ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ»
Αντιστέκονται στις απολύσεις και στην τρομοκρατία

Νέα συγκέντρωση χτες στο εργοστάσιο της Ριτσώνας, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας

Ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Προσωπικού Ελαιουργοσαπουνοποιών μιλάει στους απεργούς, χτες, έξω από το εργοστάσιο
Ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Προσωπικού Ελαιουργοσαπουνοποιών μιλάει στους απεργούς, χτες, έξω από το εργοστάσιο
Με νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση χθες το πρωί έξω από τις πύλες του εργοστασίου «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ», στη Ριτσώνα, απάντησαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, δίνοντας συνέχεια στην πάλη τους ενάντια στις απολύσεις των συναδέλφων τους. Η απόφαση για τη χθεσινή απεργία πάρθηκε σε Γενική Συνέλευση που έγινε την Τρίτη, στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας.

Υπενθυμίζεται πως στις 24 Δεκέμβρη, όταν οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν τη δεύτερη κατά σειρά 24ωρη απεργία τους ενάντια στις απολύσεις, κυβέρνηση και εργοδοσία έβαλαν τα ΜΑΤ να τους επιτεθούν και να συλλάβουν οκτώ εργαζόμενους, που στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Ανάμεσα στους έξι απολυμένους, οι δύο ήταν μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής και ένας ακόμα ήταν πρώην μέλος του ΔΣ της Πανελλαδικής Ενωσης Προσωπικού Ελαιουργοσαπουνοποιών, γεγονός που αποκαλύπτει την πρόθεση της εργοδοσίας να χτυπήσει το σωματείο που πρωτοστατεί στην οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου.

Οι έξι απολύσεις έγιναν με τη δικαιολογία ότι η εταιρεία ενδέχεται να χάσει έναν από τους μεγάλους πελάτες της. Με το ίδιο αιτιολογικό, η εργοδοσία έχει ανακοινώσει άλλες δυο απολύσεις για το Γενάρη, ενώ στελέχη διαδίδουν τρομοκρατικά ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, αν δε σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

Από την πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της Χαλκίδας
Από την πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της Χαλκίδας
Χθες το πρωί, όπως και το ξημέρωμα της Τρίτης, στο πλάι των απεργών βρέθηκαν σωματεία από άλλους χώρους δουλειάς και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας έμπρακτα ταξική αλληλεγγύη. Παραβρέθηκε ακόμα αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Χημικής Βιομηχανίας. Στην αντίπερα όχθη, βρέθηκαν ξανά οι καλοθελητές της εργοδοσίας, που έστησαν απεργοσπαστικό μηχανισμό και με την απειλή των δυνάμεων καταστολής, που ήταν έτοιμες να επέμβουν, έβαλαν εργαζόμενους να δουλέψουν.

Μετά τη συγκέντρωση, οι απεργοί έκαναν νέα γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας. Αποφάσισαν να γυρίσουν στη δουλειά τη Δευτέρα και τη μέρα εκείνη να κάνουν γενική συνέλευση για να προγραμματίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, έχοντας στόχο τη συσπείρωση περισσότερων δυνάμεων και το συντονισμό της δράσης με το σύνολο του κλάδου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Χαλκίδας.

Ανακοινώσεις αλληλεγγύης από σωματεία

Πλήθος συνδικάτων με ανακοινώσεις εκφράζουν τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο «Παπουτσάνης» και καταδικάζουν την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία.

Ανακοινώσεις έχουν βγάλει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, το Συνδικάτο Μετάλλου, η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών - Βαφέων, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά. Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζόμενων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος Νομού Αττικής, η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στο Φάρμακο Ηλιούπολης, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνας. Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος», το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, το Σωματείο Καθαριστών Σχολείων Δημόσιας - Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ανεξαρτήτου Αντικειμένου Νομού Πειραιά και Νήσων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής «Ο Προμηθέας», o Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, το Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά.

Επίσης εκτός από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σχετική ανακοίνωση έβγαλαν η Γραμματεία Θήβας του ΠΑΜΕ, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.


Οργανωμένη απάντηση στην καταστολή

Το ξημέρωμα της Τρίτης, οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν ωμά στους απεργούς της επιχείρησης «Παπουτσάνης» στη Ριτσώνα και συνέλαβαν οκτώ εργαζόμενους και συνδικαλιστές. Η επίθεση των ΜΑΤ έγινε για να περιφρουρηθούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας, όπως με μεγάλη συχνότητα γίνεται το τελευταίο διάστημα, με σημείο καμπής την επίθεση στους απεργούς της «Χαλυβουργίας». Θυμίζουμε ενδεικτικά ότι στις 5 Νοέμβρη, δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν στους εργαζόμενους των Πρακτορείων Τύπου, που περιφρουρούσαν την απεργία τους στην Αττική. Ανήμερα της απεργίας στις 6 Νοέμβρη, θύματα της κρατικής - εργοδοτικής καταστολής έγιναν οι απεργοί της ACS. Στη Χαλκίδα, στις 16 Οκτώβρη, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν επέμβαση στο κτίριο της Περιφέρειας στη Χαλκίδα και συνέλαβαν 13 συνδικαλιστές από τα σωματεία των πέντε κλειστών εργοστασίων της περιοχής, που κινητοποιούνται συντονισμένα εδώ και πολλούς μήνες, διεκδικώντας δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβρη, η αστυνομία είχε επιτεθεί σε εργαζόμενους που περιφρουρούσαν απεργία έξω από το «Καρφούρ» της Χαλκίδας και προσήγαγε έξι από αυτούς.

Η άλλη όψη της κρατικής καταστολής είναι η κλιμάκωση των διώξεων και των καταδικών σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστών, που αποκτά χαρακτηριστικά μπαράζ το τελευταίο διάστημα, στοχοποιώντας κυρίως τα στελέχη του ταξικού κινήματος. Το ΠΑΜΕ έχει αναδείξει το ζήτημα με αφορμή τις αλλεπάλληλες καταδίκες συνδικαλιστών της Ζώνης, ύστερα από μηνύσεις εργολάβων, που είναι γεμάτες ψέματα και στημένες κατηγορίες. Τελευταίο κρούσμα ήταν η καταδίκη στη Θεσσαλονίκη του μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλου και της συνδικαλίστριας, δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη», Αννας Ανανιάδου, για παρέμβασή τους σε δελτίο ειδήσεων της ΕΤ 3, στη διάρκεια της απεργίας που κήρυξαν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα στις 17 Δεκέμβρη 2009. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι η κατηγορία σε βάρος τους δεν τεκμηριώθηκε από τις καταθέσεις των μαρτύρων και ότι παρά την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταδικαστική.

Ανάλογα στημένο ήταν το κατηγορητήριο στη δίκη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, για τη διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας, στις 30 Γενάρη. Οι κατηγορίες δεν στηρίχτηκαν ούτε από τα ίδια τα στελέχη του υπουργείου και κατέρρευσαν, υποχρεώνοντας το δικαστήριο να εκδώσει αθωωτική απόφαση. Σε άλλη δίκη, στον Πειραιά, το κατηγορητήριο, που συνέταξε η εισαγγελία για μια από τις εκατοντάδες συνδικαλιστικές διώξεις που εκκρεμούν, περιείχε άλλα ονόματα κατηγορουμένων από αυτούς που ήταν να δικαστούν (!), δημιουργώντας πρόσθετα ερωτηματικά για το ρόλο της Δικαιοσύνης στο κυνήγι που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης. Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι οι συνδικαλιστικές διώξεις έχουν πολιτικό περιεχόμενο. Οπως πολιτική είναι και η απόφαση να χτυπηθεί μια απεργία από τις δυνάμεις καταστολής. Αυτό που επιδιώκουν η εργοδοσία και το κράτος της, είναι να κάμψουν κάθε αντίδραση και αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα που κλιμακώνονται και έχουν στόχο την ανάκαμψη της (καπιταλιστικής) οικονομίας και την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων.

Με το «μαστίγιο» σε βάρος των εργαζομένων, προσπαθούν να εμπεδώσουν το δόγμα «νόμος και τάξη», για να μην κουνιέται φύλλο στους τόπους δουλειάς. Για να προχωρήσει ανεμπόδιστα η πλήρης κατάργηση των ΣΣΕ, τα αντιασφαλιστικά μέτρα που σχεδιάζουν, οι μισθοί των 300 ευρώ και το παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Με άλλα λόγια, οι διώξεις και η καταστολή είναι η άλλη όψη της ανάπτυξης που επαγγέλλονται η αστική τάξη και τα κόμματά της και από την οποία λένε προκλητικά ότι έχουν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι. Με αφορμή τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Η οργανωμένη απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό, η αντίσταση σαν μια γροθιά στις προσπάθειες της εργοδοσίας να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο, η ταξική αλληλεγγύη, ο συντονισμός στην επιχείρηση και στον κλάδο, η συνειδητοποίηση ότι οι διώξεις δεν αφορούν έναν συγκεκριμένο συνδικαλιστή, ή ένα μεμονωμένο χώρο δουλειάς, αλλά στρέφονται ενάντια στο σύνολο της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, είναι όροι αναγκαίοι για να μπει φρένο στην επιθετικότητα της εργοδοσίας και του κράτους της. Η ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση είναι ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους και προϋπόθεση για να οργανώσουν νικηφόρα την αντεπίθεση.


Π.


Συνεχίζουν την απεργία στην «Coca Cola»

Τον τρίτο μήνα απεργίας συμπληρώνουν σε λίγες μέρες οι εργαζόμενοι της «Coca Cola 3Ε» στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, που παλεύουν για την ανάκληση των απολύσεων 33 συναδέλφων τους από το τμήμα της διακίνησης. Με έκτακτη γενική συνέλευση - απεργιακή συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν νέες 24ωρες απεργίες μέχρι και τη Δευτέρα 30 Δεκέμβρη. Δηλώνουν αποφασισμένα να μην κάνουν πίσω παρά τις τρομοκρατικές αγωγές, με τις οποίες η εργοδοσία διεκδικεί εκατομμύρια ευρώ από συνδικαλιστές του κλάδου. Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς εκφράζουν με ανακοινώσεις τους και αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων δεκάδες σωματεία απ' όλους τους κλάδους. Την ίδια ώρα που η «Coca Cola 3Ε» προσπαθεί με κάθε τρόπο να σταματήσει τον αγώνα των εργαζομένων και τους καταδικάζει στην ανεργία για να υπηρετήσει τα κέρδη της, επιδίδεται σε «φιλανθρωπία», ανακοινώνοντας ότι στηρίζει το έργο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και ότι καλύπτει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 300 οικογένειες της πόλης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ