Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2012 - αριθ. φύλλου: 11303

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ στην αντιλαϊκή πλεύση της κυβέρνησης

Αλέκα Παπαρήγα: Κατάργηση του Μνημονίου, μονομερής διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από την ΕΕ, που εμείς το συνδέουμε με αγώνες για γενικότερη πολιτική ανατροπή, αυτά τα τρία αιτήματα μαζί είναι πολιτικά αιτήματα-κρίκοι για να μπορέσει ο λαός να αναπτύξει ένα κίνημα επιθετικό. Αυτή είναι και η γραμμή πάλης, υπεράσπισης των συμφερόντων εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολουμένων και φτωχής αγροτιάς

  • Η επαναδιαπραγμάτευση, ακόμη κι αν μαλακώσει ορισμένα ζητήματα, δεν μπορεί να αποτρέψει τη σχετική και απόλυτη εξαθλίωση, την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Γιατί οι όποιες οριακές αλλαγές γίνουν, θα έχουν εξουδετερωθεί από τα μέτρα που εφαρμόζονται κι από τα καινούρια που δυστυχώς και αναπόφευκτα θα έρθουν.
  • Το Μνημόνιο είναι μία συγκροτημένη πολιτική απαξίωσης της αξίας της εργατικής δύναμης. Σε μια σειρά από κράτη-μέλη της ΕΕ και χωρίς Μνημόνιο πάρθηκαν μέτρα αντίστοιχα του Μνημονίου και μάλιστα προ κρίσης. Στην Ελλάδα δεν πάρθηκαν γιατί υπήρχαν αντιστάσεις μέσα στο κίνημα.
  • Στα αιτήματα υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων όταν η γενική γραμμή του μαζικού λαϊκού κινήματος δεν είναι τουλάχιστον πολιτικοποιημένη στον αναγκαίο βαθμό, τότε είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν έστω οριακές, μερικού χαρακτήρα κατακτήσεις.

ΣΕΛ.  7  -  11

21ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Φόρος τιμής και υπόσχεση για ανυποχώρητο αγώνα

Στη Λυκόρραχη της Κόνιτσας, με την κεντρική ομιλία από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του 21ου Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε με βάση συνάντησης και εξορμήσεων την κατασκήνωση στις όχθες του Αλιάκμονα, στο Νεστόριο της Καστοριάς.


ΣΕΛ.  16  -  18

Κρίση και Μνημόνιο

Αυτό που περιλαμβάνει το Μνημόνιο είναι μία συγκροτημένη πολιτική απαξίωσης της αξίας της εργατικής δύναμης. Δε γέννησε την κρίση το Μνημόνιο, η κρίση έφερε το Μνημόνιο. Η κρίση καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις. Ετσι στο έδαφος του καπιταλισμού η διέξοδος από την κρίση, που ταυτίζεται με την ανάκαμψη της κερδοφορίας απαξιώνει, καταστρέφει δηλαδή εργατική δύναμη. Πρώτα θα απαξιωθεί η εργατική δύναμη και μετά θα καταστραφεί κι ένα μέρος του κεφαλαίου. Και καταστρέφεται κι ένα μέρος του κεφαλαίου και καπιταλιστικές επιχειρήσεις κλείνουν και θα κλείσουν κι άλλες. Καλλιεργείται και η αντίληψη από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις ότι αν φύγει από τη μέση το Μνημόνιο, σώθηκαν οι εργαζόμενοι, τελειώνουμε με την κρίση. Στο Μνημόνιο εντάχθηκαν μια σειρά από μέτρα που στην Ελλάδα ήταν προγραμματισμένα και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ να παρθούν και δεν πάρθηκαν. Ενας παράγοντας που δεν πάρθηκαν όλα τα μέτρα πριν από την κρίση -γιατί πολλά πάρθηκαν- είναι γιατί υπήρχαν αντιστάσεις μέσα στο κίνημα. Δεν πάρθηκαν τα μέτρα και μπήκαν όλα μέσα στο Μνημόνιο. Φιλολαϊκή πολιτική διεξόδου από την κρίση στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει. Επομένως, κατάργηση του Μνημονίου, διαγραφή του χρέους, και αποδέσμευση από την ΕΕ, που συνδέεται με ανατροπή των μονοπωλίων, αυτά τα τρία μαζί, είναι γραμμή πάλης, υπεράσπισης των συμφερόντων εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολουμένων και φτωχής αγροτιάς.



ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Νέος γύρος εκβιασμών και αυταπατών

ΣΕΛ.  6
ΡΩΣΙΑ
Δεκάδες οι νεκροί από τις πλημμύρες

ΣΕΛ.  23
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Την Πέμπτη οι κινητοποιήσεις

ΣΕΛ.  15
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ
Ξεκινά σήμερα η 48ωρη απεργία

ΣΕΛ.  14
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πρόγραμμα νέων επώδυνων ανατροπών

ΣΕΛ.  13
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τους μετανάστες

ΣΕΛ.  27
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Περικοπές και ενίσχυση επιχειρηματιών

ΣΕΛ.  3

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ