τις πύλες του εργοστασίου «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ», στη Ριτσώνα, απάντησαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, δίνοντας συνέχεια στην πάλη τους ενάντια στις απολύσεις των συναδέλφων τους. Η απόφαση για τη χτεσινή απεργία πάρθηκε σε Γενική Συνέλευση που έγινε την Τρίτη, στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας.


ΣΕΛ.  9


ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ενταση της κόντρας κυβέρνησης - «Αδελφών Μουσουλμάνων»

ΣΕΛ.  16
Οξύνεται η ενδοαστική κόντρα στην Τουρκία

ΣΕΛ.  17
Χωρίς καράβι μέσα στις γιορτές Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι

ΣΕΛ.  12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα παιδιά μεταναστών

Μια γιορτή με πολλές δραστηριότητες, παράσταση Καραγκιόζη και πλούσια δώρα διοργανώνει αύριο Κυριακή η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ για τα παιδιά μεταναστών. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα φιλοξενηθεί στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Βερανζέρου 1 (πλατεία Κάνιγγος).


ΣΕΛ.  15
Στρώνουν το δρόμο για νέα αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης

ΣΕΛ.  11

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ