ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ψηφοδέλτια μάχης για την επόμενη μέρα των εκλογών

Παρουσιάστηκαν χτες τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ στην Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθήνας

Τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων παρουσιάστηκαν χτες σε εκδήλωση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας. Τα ψηφοδέλτια συγκροτούνται από αγωνιστές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης για τα λαϊκά δικαιώματα, γνωστοί και καταξιωμένοι στο χώρο εργασίας τους, στη γειτονιά τους. Καταξιωμένοι επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες. Νέοι από τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, από το χώρο του Αθλητισμού και του Πολιτισμού.

Στην εισηγητική παρέμβασή του, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Αττικής, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της μάχης. Μέχρι τώρα έχουμε αναπτύξει μια σημαντική δράση. Εχουμε έρθει σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους από τα λαϊκά στρώματα. Διαπιστώνουμε αυξητική τάση της συσπείρωσης, εκτίμηση και έκφραση εμπιστοσύνης στην πολιτική και στη συνέπεια του ΚΚΕ. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχει καμία επανάπαυση. Κάθε στιγμή που περνά είναι πολύτιμη και πρέπει να αξιοποιηθεί. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Κατανοούμε απόλυτα την ευθύνη μας, για το ειδικό βάρος που έχει η μάχη στην Αττική, στο συνολικό αποτέλεσμα της μάχης που δίνει το Κόμμα μας σε όλη την Ελλάδα.

Στην Αττική, τα κόμματα του συστήματος, όλες οι άλλες δυνάμεις, που κινούνται στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου, ρίχνουνε ιδιαίτερο βάρος για ευνόητους λόγους. Πρώτα από όλα, γιατί εδώ συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα. Βρίσκεται η έδρα της αστικής εξουσίας. Εδώ βρίσκονται όλοι οι μηχανισμοί του συστήματος, που δρουν με στόχο τον εγκλωβισμό του εργαζόμενου λαού.

Ο νέος διπολισμός ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί την πείρα του παλιού δικομματισμού για να παγιδεύσει το λαό. Στήνουνε τον καβγά για το ποιος θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής, για να κρύψουν την ουσία, ότι καλή πολιτική σε όφελος του λαού ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να εφαρμόσουν, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί και να χάσει την ουσία από την αντιπαράθεση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στο πλαίσιο της ΕΕ, στρατηγική που υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης, των μονοπωλίων. Στο πλαίσιο αυτό φιλολαϊκή διαχείριση δεν μπορεί, ούτε πρόκειται, να υπάρξει. Ο λαός θα είναι χαμένος από χέρι. Αυτή η στρατηγική επιλογή αποτελεί και το βασικό κριτήριο της πολιτικής τους. Αυτήν την αλήθεια πρέπει να μεταφέρουμε παντού.

Στην κάλπη με βάση την πείρα

Στο πλαίσιο της μάχης που δίνει η ΚΟ Αττικής οι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", μαζί με τους υποψήφιους στο ευρωψηφοδέλτιο του Κόμματος, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Το βασικό καθήκον είναι να μεταφερθεί η πολιτική του Κόμματος, οι θέσεις του, το μήνυμά του όσο πιο πλατιά γίνεται στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα, στη νεολαία, στις γυναίκες. Δίνουμε τη μάχη στην πρώτη γραμμή, με τη φιλοδοξία να συσπειρωθούν μαζί μας, με τα μέλη, τους φίλους του Κόμματος, της ΚΝΕ, τους συνεργαζόμενους, χιλιάδες ακόμη άνθρωποι που συμπορευτήκαμε μαζί στους αγώνες όλη την προηγούμενη περίοδο. Για να μετατραπεί η εκλογική αναμέτρηση σε μια μεγάλη πολιτική κινητοποίηση, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ενάντια στις πολιτικές που καταδικάζουν το λαό στη φτώχεια, στην ανεργία, που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Για να βγει πιο ενισχυμένο το ΚΚΕ, αποδυναμώνοντας την ηττοπάθεια, απορρίπτοντας τις νέες αυταπάτες.

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάνε στις εκλογές με βάση την πείρα τους και με τη σκέψη στην επόμενη μέρα στων εκλογών. Να ψηφίσουν με βάση αυτό που πραγματικά κρίνεται. Εάν την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι ενισχυμένο το ΚΚΕ, για να είναι ισχυρή η πάλη και η ελπίδα του λαού. Εάν θα αποδυναμωθούν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, που ευθύνονται για τα βάσανα του λαού.

Η ΕΕ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου δεν αρκούνται σε έναν λαό φοβισμένο και υποταγμένο. Τον θέλουν να βάζει πλάτη για να περπατήσει η δική τους στρατηγική, να υλοποιούνται κάθε φορά τα δικά τους συμφέροντα. Θέλουν τα οράματα και τις πολιτικές τους, που είναι ξένα προς τα συμφέροντα των εργαζομένων, να τα κάνουν σημαία και οράματα του λαού. Δηλαδή, ο εργαζόμενος λαός κάθε φορά να σηκώνει ξένες σημαίες, να υποστηρίζει ξένα συμφέροντα. Δεν τους φτάνει μόνο η δουλεία. Θέλουν πάνω από όλα την ψυχή του εργαζόμενου λαού.

Ο λαός δεν πρέπει να διαλέγει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Δεν πρέπει να βολευτεί και να υποταχθεί με ορισμένα ψίχουλα που πιθανά θα του πετάξουν. Κριτήριο πρέπει να έχει τις σύγχρονες ανάγκες του. Να μην υποταχθεί ούτε με το καρότο, να μη φοβηθεί ούτε με το μαστίγιο.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό να εμπιστευθούν αυτήν τη φορά το ΚΚΕ, που τους λέει την αλήθεια. Μην εξαπατηθούν. Μην μπερδέψουν τα συμφέροντα των αστών, των μονοπωλιακών ομίλων με τα δικά τους. Οι υποσχέσεις που δίνει η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορούν τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού. Με την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, τα πράγματα θα καλυτερέψουν για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και όχι για τους εργαζόμενους. Το πλεόνασμα, για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση, είναι ματωμένο. Η ανάπτυξή τους θα στηριχτεί στα συντρίμμια της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας, ανεξάρτητα αν στο τιμόνι της διακυβέρνησης βρίσκεται η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τον εργαζόμενο λαό δεν υπάρχει λύση μέσα στο μονόδρομο της ΕΕ».

Συσκοτίζουν τον πολιτικό χαρακτήρα της εκλογικής μάχης

Παίρνοντας το λόγο, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου για την Περιφέρεια Αττικής, σχολίασε:

«Δεν είναι τυχαίο ότι στην προεκλογική περίοδο για τις περιφερειακές εκλογές στην Αττική, γίνεται προσπάθεια ώστε να περιορισθεί η αντιπαράθεση γύρω από τα πρόσωπα των υποψηφίων, για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής, νοικοκύρης, οραματιστής. Συσκοτίζουν έτσι τον πολιτικό χαρακτήρα της εκλογικής μάχης, δηλαδή το ρόλο της περιφέρειας στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβερνήσεων και ΕΕ. Θέλουν επίσης να κρύψουν ότι όλοι τους συμφωνούν στο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε στην Περιφέρεια και τους Δήμους και τους μετέτρεψε σε μακρύ χέρι του κράτους για να υπηρετήσουν και σε αυτόν τον τομέα τα συμφέροντα του κεφαλαίου με τη γραμμή της ανταποδοτικότητας, της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων.

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα της Αττικής, στους προοδευτικούς ανθρώπους που αγωνιούν για το μέλλον. Χωρίς δισταγμούς, ρίξε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Ξέρεις τι ψηφίζεις. Ψηφίζεις αυτούς που σταθερά είναι δίπλα σου. Θα είναι μαζί σου και απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση. Θα είναι μαζί σου για να ανοίξουμε το δρόμο για τη μεγάλη αλλαγή και ανατροπή που χρειάζεται ο λαός και ο τόπος».

Αυτή η πολιτική γονάτισε το λαό

Από την πλευρά του, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, τόνισε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την προπαγάνδα των αντιπάλων μας που θέλει να θολώσει το κριτήριο ειδικά στις εκλογές για το Δήμο Αθήνας. Να αντιμετωπίσουμε δηλαδή την άποψη που λέει ψηφίζουμε για δήμαρχο, δεν ψηφίζουμε για κόμμα, κυβέρνηση και ΕΕ, αποδείχνοντας τη σχέση που είχε, έχει ή θα έχει ο κάθε δήμαρχος με το πέρασμα, την υλοποίηση αυτής της πολιτικής που έχει γονατίσει την πλειοψηφία του λαού μας και που αυτή η πολιτική φέρνει τη σφραγίδα της ΕΕ, φέρνει τη σφραγίδα από την προσπάθεια που έκαναν να διαχειριστούν την κρίση αυτής της σάπιας, εκμεταλλευτικής κοινωνίας και της οικονομίας της, του καπιταλισμού».

«Να αντιμετωπίσουμε -συνέχισε- την αντιπαράθεση "βιτρίνας" των αντιπάλων μας, με αυτά τα οποία περνάνε από τους τηλεοπτικούς μονολόγους ή από τα άρθρα και τις συνεντεύξεις στις εφημερίδες, για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής, για το ποιος έχει ή δεν έχει γνωριμίες, για το ποιος απέκτησε υπουργική πείρα για να φέρει τουρίστες ή και το επικίνδυνο επιχείρημα που ακούσαμε από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ήταν ανύπαρκτος ο Καμίνης. Το να καταγγείλεις τον Καμίνη για ανυπαρξία, κρύβει τη συμφωνία σου στην υπαρκτή πολιτική που άσκησε ο Καμίνης και που πέρασε αυτά τα χρόνια».

Τέλος, σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Δημήτρης Παυλόπουλος, Κώστας Πόγκας, Θανάσης Παντελόγλου, Γιώργος Σιφωνιός και Αννα Μπατζάκη, καθώς και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας Αναστασία Τσακίρη, Ηλίας Σιώρας και Στρατής Φιλιππότης.

Η σύνθεση των ψηφοδελτίων

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινωνική σύνθεση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ στην Περιφέρεια και το Δήμο Αθηναίων.

Στο ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια
  • Το 32% των υποψηφίων είναι κάτω από 40 ετών.
  • Πάνω από 60% είναι εκλεγμένοι σε ΔΣ σε μαζικούς φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος (πρόεδροι Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων κλπ).
  • Το 57% είναι εργατοϋπάλληλοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
  • Το 12% είναι έμποροι - βιοτέχνες - ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Το 6% είναι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Το 11% είναι συνταξιούχοι.
  • Το 3% είναι καλλιτέχνες.
  • Το 9% είναι εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Στο ψηφοδέλτιο για το Δήμο Αθηναίων
  • Το 24% των υποψηφίων είναι κάτω των 40 ετών.
  • Πάνω από το 40% είναι εκλεγμένοι σε ΔΣ σε μαζικούς φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος (Πρόεδροι Ομοσπονδιών, Σωματείων, κλπ).
  • Το 47,5% είναι εργατοϋπάλληλοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
  • Το 15% είναι έμποροι - βιοτέχνες - ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Το 13% είναι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Το 15% είναι συνταξιούχοι.
  • Το 5,5% είναι καλλιτέχνες.
  • Το 4% είναι εκπαιδευτικοί.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ