Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2014 - αριθ. φύλλου: 11819

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τα μνημόνια διαρκείας που επιβάλλει η ΕΕ θα είναι εδώ και στην καπιταλιστική ανάκαμψη

Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε κυριακάτικη εφημερίδα


ΣΕΛ.  4   -   5
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εκρηκτική η κατάσταση στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Ο αρχηγός της CIA στο Κίεβο!

ΣΕΛ.  19

Ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για μάχες την επομένη των εκλογών

Παρουσιάστηκαν χτες το απόγευμα τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο της Αθήνας, σε εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Αγωνιστές, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης για τα λαϊκά δικαιώματα, γνωστοί και καταξιωμένοι στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, καταξιωμένοι επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, σπουδαστές, άνθρωποι από το χώρο του Αθλητισμού και του Πολιτισμού συνθέτουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Την παρουσίαση των ψηφοδελτίων έκανε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Αττικής, ενώ μίλησαν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.


ΣΕΛ.  7   -   9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ξανά για το χρέος...

Με αφορμή τη λεγόμενη έξοδο στις αγορές, δυνάμωσε το προηγούμενο διάστημα - ξανά - η συζήτηση για το χρέος. Από την πλευρά της κυβέρνησης, υποστηρίζεται ότι τώρα είναι δυνατόν να ανοίξει η διαπραγμάτευση για το χρέος με καλύτερους όρους. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζεται ότι με την έξοδο στις αγορές, το χρέος διογκώνεται και γίνεται πιο δύσκολη η διαπραγμάτευσή του.

Είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε ότι το «δημόσιο χρέος» δημιουργήθηκε, εξαιτίας των φοροαπαλλαγών στο κεφάλαιο, των ενισχύσεων με κρατικό χρήμα και των αντίστοιχων αναγκαίων δανεισμών, των ΝΑΤΟικών δαπανών, των επιπτώσεων από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ.

Είναι χρέος που πληρώνουν ο λαός, η εργατική τάξη, αλλά δεν έχουν καμία ευθύνη γι' αυτό.

Είναι χρέος που δεν πρόκειται να πάψει να υπάρχει είτε μειώνεται, είτε αυξάνεται, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και διεθνείς χρηματαγορές.

Η συζήτηση για τη ρύθμισή του αφορά ουσιαστικά την ανάγκη μέρος των χρημάτων που κατευθύνονται στην αποπληρωμή του να αξιοποιηθεί στην ενίσχυση του ελληνικού κεφαλαίου, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας (βλέπε: χρηματοδότηση της ανάπτυξης). Γιατί, ρυθμισμένο ή όχι, οι εργαζόμενοι θα το πληρώσουν.

Η όλη συζήτηση επιβεβαιώνει επίσης ότι το βασικό πρόβλημα δεν ήταν το χρέος, αλλά η καπιταλιστική οικονομική κρίση που αφορά την παραγωγή. Τα περί κρίσης χρέους που προέβαλαν ορισμένες δυνάμεις, αποδεικνύονται αποπροσανατολιστικά και σκόπιμα για να συγκαλυφθεί η πραγματική ουσία της κρίσης.

Μια πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δε θα σημάνει ελάφρυνση για το λαό, ούτε ανακοπή της αντιλαϊκής πορείας, αλλά συνέχιση των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων, δηλαδή των βάρβαρων μέτρων. Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν:

Πρώτον, ότι η αντιλαϊκή πολιτική δεν αφορά μόνο το χρέος, αλλά συνιστά υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ προς όφελος του κεφαλαίου, κατευθύνσεις που έχουν διακηρυχθεί πολύ πριν την κρίση και ανεξάρτητα από το ύψος του χρέους με διαρκή έλεγχο - εποπτεία.

Δεύτερον, ότι η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο μείωσης του χρέους -με ελάφρυνση ή κούρεμα- είναι παραπλανητική για το λαό, αφού και οι δύο αναγνωρίζουν ότι ο λαός πρέπει να πληρώσει για το χρέος και πάνω από όλα αποδέχονται τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Τρίτον, μοναδική ρεαλιστική φιλολαϊκή λύση είναι η πρόταση του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή όλου του χρέους, για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός, που μπορεί να επιτευχθεί, αν ο ίδιος σπάσει τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, δηλαδή με αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με βασική προϋπόθεση ο λαός να έχει την εξουσία.


ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Γιορτές αντίστασης και ελπίδας

Με επιτυχία έγιναν και αυτό το Σαββατοκύριακο σε συνοικίες της Αττικής, σε πόλεις της χώρας τα μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ. Μέσα από αυτές τις μικρές γιορτές, ταξίδεψε το κάλεσμα της ΚΝΕ στους μαθητές «να σπάσουν τα δεσμά» της ΕΕ, των κυβερνήσεων, του συστήματος. Αθλητικές δραστηριότητες, όπως τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ, μουσική από μαθητικά συγκροτήματα, θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ, εκθέσεις βιβλίου περιλάμβαναν αυτές οι μαθητικές γιορτές.


ΣΕΛ.  16  -  17


Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη διαχείριση των λυμάτων της Αττικής

ΣΕΛ.  24
ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Χωρίς καθυστέρηση στη μάχη για την απεργία της Πρωτομαγιάς

ΣΕΛ.  13
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Διαδήλωσαν για μέτρα προστασίας των ανέργων

ΣΕΛ.  12
Φορολογούν τους ανέργους σαν «ελεύθερους επαγγελματίες»!

Για όσους παρακολούθησαν κάποιο σεμινάριο επιμόρφωσης, ο φόρος υπολογίζεται με «τεκμήρια διαβίωσης»

Δε φτάνει που το κράτος και η εργοδοσία καταδικάζουν χιλιάδες στην ανεργία και τους αρνούνται ακόμα και τα ελάχιστα μέτρα προστασίας, έρχεται από πάνω η Εφορία για να τους «γδάρει» στην κυριολεξία!

Ανεργοι που έχουν παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο επιμόρφωσης και έχουν πάρει γι' αυτό το λόγο μερικές εκατοντάδες ευρώ σε έναν ολόκληρο χρόνο, αντιμετωπίζονται σαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και φορολογούνται ως τέτοιοι, με την Εφορία να τους ζητά ακόμα και προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος!


ΣΕΛ.  14


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org