Σελ. /35
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 1996

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΜΗΝΙΑΤΙΚΟ, ΔΩΡΟ ΚΑΙ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ
ΜΕΡΕΣ
ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ
για χιλιάδες εργαζόμενους

Ο "Ριζοσπάστης" αποκαλύπτει σήμερα το δράμα που ζουν 1.500 εργαζόμενοι στη ΣΟΦΤΕΞ, 25 στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, 200 συμβασιούχοι της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", 220 καπνεργάτες της ΑΤΙΚ ΑΕ και 100 που εργάζονται σε κλινική στο Παγκράτι

Τις μέρες αυτές, τις λεγόμενες μέρες "αγάπης" και "ελπίδας", είναι πολλοί οι εργαζόμενοι που μετρούν με σιωπηλή απελπισία τα τελευταία τους χρήματα, αφού οι εργοδότες δεν καταβάλουν τα δεδουλευμένα μεροκάματα και το δώρο Χριστουγέννων, ενώ μηχανεύονται χίλιους δυο τρόπους καταστρατήγησης των εργατικών δικαιωμάτων.

Οι 1.500 εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ δεν ξέρουν αν θα πάρουν την εξόφληση του Δεκέμβρη. Δεν ξέρουν αν θα λειτουργεί και για πόσο η επιχείρηση, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να την ξεπουλήσει. Οι 25 εργάτες που δούλευαν στην επιχωμάτωση προβλήτας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι ήδη έξι μήνες απλήρωτοι και τον τελευταίο μήνα οι εργολάβοι του έργου έχουν "εξαφανιστεί". Οι 200 συμβασιούχοι στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, επίσης στη Θεσσαλονίκη, αναλογίζονται το "σλόγκαν" του Οργανισμού "Εδώ πολιτισμός είναι ο άνθρωπος", καθώς περιμένουν ακόμα να πάρουν το δώρο Χριστουγέννων. Οι 220 καπνεργάτες που δούλεψαν για την εταιρία ΑΤΙΚ ΑΕ, περιμένουν ακόμα τα 55 εκατ. δραχμές που τους χρωστά η εταιρία. Δώρο Χριστουγέννων δεν είδαν ούτε οι 100 εργαζόμενοι στην κλινική "ΑΘΗΝΑΙΟΝ" στο Παγκράτι, ενώ μερικοί δεν έχουν πληρωθεί ούτε τον Οκτώβρη, ούτε τον Νοέμβρη.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί ακόμα στην ίδια θέση...


ΣΕΛ.  11

Συμπτώματα παράλυσης απο τη κακοκαιρία

Εχει γίνει "έθιμο", πλέον, το φαινόμενο της μερικής ή ολικής παράλυσης της καθημερινής ζωής, όποτε ενσκήπτει κακοκαιρία στη χώρα μας. Φυσικά, και φέτος η παράδοση αυτή έπρεπε να "τιμηθεί". Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή και, όπως είναι φυσικό, "πελάγωσε", παρόλο που ο καιρός αυτή τη φορά δεν του "έβαλε δύσκολα".

Στα "λευκά" έχει στολιστεί το τελευταίο διήμερο το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας. Η συγκοινωνία στο επαρχιακό, αλλά και σε μεγάλα τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου, χτες, γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα καράβια παρέμειναν δεμένα στα μουράγια, αφού οι βοριάδες στο Αιγαίο ξεπέρασαν τα δέκα μποφόρ. Το κρύο ήταν τσουχτερό, ενώ η ΕΜΥ προβλέπει πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού.


ΣΕΛ.  15

Οι ... αναξιοπαθούντες εφοπλιστές

Χωρίς τον παραμικρό σχολιασμό, τον οποίο θεωρησαμε εντελώς περιττό, παραθέτουμε ανοιχτή επιστολή των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τα πολιτικά κόμματα, την ΠΝΟ, άλλες ναυτεργατικές ενώσεις και τον Τύπο:

"Μετά τη δημοσίευση στο περιοδικό ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ της συνέντευξης του Γιάννη Χατζηπατέρα, προέδρου του κομίτυ, ότι "το μεροκάματο το εφοπλιστικό είναι πολύ σκληρό"... ότι "τα χιλιάδες κότερα στην Ελλάδα δεν ανήκουν σε Ελληνες εφοπλιστές, αλλά σε Ελληνες πολίτες διαφόρων κλάδων: σε οδοντογιατρούς, μπακάληδες, μανάβηδες", ότι "αυτοί (κι όχι οι εφοπλιστές) έχουν πάντα λεφτά"... οι ενώσεις ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ αποφάσισαν να συνδράμουν οικονομικά τους αναξιοπαθούντες εφοπλιστές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας και το βιοποριστικό πρόβλημα, που τους έχουν δημιουργήσει οι ακριβοί Ελληνες ναυτεργάτες, με το συμβολικό ποσό των 5.000 δραχμών".



Κηδεύεται σήμερα ο Στέφανος Παπαγιάννης

"Εφυγε" τη μέρα των Χριστουγέννων, σε ηλικία 89 χρόνων, ο βετεράνος κομμουνιστής Στέφανος Παπαγιάννης, αφήνοντας πίσω του, βαριά κληρονομιά σε κάθε κομμουνιστή, το ήθος του, την αγωνιστικότητά του, την πίστη του και την προσφορά του στο ΚΚΕ. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 11.30 π.μ. από το Β Νεκροταφείο


ΣΕΛ.  5

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ