ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /35
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο "πολιτισμός" των απλήρωτων

Οι 200 συμβασιούχοι του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στη Θεσσαλονίκη περιμένουν ακόμα το Δώρο Χριστουγέννων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Για τα διάφορα έργα βιτρίνας, τις πολυδάπανες φιέστες και τους παχυλά αμειβόμενους παντός είδους συμβούλους, υπάρχουν χρήματα στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στη Θεσσαλονίκη, αλλά για τους 200 συμβασιούχους εργαζόμενους του ΟΠΠ,που απασχολούνται σε έργα της 9ης και 16ης Εφορίας Αρχαιοτήτων δεν υπάρχει δραχμή για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων.

Η επίσημη θέση του ΟΠΠ ήταν πως τα χρήματα για τη μισθοδοσία καθυστέρησαν (γεγονός βέβαια που δεν ισχύει για τους διοικητικούς υπαλλήλους) και πως την απόλυτη ευθύνη φέρει το υπουργείο Πολιτισμού,το οποίο όμως με τη σειρά του μεταφέρει την ευθύνη στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από τον "Αννα" δηλαδή στον "Καϊάφα", αλλά το περίεργο είναι πως κονδύλια για τις άλλες δραστηριότητες του ΟΠΠ ποτέ δεν έχουν καθυστερήσει. Χτες το πρωί, η Ενωση Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ και ΟΠΠ πραγματοποίησε διαμαρτυρία μπροστά στο κτίριο του Οργανισμού ζητώντας άμεσα να λυθεί το πρόβλημα. Μετά από αυτό, εκπρόσωπος της διοίκησης διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους πως μέχρι σήμερα το Δώρο των Χριστουγέννων θα είχε καταβληθεί. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν πως σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η υπόσχεση από τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εκτάκτων μεταξύ άλλων, τονίζει πως "για μια ακόμη φορά ο ΟΠΠ αποδεικνύει με τα έργα του και όχι μόνο με τα λόγια, τον τεράστιο βαθμό αδιαφορίας, που φθάνει τα όρια της αναισθησίας απέναντι στους εργαζόμενους. "Εδώ πολιτισμός είναι ο άνθρωπος" είναι το σλόγκαν της Πολιτιστικής. Ποιος άνθρωπος - αναρωτιέται η Ενωση Εκτάκτων - ο διοικών και ο συμβουλεύων και παχυλά αμειβόμενος ή ο εργαζόμενος και αφειδώς εμπαιζόμενος";

Εγκατέλειψαν εργάτες και έργο

Στην "τύχη" τους άφησε 25 εργαζόμενους απλήρωτους επί έξι μήνες και το έργο επιχωμάτωσης προβλήτας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η εταιρία ΑΡΜΟΣ

Οι 25 εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε εργασίες στην 6η προβλήτα του λιμανιού Θεσσαλονίκης,έχουν αφεθεί στην "τύχη" τους μετά την εγκατάλειψη, τη δική τους και των εργασιών, από τους εργολάβους, ενώ δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, ούτε άμεσα από τον πλέον αρμόδιο, Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης,σχετικά με το θέμα.

Εδώ και ένα μήνα, οι εργολάβοι που είχαν αναλάβει το έργο επιχωμάτωσης και εκβάθυνσης έχουν εξαφανιστεί κυριολεκτικά, εγκαταλείποντας τους 25 εργαζόμενους απλήρωτους για έξι μήνες και το έργο ημιτελές μόλις στο 75%,παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση προχωρούσε κανονικά. Το έργο ύψους 2 δισ. δραχμών περίπου, έπρεπε σύμφωνα με τη σύμβαση να είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκέμβρη, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου του ΟΛΘ θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες ακόμη.

Οι εργαζόμενοι ήδη έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη και έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της αναδόχου κοινοπραξίας ΑΡΜΟΣ των Αφών Γεωργαντζή,διεκδικώντας δεδουλευμένα και δώρα που ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια δραχμές. Οπως καταγγέλλουν, ο ΟΛΘ δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για τις 25 οικογένειες των εργαζομένων που πέρασαν Χριστούγεννα χωρίς χρήματα, καθώς δεν έχουν απολυθεί και έτσι ούτε αποζημίωση έχουν πάρει και φυσικά ούτε δώρο. Μάλιστα, η διοίκηση του ΟΛΘ μετά από παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων, εξέδωσε ανακοίνωση και "διευκρινίζει" πως οι απαιτήσεις των εργαζομένων αφορούν αποκλειστικά τη συγκεκριμένη εταιρία ΑΡΜΟΣ και μόνο και πως ο οργανισμός θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί σύντομα.

Να σημειωθεί πως μετά το "κόλλημα" με την ΑΡΜΟΣ, η κατασκευαστική εταιρία "Θεμελιοδομή" έχει δείξει ενδιαφέρον για την ανάληψη και αποπεράτωση του έργου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ" ενδέχεται στη νέα σύμβαση να συμμετέχει και ένας από τους Αφους Γεωργαντζή που συμμετείχε επίσης στην κοινοπραξία ΑΡΜΟΣ!

Η παρέμβαση του ΟΛΘ για το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης, καθώς και η ενημέρωση με πλήρη στοιχεία, σχετικά με τη σύμβαση με την ΑΡΜΟΣ, θεωρείται επιβεβλημένη, μια και η διοίκηση του ΟΛΘ φαίνεται να γνώριζε πως μέρος των μηχανημάτων της ΑΡΜΟΣ ήταν "σημειωμένα" από τις τράπεζες λόγω χρεών. Το γεγονός αυτό γεννά ερωτηματικά για το κάτω από ποιες συνθήκες υπογράφτηκε η σύμβαση, με ποιες εγγυήσεις και κυρώσεις για την ανάδοχο εταιρία και τι γίνεται με κείνα τα 100 εκατομμύρια, που όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι έχουν δοθεί ως εγγύηση. Οι εργαζόμενοι επίσης τονίζουν πως αν τελικά υπάρχουν τα χρήματα ο ΟΛΘ οφείλει να κινηθεί άμεσα και με αυτά να καταβάλει τα δεδουλευμένα.

Φ. Δ.

"Μποναμάς" η αβεβαιότητα

Αβέβαιο είναι το μέλλον της ΣΟΦΤΕΞ και των εργαζομένων, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια

Ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον της επιχείρησης και των ίδιων, επικρατεί στους 2.500 εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ,μετά την απόφαση της κυβέρνησης να την ιδιωτικοποιήσει "πάση θυσία". Αβεβαιότητα που επιτείνουν η απόφαση να τεθεί δυο μόλις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, σε υποχρεωτική άδεια πάνω από το μισό προσωπικό, αλλά και οι διάφορες φήμες που κυκλοφορούν και κάνουν λόγο ότι η ΔΕΗ θα κόψει το ρεύμα!

Η μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας, έχει σκόπιμα οδηγηθεί σε οικονομική παραλυσία, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να αγοραστούν πρώτες ύλες και να μπορέσει να λειτουργήσει. Αυτόν ακριβώς το λόγο επικαλέστηκε η διοίκηση της επιχείρησης για να θέσει σε 15ήμερη άδεια 1.500 εργαζόμενους και απ' τα τρία εργοστάσια που διαθέτει (Αθήνα, Μ. Πεύκο, Δράμα). Επιπλέον - όπως διαρρέουν διάφορα στελέχη της επιχείρησης - η ΔΕΗ απειλεί με κόψιμο του ρεύματος λόγω χρεών και ο κίνδυνος να γυρίσουν οι εργαζόμενοι μετά τις γιορτές και να βρουν σβηστές τις μηχανές είναι μεγάλος. Το όλο σκηνικό συμπληρώνουν οι συνεχείς καθυστερήσεις τους τελευταίους μήνες στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων, καθώς και του Δεκέμβρη που δεν έχει εξοφληθεί ακόμα.

Ολα αυτά συμβαίνουν, λίγες μόλις μέρες μετά τη δήλωση της υφυπουργού Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση μετά την απόφαση να την ξεπουλήσει, προχωρά στις απαραίτητες "διαδικασίες εξυγίανσης"!

Οι μέχρι τώρα "εξυγιαντικές διαδικασίες" που ακολούθησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, είχαν σαν αποτέλεσμα η επιχείρηση να "φορτωθεί" με 20 δισ. δραχμές χρέη και να πληρώνει μόνο για τόκους στις τράπεζες κάθε χρόνο περίπου 3 δισ. δραχμές. Και αυτό παρά το ότι πρόκειται για δυναμική επιχείρηση, πλήρως καθετοποιημένη, που κατέχει μάλιστα την πρώτη θέση στην αγορά, σε ποσοστό 40%, όπως και την πρώτη θέση στις εξαγωγές ελληνικού χαρτιού, με ποσοστό 60% επί των εξαγωγών.

Απλήρωτοι καπνεργάτες

Περίπου 55 εκατ. δραχμές χρωστά εταιρία της Θεσσαλονίκης σε 220 καπνεργάτες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. -

Απλήρωτοι παραμένουν οι καπνεργάτες που απασχόλησε φέτος η εταιρία ΑΤΙΚ - Αγροτική Βιομηχανική και Εμπορική ΑΕ - παρά και την προσφυγή των εργαζομένων στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η εργοδοσία, που καθυστερεί τις πληρωμές από το Σεπτέμβρη, αναγκάστηκε να καταβάλει μέρος των δεδουλευμένων και το δώρο, αλλά το ποσό που χρωστά ακόμα στους 220 εργαζόμενους αγγίζει τα 55 εκατομμύρια δραχμές,ενώ ανάλογο ποσό ασφαλιστικών εισφορών χρωστά και στο ΙΚΑ.

Η εταιρία υποσχέθηκε για μια ακόμη φορά πως μέχρι τις 15 Γενάρη θα ξεπληρώσει τους εργαζόμενους που απασχολεί στη μονάδα του Φοίνικα και μέχρι το τέλος του μήνα τους υπόλοιπους 70,της μονάδας που βρίσκεται στηΣταυρούπολη.Στις καπνεργάτριες η εταιρία χρωστά μεροκάματα ενός μήνα και στους στοιβαδόρους τα δεδουλευμένα αφορούν μεροκάματα ενός τριμήνου! Αξίζει να σημειωθεί πως επανειλημμένα μέχρι σήμερα οι εργοδότες είχαν διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους και το Παγκαπνεργατικό Σωματείο Θεσσαλονίκης για άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων, όμως οι εργαζόμενοι ακόμη περιμένουν να πληρωθούν, παρά την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρίας. Η εταιρία φέτος επεξεργάστηκε καπνά σε δύο "καπνομάγαζα" της Θεσσαλονίκης και σε ένα των Σερρών,απασχολώντας συνολικά πάνω από 1.000 εργαζόμενους από τον περασμένο Μάη!

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Χωρίς δώρο 100 εργαζόμενοι

Με άδειες τσέπες θα περάσουν τις γιορτές οι 100 περίπου εργαζόμενοι της ιδιωτικής κλινικής "Αθήναιον",αφού η επιχείρηση δεν τους έχει καταβάλει το Δώρο των Χριστουγέννων, ενώ σε αρκετούς οφείλει και τα δεδουλευμένα του Οκτώβρη και του Νοέμβρη.

Στην επιχείρηση - όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών - επικρατεί η τρομοκρατία και η ασυδοσία, ενώ η εργοδότρια κ. Πλέσσα,με τη λογική τού "αν δε σας αρέσει σηκωθείτε να φύγετε", προσπαθεί να επιβάλει το νόμο της σιωπής στους εργαζόμενους.

Η Επιθεώρηση Εργασίας Παγκρατίου,όπου και εδρεύει η κλινική, έχει υποβάλει τρεις μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα από τις αρχές του 1996, για καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, αλλά κανείς δε γνωρίζει την τύχη των αναφορών αυτών, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Σωματείου.

Το Σωματείο, με την ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους, στην ασυδοσία και την τρομοκρατία να αντιτάξουν την ενότητα και τον αγώνα και να επιβάλουν το δίκιο τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ