ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο, τι "παράγγειλε" η κυβέρνηση

Αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό λιτότητας, όπως έχει "παραγγείλει" εδώ και καιρό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ώστε να είναι στα πλαίσια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενέκρινε για το 1997 η κυβερνητική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής.

Ο προϋπολογισμός της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής για το 1997, όπως εισηγήθηκε η οικονομική υπηρεσία της, συντάχθηκε σύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών 2034160/96, 2048191/96, 2054940/96 που "παράγγειλαν" συγκράτηση των δαπανών στα επίπεδα του 1996, άσχετα με τις ανάγκες της νομαρχίας.

Ετσι, ο προϋπολογισμός είναι στα επίπεδα του 1996, μειωμένος όμως ως προς τα κονδύλια που αφορούν Διευθύνσεις όπως η Εργασίας και η Βιομηχανίας, οι οποίες ήδη δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τα χρήματα του 1996. Η μείωση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εισήγηση, οφείλεται στην αύξηση του προσωπικού της νομαρχίας και των ενοικίων κτιρίων που θα στεγάζονται οι νέες υπηρεσίες της το 1997. Κάτι που σημαίνει αύξηση δαπανών. Για την εξασφάλιση, όμως, των πρόσθετων κονδυλίων που χρειάζονται αυτές οι δαπάνες, έγιναν περικοπές στα κονδύλια άλλων Διευθύνσεων.

Ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, Περικλής Παπαπέτρου,στην εισήγησή του παραδέχτηκε ότι θα υπάρχει πρόβλημα για τη νομαρχία το 1997, αλλά αντί να μιλήσει για διεκδικήσεις χρημάτων, είπε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε η νομαρχία να έχει δικούς της πόρους. Κάτι που μεταφράζεται σε άνοιγμα του δρόμου για επιβολή φόρων και τελών, όπως οδηγούνται πολλοί ομοϊδεάτες του νομάρχες. Την επιβολή φόρων και τελών ζήτησε και ο επικεφαλής της παράταξης που στηρίζεται από τη ΝΔ, Μιχάλης Παπαγιάννης.

Πιο αναλυτικά, ο προϋπολογισμός κατά νομαρχιακές επιτροπές προβλέπει:

Η Νομαρχιακή Επιτροπή για την Οικονομική Ανάπτυξη των τομέων Παραγωγής και την Απασχόληση, από 197 εκατομμύρια δραχμές που πήρε το 1996, φέτος θα λάβει 177 εκατομμύρια. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής, Εργων, Υποδομών και Δικτύων θα λάβει 89 εκατομμύρια, ενώ πέρσι είχαν δοθεί 63 εκατομμύρια. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοινωνικής Υποδομής - Υγείας - Πρόνοιας από τέσσερα δισεκατομμύρια θα πάρει εννέα δισ. 800 εκατομμύρια. Η μεγάλη αύξηση οφείλεται στα κονδύλια που θα δοθούν στο νοσοκομείο της Ελευσίνας. Για τη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας - Πολιτισμού - Νεολαίας και Αθλησης από 1.500 εκατομμύρια που δόθηκαν το '96 θα δοθούν 1.900 εκατομμύρια.

Ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και νομαρχιακός σύμβουλος, Αντώνης Χοροζάνης,καταψήφισε τον προϋπολογισμό χαρακτηρίζοντάς τον αντιαναπτυξιακό και αντιλαϊκό στα πλαίσια της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση. Εξηγώντας αναλυτικότερα τους λόγους που καταψήφισε τον προϋπολογισμό, τόνισε ότι αυτός δεν αναφέρεται στις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες της νομαρχίας και του λαού. Επίσης, επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός δε βρίσκεται σε αναπτυξιακή πολιτική για το νομό και έφερε για παράδειγμα τις υπηρεσίες του ΚΕΠΕΚ, της Επιθεώρησης Εργασίας και της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, όπου δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής. Επίσης, ο Α. Χοροζάνης τόνισε ότι δεν προβάλλεται μέσα από τον προϋπολογισμό η ανάγκη συμπλήρωσης του οργανισμού με μόνιμο προσωπικό και όχι έκτακτο. Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει ο προϋπολογισμός να προβάλει τη θέση ότι η ΝΑ μαζί με την ΤΑ πρέπει να επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό με συγκεκριμένο ποσό, το οποίο θα αυξάνει σύμφωνα με τις ανάγκες και τις αρμοδιότητες του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.

ΛΑΓΚΑΔΑΣ
Νεκρή ζώνη ο υδροβιότοπος

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τη μόλυνση που συντελείται στον υδροβιότοπο του Λαγκαδά, φέρνει στο φως ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκαδά. Σύμφωνα με τελευταίες μετρήσεις, η λίμνη Κορώνεια παρουσιάζει τα παρακάτω ποιοτικά χαρακτηριστικά:

- PH: 10,03 με ανώτατο όριο 8,5, οπότε δε γίνεται οξυγόνωση του νερού και στη λίμνη δεν μπορεί να υπάρξει πλέον ζωή!

- COD: 895 με ανώτατο όριο 45.

- BOD: 145 με ανώτατο όριο 15.

- Αιωρούμενα στερεά 88 με όριο 25.

- Αγωγιμότητα 4130 με όριο 1500.

Ετσι, η απαράδεκτη κατάσταση που συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια, έσπασε πλέον το φράγμα των ορίων.

Οπως εξάλλου δείχνουν οι μετρήσεις του νερού που προέρχεται από τις γεωτρήσεις, η μόλυνση έχει προχωρήσει και στον υδροφόρο ορίζοντα, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική ακόμη και η άρδευση των χωραφιών. Ετσι, 30. 000 οικογένειες που απασχολούνται με τη γεωργία, αφού ο κάμπος του Λαγκαδά είναι υψηλής παραγωγικότητας, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Ηδη ο υδροβιότοπος μετατρέπεται σε "κρανίου τόπο". Μετά το θάνατο των πουλιών και των ψαριών ήρθε η σειρά των προβάτων και των αγελάδων, που δηλητηριάστηκαν όταν ήπιαν νερό από τους χειμάρρους.

"Τα πάντα έχουν μολυνθεί. Ο Σύλλογός μας έχει στοιχεία ότι σε απόσταση μέχρι και 400 μέτρα από τη λίμνη και σε βάθος πάνω από 100 μέτρα το νερό είναι τελείως ακατάλληλο ακόμη και για άρδευση", λέει ο γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Φ. Τρόπιος.

Ηδη, οι κάτοικοι άρχισαν μια σειρά κινητοποιήσεων, οι οποίες, όπως μας βεβαιώνουν, θα κορυφωθούν τις επόμενες μέρες. Ως μια πρώτη ενέργεια διαμαρτυρίας οι κάτοικοι του Καββαλαρίου και του Περιβολακίου μπάζωσαν την Κυριακή το ρεύμα Καρύμτσα. Δίπλα τους από την πρώτη στιγμή βρέθηκε για να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους ο Γ. Κατσαρός,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Α. Ν.

Στη φυλακή δουλέμπορος

Σε ποινή φυλάκισης 17 χρόνων και 7 μηνών και σε χρηματική ποινή 2,8 εκατομμυρίων, καταδικάστηκε χτες ο Τούρκος δουλέμπορος Ακίμ Οπλάμα, 30 χρονών, που πιάστηκε στην περιοχή Αγ. Αιμιλιανού της Σύμης. Ο δράστης μετέφερε με βάρκα 47 Ιρακινούς λαθρομετανάστες κουρδικής καταγωγής - ανάμεσά τους και έξι παιδιά. Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Δεκέμβρη είχε πιαστεί επίσης ο Ζαφέρ Γκουλκού, 36 χρονών, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι χρόνων και χρηματική ποινή 2,3 εκατομμυρίων γιατί μετέφερε πέντε λαθρομετανάστες. Στις 19 Δεκέμβρη ο Λιαλά Μιρζέ Μεχμέτ καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα χρόνων και χρηματική ποινή 9,5 εκατομμυρίων γιατί μετέφερε 18 Ιρακινούς λαθρομετανάστες.

Με τα ίδια χρήματα που είχε το 1996 καλείται να λειτουργήσει η Νομαρχί

Με τα ίδια χρήματα που είχε το 1996 καλείται να λειτουργήσει η Νομαρχία Δυτικής Αττικής και να αντιμετωπίσει τα εκατοντάδες προβλήματα, αφού έτσι παράγγειλε η κυβέρνηση!

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Θα συνεχίσει να ρυπαίνει

Σε σκάνδαλο εξελίσσεται, τελικά, η υπόθεση του παράνομου και επικίνδυνου εργοστασίου "Γιαννούλη", το οποίο, παρά τις αντιδράσεις των φορέων του Ηρακλείου, θα συνεχίσει να λειτουργεί με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας!

Συγκεκριμένα, το εργοστάσιο "Γιαννούλη", που λειτουργεί κοντά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου ΠΕΠΑΓΝΗ, στη θέση Ξηροκαμάρα, στερείται άδειας λειτουργίας τα τελευταία δέκα χρόνια.

Απόφαση του νομάρχη Γιάννη Γαριφαλάκη,την οποία συνυπέγραψαν όλοι οι μαζικοί φορείς του νομού πλην του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ήταν, το εργοστάσιο να κλείσει μέσα στο Νοέμβρη. Στη συνέχεια, όμως, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Καμπέλης,με προσωπικές του ενέργειες, που σχολιάστηκαν αρνητικά, πέτυχε την αναστολή της απόφασης αυτής για ένα μήνα, χωρίς και πάλι να εκτελεστεί η απόφαση του κλεισίματος. Ακολούθησαν προσφυγές των ιδιοκτητών του εργοστασίου στο ΣτΕ και τώρα η δικαίωσή τους, που προκαλεί νέες, δικαιολογημένες αντιδράσεις στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν αναφέρει ημερομηνίες λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου. Επιτρέπει, δηλαδή, την επ' αόριστον λειτουργία του, σαν να πρόκειται για μια νόμιμη και μη ρυπογόνα επιχείρηση...

Βρέθηκε νεκρός

Νεκρός βρέθηκε χτες το πρωί, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, καμαρότος, μέσα στην καμπίνα του δεξαμενόπλοιου WORLD PRODUCE, το οποίο έπλεε από Γαλλία για Αίγυπτο. Πρόκειται για τον καμαρότο Εμμανουήλ Φτενογιάννη,53 χρονών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Μαύρα" Χριστούγεννα για 15Ο εργάτες

"Μαύρα" Χριστούγεννα έκαναν 150 εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης μετά το κλείσιμο της βιομηχανίας αλιπάστων ΑΙΓΑΙΟ, που ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας της τη Δευτέρα. Η βιομηχανία που βρίσκεται στην περιοχή της Περιστεράς Θεσσαλονίκης έκλεισε, όπως υποστηρίζει η διεύθυνση της εταιρίας, γιατί δεν ανανεώθηκε η άδεια λειτουργία της από τη νομαρχία για περιβαλλοντικούς λόγους. Να σημειωθεί όμως πως εδώ και τρεις μήνες οι εργοδότες έχουν εγκαταστήσει και λειτουργούν ανάλογη μονάδα στην Αλβανία.

Η βιομηχανία, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ήταν κερδοφόρα και βασιζόταν στις εξαγωγές παστού γαύρου στην Ιταλία. Σκοπός της εταιρίας, όπως υποστηρίζουν, είναι να μεταφερθεί η παραγωγική δραστηριότητα στην Αλβανία και να παραμείνει το εμπορικό τμήμα στην Ελλάδα, με στόχο καθαρά την αποκόμιση κερδών από το κόστος εργασίας. Οι εργοδότες επιμένουν πως το εργοστάσιο έκλεισε για λόγους περιβαλλοντικούς και αφού αποζημίωσαν τους εργαζόμενους, τους ζήτησαν να μην εγγραφούν στον ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας μέχρι τις 15 Γενάρη, γιατί υπάρχει η προοπτική της επαναλειτουργίας. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις μαζικές απολύσεις και ζητούν άμεσα την παρέμβαση της πολιτείας, τονίζοντας πως τέτοια φαινόμενα ασυδοσίας των εργοδοτών δεν μπορούν να υποθάλπονται από το κράτος.

Υπό έλεγχο δημοτικές δαπάνες

Προληπτικός έλεγχος για όλες τις δαπάνες των τριών μεγάλων δήμων της χώρας (Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης) θα ασκείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Από τον προληπτικό έλεγχο Θα εξαιρούνται οι δαπάνες πληρωμής αποδοχών των τακτικών υπαλλήλων κάθε δήμου και απόδοσης των ενεργουμένων κρατήσεων υπέρ τρίτων (ασφαλιστικών εισφορών, φόρων κλπ.), οι περιοδικές δαπάνες μισθωμάτων ακινήτων και εγκαταστάσεων εκτός από εκείνες που καταβάλλονται για πρώτη φορά και οι δαπάνες κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ