ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Γιορτές αντίστασης και ελπίδας

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Με επιτυχία έγιναν και αυτό το Σαββατοκύριακο σε συνοικίες της Αττικής, σε πόλεις της χώρας τα μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ. Μέσα από αυτές τις μικρές γιορτές, ταξίδεψε το κάλεσμα της ΚΝΕ στους μαθητές να «σπάσουν τα δεσμά» της ΕΕ, των κυβερνήσεων, του συστήματος που μας κρατάνε εγκλωβισμένους στην ανεργία, στη φτώχεια και την αμορφωσιά. Αθλητικές δραστηριότητες όπως τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ, μουσική από μαθητικά συγκροτήματα, θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ, εκθέσεις βιβλίου περιλάμβαναν αυτές οι μαθητικές γιορτές. Επίσης, παρουσιάστηκαν συλλογικές εργασίες μαθητών που έγιναν στο πλαίσιο του μαθητικού διαγωνισμού της ΚΝΕ. Σε κάποια από τα φεστιβάλ παρουσιάστηκαν ερωτηματολόγια που είχαν διακινηθεί σε μαθητές, ενώ αλλού ο χώρος που έγιναν τα φεστιβάλ έδινε το μήνυμα της διεκδίκησης ελεύθερων χώρων για το λαό και τη νεολαία.

Σε γειτονιές της Αττικής

Μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της Νέας Ιωνίας συμμετείχαν στις δραστηριότητες του φεστιβάλ. Ομάδα μαθητών παρουσίασε το θεατρικό μονόπρακτο του Μπρεχτ, «Πόσο κοστίζει το σίδερο;», ενώ το ενδιαφέρον συγκέντρωσε το fun quiz «Δέκα Ερωτήσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Με επιτυχία έγινε το μαθητικό φεστιβάλ στην Καλλιθέα, στο σχολικό συγκρότημα «Ν. Μπελογιάννης», που περιλάμβανε αθλητικά τουρνουά αλλά και ένα ενδιαφέρον παιχνίδι για την εξέλιξη του ανθρώπου. Εγινε συζήτηση για το τι 5μελή και 15μελή θέλουν οι μαθητές, πραγματοποιήθηκε επίδειξη τζούντο και χορών, έκθεση φωτογραφίας.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Η πλατεία της Ελευσίνας άλλαξε πρόσωπο, γέμισε με ταμπλό και γιγαντοπανό με το σύνθημα του Φεστιβάλ «ΕΕ vs Νεολαία: Σπάσε τα δεσμά!». Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με χαιρετισμό του Γιώργου Σιφωνιού προέδρου του σωματείου των χαλυβουργών κατά την 9μηνη απεργία τους, ο οποίος ξεσκέπασε τη στημένη απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκασε τους απεργούς χαλυβουργούς. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Μαθητές από Ηλιούπολη, Δάφνη, Υμηττό και Βύρωνα βρέθηκαν στο μαθητικό φεστιβάλ στην Ηλιούπολη που ξεκίνησε με τουρνουά μπάσκετ. Παρουσιάστηκαν ερωτηματολόγια που είχαν μοιραστεί τις προηγούμενες μέρες στα σχολεία των παραπάνω περιοχών. Από αυτά προέκυψε μεταξύ άλλων ότι το 70% των μαθητών αναγνωρίζει πως η ΕΕ δημιουργήθηκε για τα συμφέροντα των μονοπωλίων και όχι για τους λαούς. Το 82% των μαθητών θεωρεί πως πρέπει να οργανώσουν το δικό τους αγώνα, να μπουν στο πλάι των γονιών τους, και να μη μένουν άπραγοι. Το 90% υποστηρίζει ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Προβλήθηκε επίσης project από μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Υμηττού για το νέο λύκειο ενώ χειροκροτήματα και γέλια απέσπασε το σκετσάκι - πολιτική σάτιρα με τίτλο «Ποιο κόμμα μού ταιριάζει» για τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Μαθητές από Νίκαια και Κορυδαλλό αγκάλιασαν το μαθητικό φεστιβάλ που περιλάμβανε μεταξύ άλλων επίδειξη πολεμικών τεχνών, χορευτικές επιδείξεις, τουρνουά και βίντεο με συνεντεύξεις μαθητών για την ΕΕ και τις επιπτώσεις της πολιτικής της στη ζωή της νεολαίας.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν σε Πέραμα, Αμπελόκηπους, Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαλάνδρι, Γέρακα, Λαύριο.

Σε άλλες πόλεις

Στη Β. Ελλάδα, μαθητικά Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν στα Μετέωρα Πολίχνης, στο Χορτιάτη, στο Καλοχώρι, στα Μουδανιά, ενώ στο πλαίσιο των φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν και μαθητικές συναυλίες στη Θέρμη και στο Σταυρό. Σε όλα τα μαθητικά φεστιβάλ ξεχώρισαν τα μουσικά αφιερώματα με πολιτικό τραγούδι από τα μαθητικά συγκροτήματα, ενώ στη Θέρμη οι μαθητές του λυκείου είχαν ετοιμάσει αφιέρωμα με βάση το ποίημα του Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» με απαγγελίες και δική τους μουσική.

Στο Βόλο, έγιναν παρουσιάσεις των συλλογικών ερευνητικών εργασιών από μαθητές Λυκείων Βόλου και του Λυκείου Αλμυρού, αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι των ΗΠΑ από το συγκρότημα της ΚΝΕ, συναυλίες και επίδειξη χορού σάλσα, τάνγκο και break dance.

Στη Λάρισα, το πρόγραμμα περιελάμβανε παρουσίαση μαθητικών ερευνητικών - συλλογικών εργασιών από μαθητές λυκείων και γυμνασίων, Graffiti, συναυλίες και επίδειξη break dance.

ΑΙΓΑΛΕΩ
ΑΙΓΑΛΕΩ
Στα Τρίκαλα, παρουσιάστηκε θεατρικό σκετς με θέμα «Μια κουβέντα στο σχολείο», συναυλία με έντεχνους, ροκ ρυθμούς και λαϊκό πρόγραμμα.

Στην Καρδίτσα, κυριάρχησε η συζήτηση για την κατάσταση στα σχολεία, με τις ελλείψεις υποδομών σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση στα σπίτια. Ξεχωριστή θέση είχε η παρουσίαση της συλλογικής εργασίας των μαθητών με θέμα: «Φιλανθρωπία ή αλληλεγγύη ανάμεσα σε ίσους;».

Στη Ζάκυνθο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρουσιάστηκε έκθεση ζωγραφικής, με θέμα «Η ζωή του μαθητή στο σχολείο». Με πλούσιο μουσικό, θεατρικό πρόγραμμα, παιχνίδι ερωτήσεων και παραδοσιακή μουσική έγινε το φεστιβάλ στη Ρόδο. Το κάλεσμα στους μαθητές για πάλη ενάντια στην ΕΕ, πλαισιώθηκε με αθλητικό και μουσικό πρόγραμμα και στο φεστιβάλ στους Αγ. Θεοδώρους, στο Ναύπλιο, στο Ηράκλειο, στην Πτολεμαΐδα, στην Καστοριά. Η πάλη ενάντια στο φασισμό ήταν από τα στοιχεία που ξεχώρισαν στο φεστιβάλ στην Καλαμάτα.

Εκδηλώσεις έγιναν, επίσης, το Σαββατοκύριακο σε Σύρο, Ρέθυμνο, Αγρίνιο, Κατερίνη, Γιάννενα, Αρτα, Πάτρα, Λάμια, Λειβαδιά, Χαλκίδα, Θήβα, Αμφισσα, Κύμη και Ιστιαία.

ΑΓΡΙΝΙΟ
ΑΓΡΙΝΙΟ
ΓΕΡΑΚΑΣ
ΓΕΡΑΚΑΣ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
ΝΙΚΑΙΑ
ΝΙΚΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για την πετυχημένη ολοκλήρωση των μαθητικών φεστιβάλ

Με αφορμή την ολοκλήρωση των μαθητικών φεστιβάλ στη Βόρεια Ελλάδα και τα δημοσιεύματα σχετικά με εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στο φεστιβάλ της Πολίχνης, η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Εκατοντάδες μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί στήριξαν τα Μαθητικό Φεστιβάλ, τόσο με τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες, όσο και στη διαδικασία της προετοιμασίας τους. Το πλούσιο πρόγραμμα των Φεστιβάλ έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να ενώσουν τη φωνή τους με τους συμμαθητές τους, τους νέους και τις νέες που οι ανάγκες, τα όνειρά τους, οι ελπίδες τους δε χωράνε σ' αυτό το σύστημα.

Δεκάδες ομάδες μαθητών που συμμετείχαν στις δραστηριότητες των Μαθητικών Φεστιβάλ έστειλαν το δικό τους μήνυμα μαχητικής στάσης ζωής, ανέδειξαν την ανάγκη τού να λέγεται η αλήθεια μέσα στην τάξη, κόντρα στα ψέματα και στο σκοταδισμό των σχολικών βιβλίων, στην προσπάθεια του αστικού σχολείου να εξωραΐσει την ΕΕ στα μάτια των μαθητών και των οικογενειών τους.

Ανέδειξαν ότι η ΕΕ αποτελεί ένωση που εναντιώνεται στα συμφέροντα του λαού και απηύθυναν κάλεσμα για σπάσιμο των δεσμών της ΕΕ, των κυβερνήσεων, του συστήματος που κρατάνε τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών εγκλωβισμένα στην ανεργία, στη φτώχεια και την αμορφωσιά.

Η συμμετοχή πλήθους μαθητικών συγκροτημάτων, παιδιών που ασχολούνται με τη ζωγραφική και τον αθλητισμό, υποδηλώνει ότι τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ αποτέλεσαν απάντηση σε όλους όσοι θέλουν να κάνουν την ανάγκη στην ψυχαγωγία, στην άθληση και την ερασιτεχνική δημιουργία, πεδίο για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Τέλος, μέσα από πρωτότυπες δημιουργίες μαθητών, όπως ποιήματα ή video, προβλήθηκε ο βρώμικος ρόλος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ως όπλο του συστήματος και η ανάγκη να απομονωθεί σε κάθε σχολείο και γειτονιά.

Τα όποια δημοσιεύματα κυκλοφόρησαν σήμερα στο διαδίκτυο και τα δελτία ειδήσεων για δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στο Μαθητικό Φεστιβάλ στην Πολίχνη, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Η επιτυχία του μαθητικού φεστιβάλ και η μαζική παρουσία εκατοντάδων μαθητών και νεολαίας απομόνωσε τα 10 "βαλτά" παιδάκια που έστειλε η Χρυσή Αυγή προκειμένου να στήσει προβοκατόρικο σκηνικό».

Αντιδράσεις στην αναπλήρωση μαθημάτων το Πάσχα

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου Κρήτης, η Ομοσπονδία Γονέων του νομού, η Ενωση Γονέων του Δήμου και το 15μελές του 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης, καλούν συλλόγους διδασκόντων, γονέων και μαθητικά συμβούλια σε συνάντηση, σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Καπετανάκειο, με στόχο να σχεδιάσουν από κοινού την ακύρωση στην πράξη της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας για την υποτιθέμενη αναπλήρωση των μαθημάτων, που βάζει τα σχολεία όπου έγιναν καταλήψεις να κάνουν μαθήματα μέσα στις διακοπές του Πάσχα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην εγκύκλιο για την «αναπλήρωση» και με αποφάσεις 15μελών Συμβουλίων. Ετσι, το 15μελές του 6ου Λυκείου των Τρικάλων δηλώνει σε επιστολή του ότι «η κυβέρνηση με αυτό το μέτρο επιχειρεί να τιμωρήσει όσους μαθητές δε συμβιβάστηκαν με τις ελλείψεις σε καθηγητές, κενά και υλικοτεχνική υποδομή, με την υλοποίηση του νόμου για το "νέο λύκειο", με την κατάργηση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και διεκδίκησαν ένα σχολείο που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις». Οι μαθητές διεκδικούν να παρθεί πίσω αυτό το Προεδρικό Διάταγμα για μάθημα μέσα στις διακοπές, να μη δοθούν οι εξετάσεις στην Α' Λυκείου από τράπεζα θεμάτων, οι εξετάσεις στο σχολείο να έχουν μόνο ενδοσχολικό προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών, πάνω στην ύλη που έχει διδαχτεί.

Ανάλογη απόφαση πήρε και το 15μελές του Γενικού Λυκείου Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, το οποίο τονίζει ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης, το σχολείο μας όπως και εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα είχαν ελλείψεις σε καθηγητές. Χιλιάδες ώρες χάθηκαν και ουδείς λόγος για αναπλήρωση των μαθημάτων. Αντίθετα, θα κάνουμε μάθημα για να αναπληρωθούν οι χαμένες μέρες των καταλήψεων».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΚΕΩΝ
Απαιτούν επανέναρξη της σίτισης μαθητών

Την αδιαφορία της πολιτείας στο θέμα του υποσιτισμού των μαθητών στα σχολεία καταγγέλλει το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών Θεσσαλονίκης. Και ζητά εδώ και τώρα την παροχή ενός γεύματος σε όλους τους μαθητές.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, τον περασμένο Ιούνη και 15 μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία, ξεκίνησε η σίτιση των παιδιών με κονδύλια του ΕΣΠΑ μέσω του κυλικείου του σχολείου. Τότε ενημερώθηκαν οι γονείς ότι το πρόγραμμα θα συνεχιζόταν και από το Σεπτέμβρη. Ξεκίνησε η σχολική χρονιά, όμως όχι και η δωρεάν σίτιση. Το Δεκέμβρη ενημερώθηκαν ότι θα ξεκινήσει και πάλι η σίτιση μέσω ΕΣΠΑ. Φτάσαμε στον Απρίλη, δύο μήνες πριν κλείσουν τα σχολεία, και ακόμα τίποτα.

Το ΔΣ του Συλλόγου απαιτεί: «Τώρα, η πολιτεία με δική της ευθύνη να παρέχει ένα γεύμα υγιεινό εντός των σχολικών ωρών μέσω των κυλικείων σε όλους τους μαθητές μας. Δε θέλουμε τη μεσολάβηση καμίας ΜΚΟ και κανενός επιχειρηματία μέσα στα σχολεία μας, οι οποίοι βρίσκουν τώρα μέσα στην κρίση χρυσή ευκαιρία να πλουτίζουν πάνω στις πλάτες μας και να διαφημίζουν το φιλανθρωπικό τους πρόσωπο.

Ζητάμε από το ΔΣ του Δήμου Νεάπολης - Συκεών να εγκρίνει κονδύλιο από το περιβόητο αποθεματικό των 30 εκατ. για την άμεση κάλυψη αυτών των αναγκών και να διεκδικήσει μαζί με εμάς την εφαρμογή ενός σταθερού προγράμματος σίτισης στο δήμο.

Τα λεφτά, είτε του ΕΣΠΑ είτε των ΜΚΟ είτε των δήμων, είναι λεφτά που έχουν βγει από τις τσέπες μας. Είναι λεφτά δικά μας, του λαού μας και σε αυτόν πρέπει να επιστραφούν».

Συνάντηση με τον υπουργό ζητούν οι πρυτάνεις

Η πολιτική της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων απομάκρυνε οριζόντια, τυφλά και χωρίς αξιολόγηση, χρήσιμο για τα ιδρύματα διοικητικό προσωπικό, προκαλώντας στα Πανεπιστήμια κρίσιμα προβλήματα λειτουργίας, σημειώνει η 75η Σύνοδος των Πρυτάνεων που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Οι πρυτάνεις ζητούν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της διαθεσιμότητας στα Πανεπιστήμια.

Σχετικά με το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, η Σύνοδος καλεί το υπουργείο να προβεί άμεσα στην αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων για έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, λόγω του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού εισακτέων φοιτητών, ενώ επισημαίνει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη φοιτητική μέριμνα κατά τα τελευταία χρόνια. Αποφάσισε, μάλιστα, την εκπόνηση ειδικής έκθεσης που θα κατατεθεί στο υπουργείο με σκοπό την αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων που έχουν ανακύψει και να ζητηθεί έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, καταγγέλλει την εξίσωση 4ετών, 5ετών και 3ετών τίτλων σπουδών στο ίδιο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Τέλος, σχετικά με τις διαγραφές φοιτητών που έχουν καθυστερήσει τις σπουδές τους, επισημαίνει ότι απαιτείται ειδική μέριμνα για τους φοιτητές που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, σε σχέση με αυτούς που τις έχουν εγκαταλείψει.

Εκδήλωση στα Τρίκαλα

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 5 απαγχονισθέντα παλικάρια της θρυλικής ΕΠΟΝ, Στέργιο Γάτσα, Γιάννη Μπριάζη, Κώστα Στεργιόπουλο, Κώστα Σύρμπα και Αποστόλη Τσανάκα, διοργανώνουν το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Οργάνωση Τρικάλων της ΚΝΕ, την Πέμπτη 17 Απρίλη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου βρίσκεται και το μνημείο των 5 Επονιτών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ