ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Προδιαγεγραμμένη καταστροφή

Πάνω από 170 οι πνιγμένοι, αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και προειδοποίησης στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα

Χιλιάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει στην περιοχή του Κρασνοντάρ
Χιλιάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει στην περιοχή του Κρασνοντάρ
ΜΟΣΧΑ.--

Βιβλική είναι η καταστροφή στην περιοχή Κρανσοντάρ της Νότιας Ρωσίας μετά τις πλημμύρες που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τουλάχιστον 171 άνθρωποι. Μέχρι χτες το απόγευμα αγνοούνταν 17 άνθρωποι, ενώ υπολογίζεται πως οι ζημιές από τις καταστροφές υπολογίζονται στα 4 δισεκατομμύρια ρούβλια, έχουν πληγεί πάνω από 34.500 κάτοικοι της περιοχής, έχουν πλημμυρίσει πάνω από 5.000 σπίτια και παραμένουν σε νοσοκομεία 210 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και 48 παιδιά. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στην περιοχή για θύματα και αγνοούμενους.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες των αρμόδιων αρχών για τη μη έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων λόγω του απαρχαιωμένου συστήματος που δε λειτούργησε, όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων, Βλαντιμίρ Πουτσκόφ. Οι αρχές κατηγορούνται για ανευθυνότητα και ανικανότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών, ιδιαίτερα, καθώς στην ίδια περιοχή είχαν σημειωθεί παρόμοιες -αλλά μικρότερης έκτασης- πλημμύρες το 2002. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τραγωδία, είναι απότοκο της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, όπου οι υποδομές αφήνονται στην τύχη τους, αν δεν φέρνουν άμεσο κέρδος στο κεφάλαιο.

Η επίσημη εκδοχή των αρχών αναφέρει πως σημειώθηκαν ξαφνικές πλημμύρες στην περιοχή, αποδίδοντας και πάλι την τραγωδία σε ...φυσικό φαινόμενο. Ωστόσο, τοπικά μέσα ενημέρωσης και μαρτυρίες σημειώνουν ότι ταυτόχρονα με τις ισχυρές βροχοπτώσεις οι αρχές αποφάσισαν να διοχετεύσουν τεράστιες ποσότητες νερού από ταμιευτήρα κοντά στην πόλη Κριμσκ, που υπερχείλιζε, με αποτέλεσμα την τεράστια πλημμύρα, που σε μερικές περιπτώσεις έφτασε τα 7 μέτρα.

Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος ταμιευτήρας νερού, που κατασκευάστηκε το 1959, χωρά 8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κι πολλές φορές οι κάτοικοι του Κριμσκ είχαν θέσει ζήτημα λήψης νέων μέτρων ασφαλείας, ιδιαίτερα μετά την πλημμύρα του 2002.

Την περιοχή επισκέφθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ζήτησε έρευνα για τα αίτια των πλημμυρών μέχρι το Σαββατοκύριακο, ενώ καθαιρέθηκαν από τα καθήκοντά τους ο επικεφαλής της περιφέρειας και ο δήμαρχος του Κριμσκ. Το Κρεμλίνο κήρυξε τη Δευτέρα ημέρα εθνικού πένθους, καθώς οι συγγενείς των θυμάτων άρχισαν να κηδεύουν τους νεκρούς τους.

Τοποθετήσεις των ΚΚ της Ρωσίας για την τραγωδία

Σε ανακοίνωσή του ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) θέτει το ερώτημα «πώς ήταν δυνατόν να συμβεί μια τέτοια τραγωδία; Πολύ περισσότερο που το 2002 στην περιοχή αυτή συνέβη μια όχι λιγότερο καταστρεπτική πλημμύρα, που επίσης είχε ανθρώπινα θύματα». Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως οι τοπικές αρχές δεν έλαβαν τα ανάλογα μέτρα και υπάρχουν ερωτηματικά και προς τον τοπικό κυβερνήτη.

Η απληστία των ιδιοκτητών και η απροθυμία των αρχών να κάνουν τα αναγκαία έργα στον κοντινότερο ταμιευτήρα νερού, ώστε αυτός να ανταποκρίνεται στα πρότυπα ασφαλείας, είχε ως αποτέλεσμα τις τραγικές συνέπειες, σημειώνεται σε άρθρο για τις εξελίξεις, που δημοσίευσε η ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ). «Τώρα είναι πλέον βέβαιο ότι η τραγωδία στο Κριμσκ του Κρασνοντάρ συνέβη λόγω της απόφασης των αρχών και των ιδιοκτητών του ταμιευτήρα νερού να διοχετεύσουν το περιττό νερό κατευθείαν στην πόλη που κοιμόταν! Αποτέλεσμα αυτού ήταν η τεράστια πλημμύρα, που οδήγησε σε πολυάριθμα θύματα σε κατοικήσιμες περιοχές που βρίσκονταν χαμηλότερα του ταμιευτήρα νερού...», σημειώνεται στο άρθρο, που έχει τίτλο: «Κριμσκ: Φταίχτης της τραγωδίας ο καπιταλισμός». Επιπλέον τονίζεται πως η επιχείρηση διάσωσης των αρχών ξεκίνησε με καθυστέρηση, μόλις στις 8 το πρωί.

Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος ταμιευτήρας νερού, που κατασκευάστηκε το 1959, χωρά 8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κι από το 2002 οι κάτοικοι του Κριμσκ είχαν θέσει ζήτημα λήψης νέων μέτρων ασφαλείας, μετά από ανάλογη πλημμύρα, μικρότερης έντασης.


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ
Καθεστώς «ξένου πράκτορα» σε χρηματοδοτούμενες από το εξωτερικό ΜΚΟ

Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας έχει ξεκινήσει την εξέταση του νομοσχεδίου που αφορά τις ρωσικές «μη κερδοσκοπικές οργανώσεις» (ΜΚΟ), που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτές οι ΜΚΟ θα αποκτήσουν το καθεστώς του «ξένου πράκτορα». Ετσι, θα έχουν ειδικό μητρώο, ενώ υποχρεώνονται σε ειδικό νομικό έλεγχο και θα πρέπει να παρουσιάζουν μια φορά το εξάμηνο τα λογιστικά τους έγγραφα που αφορούν τις δραστηριότητές τους και θα υποβάλλονται σε έλεγχο μια φορά το χρόνο. Για την παραβίαση του νόμου προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο έως ένα εκατομμύριο ρούβλια, ή ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια.

Το νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, κυρίως από πολιτικές δυνάμεις, που εμπλέκονται σε τέτοιες ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του νομοσχεδίου, το συγκεκριμένο ντοκουμέντο σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των ΜΚΟ. Οι οργανώσεις αυτές, όπως και πριν, θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από ξένες πηγές, καθώς και θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, αλλά με την προϋπόθεση να δρουν ανοιχτά, με διαφάνεια.

Ο εισηγητής του νόμου, βουλευτής της «Ενιαίας Ρωσίας», Αλεξάνδρ Σιντιάκιν, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, οι ΜΚΟ έλαβαν από το εξωτερικό έως και 7 δισεκατομμύρια δολάρια, η μερίδα του λέοντος των οποίων πήγε για τους πολιτικούς στόχους.

Το νομοσχέδιο το στηρίζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στη ρωσική Δούμα, με εξαίρεση την κεντροαριστερή «Δίκαιη Ρωσία». Εξηγώντας τη στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ιβάν Μέλνικοφ, δήλωσε πως το ΚΚΡΟ «ιστορικά και παραδοσιακά δεν επικροτεί τη δυτική χρηματοδότηση, που κρύβεται κάτω από την αρνίσια προβιά».

Για το ίδιο ζήτημα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, απαντώντας σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων τόνισε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί σε μεγάλο βαθμό «αντιγραφή» της ανάλογης νομοθεσίας που ισχύει για τις ΜΚΟ στις ΗΠΑ.


Ι.Π.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Απάνθρωπη εκτέλεση γυναίκας

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέο βίντεο που αποκαλύπτει την εν ψυχρώ δολοφονία ακόμα μίας γυναίκας στο Αφγανιστάν, με την κατηγορία της μοιχείας, προκαλεί σοκ. Παρά το ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Αφγανιστάν χρησιμοποίησε ως πρόσχημα και την κατάσταση των γυναικών στη χώρα και την κακοποίησή τους από τους Ταλιμπάν, οι δολοφονίες γυναικών συνεχίζονται.

Στο βίντεο στην επαρχία Παρβάν κοντά στην Καμπούλ, πλήθος ανδρών βλέπουν το περίγραμμα μιας γυναίκας που καλύπτεται με ένα γκρι πέπλο και η οποία έχει γυρισμένη την πλάτη της, η οποία «δικάζεται» για μοιχεία και καταδικάζεται, με τους εκτελεστές της να επικαλούνται το Κοράνι. Η γυναίκα εκτελέστηκε με το πλήθος των ανδρών να φωνάζουν «Ζήτω το Ισλάμ» και «Ζήτω οι μουτζαχεντίν». Το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών «καταδίκασε έντονα» την πράξη ως αντι-ισλαμική και απάνθρωπη που διαπράχθηκε από «επαγγελματίες δολοφόνους». Οι αφγανικές αρχές ισχυρίζονται ότι αναζητούν τους ενόχους που, όπως υποστηρίζουν, ανήκουν στους Ταλιμπάν (το θύμα φέρεται να ήταν γυναίκα ενός φύλαρχου), ωστόσο επί σειρά ετών ανέχονται και καλύπτουν τέτοιου είδους συμπεριφορές, με θύματα δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που ζουν χωρίς κανένα δικαίωμα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μήνυμα αλληλεγγύης προς ΚΚΡΟ και ΚΕΚΡ

Το ακόλουθο μήνυμα Αλληλεγγύης απηύθυνε το ΚΚΕ προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας για τις καταστροφικές πλημμύρες στη νότια Ρωσία:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Δεχτείτε τα θερμά συλλυπητήριά μας για το θάνατο πάνω από 170 ανθρώπων μέχρι στιγμής και το ξεσπίτωμα χιλιάδων από τις μεγάλες πλημμύρες στην περιοχή Κρασνοντάρ της νότιας Ρωσίας.

Από το γεγονός ότι παρόμοια περιστατικά, μικρότερης κλίμακας, είχαν επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν προκύπτουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες τόσο για τις τοπικές όσο και για τις κεντρικές αρχές.

Αποδεικνύεται ότι πέραν από τις ευθύνες της κυβέρνησης της Ρωσίας για την έγκαιρη λήψη μέτρων, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που κινείται με αποκλειστικό κίνητρο την κερδοφορία του κεφαλαίου όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έγκαιρα στοιχειώδεις ανάγκες και υποδομές όπως η αντιπλημμυρική προστασία, αλλά φτάνει να βάζει σε κίνδυνο την ίδια τη διαβίωση των λαϊκών στρωμάτων.

Παρακαλούμε μεταβιβάστε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη μας στους πληγέντες. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις διεκδικήσεις τους για άμεσα μέτρα τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών, την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, και την πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών, όσο και για τη δημιουργία των κατάλληλων αντιπλημμυρικών υποδομών.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ