Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Απρίλη 1999

ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Η απεμπλοκή
της
χώρας η πρώτιστη υποχρέωση του κινήματος

Αλέκα Παπαρήγα: Καμία βοήθεια στο γιουγκοσλαβικό λαό δεν είναι αρκετή αν δε συνοδεύεται από τον αγώνα για να σταματήσουν οι ελληνικές διευκολύνσεις κάθε μορφής, άμεσης ή έμμεσης

Αβάσταχτα και άκρως επικίνδυνα, για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, έχουν γίνει πλέον τα μαύρα σύννεφα του ΝΑΤΟικού πολέμου πάνω από τα Βαλκάνια. Η συνεχώς εντεινόμενη κλιμάκωση των εγκληματικών ΝΑΤΟικών επιδρομών και βομβαρδισμών, η χρήση των "Απάτσι" και των πυραύλων εδάφους - εδάφους, μαζί με τους χιλιάδες μισθοφόρους του UCK και, μάλιστα, από το έδαφος της Αλβανίας, καθώς και η απόφαση για εμπάργκο πετρελαίου, ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, κάνουν απροκάλυπτα τα πραγματικά σχέδια των γερακιών του πολέμου και το γεγονός, πως δεν έχουν την παραμικρή αναστολή. Στα πλαίσια αυτά, η συνεχώς και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας, εκθέτει τη χώρα σε σοβαρότατους και άμεσους κινδύνους. Κίνδυνοι, που δεν αντιμετωπίζονται, βέβαια, στο παραμικρό από τις φραστικές -και ουσιαστικά χωρίς κανένα αντίκρισμα- διαφοροποιήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που γίνονται κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Στο κρίσιμο αυτό ζήτημα στάθηκε ιδιαίτερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε χτες στη Λάρισα και όπου ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε: "Η πρώτη και άμεση υποχρέωση του ελληνικού λαού, των φιλειρηνικών δυνάμεων, πρέπει να είναι σήμερα η μέγιστη κινητοποίηση, ώστε να παρεμποδιστεί και να σταματήσει η εγκληματική συμμετοχή της Ελλάδας στο βρώμικο επεκτατικό πόλεμο κατά της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας...

Καμία βοήθεια στο γιουγκοσλαβικό λαό δεν είναι αρκετή αν δε συνοδεύεται από τον αγώνα για να σταματήσουν οι ελληνικές διευκολύνσεις κάθε μορφής, άμεσης ή έμμεσης. Κάθε θύμα στο γιουγκοσλαβικό λαό είναι θύμα και της ελληνικής συμμετοχής".

Στο μεταξύ, αργά χτες το βράδυ, αναμενόταν στην Ουάσιγκτον και η τυπική επιβεβαίωση της γέννησης του "νέου" ΝΑΤΟ, ως παγκόσμιου χωροφύλακα του ιμπεριαλισμού, όταν οι αρχηγοί και πρωθυπουργοί των 19 χωρών - μελών της εγκληματικής συμμαχίας - μαζί και ο Κ. Σημίτης - θα υπέγραφαν τη σχετική διακήρυξη. Ενα "νέο" ΝΑΤΟ, που όλοι το έχουν, ήδη, γνωρίσει στην πράξη, μέσα από τον άδικο, απάνθρωπο και φονικό πόλεμο, ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό.


ΣΕΛ.  5,    9


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Ο πόλεμος φέρνει κέρδη...

Παρά τις πρώτες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία από τον πόλεμο, Ελληνες επιχειρηματίες, με δραστηριότητες στα Βαλκάνια, αποτιμούν θετικά τη στάση της κυβέρνησης, προσδοκώντας να εισπράξουν αποζημιώσεις για τις ζημιές και την εξασφάλιση πρωταγωνιστικού ρόλου στην οικονομική ανασυγκρότηση της Βαλκανικής.


ΣΕΛ.  16,    33   -   37
ΠΑΜΕ
Οι εργάτες στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Η αντιπολεμική συγκέντρωση και συναυλία, με πολιορκία του στρατοπέδου Πολυκάστρου, όπου έχουν σταθμεύσει γερμανικά τανκ και το δίωρο αποκλεισμό του φυλακίου, που πραγματοποιήθηκε χτες, Σάββατο, με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στο φυλάκιο των Ευζώνων στο Κιλκίς, αποτέλεσε σταθμό στην πλούσια αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική δράση που ανέπτυξε το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής του, στις 3 του Απρίλη, και ταυτόχρονα "άνοιξε" τη βδομάδα αντιπολεμικών εκδηλώσεων, που θα κορυφωθεί με το γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, το ερχόμενο Σάββατο.


ΣΕΛ.  3,    24   -   25
ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Αύριο, η μεγάλη αντιπολεμική συναυλία

Στην πλατεία Συντάγματος οδηγούν όλοι οι δρόμοι αύριο, όπου, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη αντιπολεμική συναυλία. Τη μαχητική τους αντίθεση στο ΝΑΤΟικό έγκλημα εκφράζουν στο "Ρ" άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών


ΣΕΛ.  8
Εφιαλτικό το πρόσωπο του "νέου" ΝΑΤΟ

Ποιο είναι το "νέο" ΝΑΤΟ; Στο ερώτημα αυτό και τις εφιαλτικές προοπτικές, που δημιουργεί το νέο δόγμα της "συμμαχίας", για όλους τους λαούς, έδωσε απαντήσεις η πρόσφατη ημερίδα του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι απόψεις, που καταθέτουν στο "Ρ", ο πτέραρχος ε.α. Νίκος Κουρής, που έχει διατελέσει αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και ο αντιστράτηγος ε.α. Δημήτρης Αλευρομάγειρος, επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού.


ΣΕΛ.  6   -   7
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη και περιοδεία, που πραγματοποίησε στη Γιουγκοσλαβία ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν και οι Μπάμπης Αγγουράκης και Γιάννης Θεωνάς. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Γιουγκοσλαβίας, Σλ. Μιλόσεβιτς και άλλους εκπροσώπους κομμάτων και φορέων, ενώ είχε την ευκαιρία, να παραβρεθεί και να χαιρετίσει σε συγκέντρωση χιλιάδων κατοίκων του Βελιγραδίου.


ΣΕΛ.  3
Μια "προφητική" τοποθέτηση

"Είναι ακατανόητη η χαρά, αλλά και η δουλοπρέπεια σημαντικού μέρους του πολιτικού κόσμου της χώρας μας, απέναντι στην εκλογή του Μπ. Κλίντον. Στο Λευκό Οίκο έγινε μια αλλαγή προσώπων. Δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης πολιτικής. Ο Μπιλ Κλίντον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας διακήρυξε κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Οτι θα ακολουθήσει μια πιο αποφασιστική πολιτική απέναντι στη Σερβία και στα Βαλκάνια γενικότερα. Για μας αυτό σημαίνει πολλά. Ακόμα και προετοιμασία στρατιωτικής επίθεσης".

Η δήλωση αυτή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,έγινε στις 5 Νοέμβρη 1992,την επομένη της εκλογής Κλίντον κι ενώ, η αμερικανο-λατρεία έδινε κι έπαιρνε στις τοποθετήσεις του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου.


ΣΕΛ.  38   -   39

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ