ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ
Ξεκινά σήμερα η 48ωρη απεργία

Σκληρή μάχη για την προστασία μισθών και δικαιωμάτων δίνουν οι εργαζόμενοι

Από την απεργία του κλάδου στις 27 του Ιούνη
Από την απεργία του κλάδου στις 27 του Ιούνη
Με καθαρό το μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία και τους «συνεταίρους» τους στη συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας του κλάδου, καλούνται να δώσουν τη μάχη από σήμερα στις 6 το πρωί και για 48 ώρες οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό. Η αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων στη 48ωρη απεργία και τους ταξικά προσανατολισμένους αγώνες του κλάδου αποτελεί μονόδρομο, είναι αυτή που μπορεί να «τσακίσει» κάθε προσπάθεια των εργοδοτών και των «συνεταίρων» τους να επιβάλουν το τσάκισμα των μισθών τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ρίχνονται στον αγώνα, ώστε αυτή η απεργία να «εμποδίσει» τα σχέδια της εργοδοσίας, να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα μπροστά στην αποφασιστική οργάνωση του κλάδου, στην ανάγκη για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Σε ένα τέτοιο κλίμα μέχρι και χτες δινόταν η μάχη στους χώρους δουλειάς. Στην Αθήνα, συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στα ξενοδοχεία «Χίλτον», «Ζαφόλια», «Μετροπόλιταν», «Ολύμπικ Ρουαγιάλ», «Κράουν Πλάζα» και «Κάραβελ» με τους εργαζόμενους να δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

Το πόσο επικίνδυνη είναι η συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας επιβεβαιώθηκε περίτρανα και χτες για ακόμα μια φορά. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Π. Προύτζος και ο γραμματέας Π. Κούκος εμφανίστηκαν στη συνέλευση - ενημέρωση στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ που είχε καλέσει το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας για να βάλουν «τρικλοποδιά» στους εργαζόμενους ενόψει της απεργίας. Στο κατάμεστο από εργαζόμενους εστιατόριο προσωπικού ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επιχείρησε να δημιουργήσει ένταση, την ώρα που μίλαγε ο πρόεδρος του συνδικάτου της Αθήνας Ν. Παπαγεωργίου. Ομως, η προσπάθειά του αυτή είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς οργισμένοι οι εργαζόμενοι από τα όσα άκουγαν για τις μειώσεις μισθών, όπως αποφάσισε η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, τον ανάγκασαν σε φυγή καθώς όπως φώναζαν οργισμένοι, δεν έχει καμία εξουσιοδότηση και κανένα δικαίωμα να αποφασίσει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους! Ξεκαθάρισαν μάλιστα ότι θα δώσουν αποφασιστικά τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στο ξενοδοχείο τους.

Ανάλογη διάθεση εκφράστηκε και από τους εργαζόμενους στα υπόλοιπα ξενοδοχεία, ενώ οι εργαζόμενοι στο «Μετροπόλιταν» μέσα από τη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν και θα καταθέσουν και σχέδιο επιχειρησιακής σύμβασης χωρίς καμία μείωση μισθών.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Πληρότητα μέχρι και πάνω από 100%

Πληρότητα έως και 110% παρουσιάζουν τα μεγάλα ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία (με «βραχιολάκια» ή χωρίς) έχοντας μετατρέψει σε δωμάτιο κάθε διαθέσιμο χώρο.

Τα παραπάνω σημειώθηκαν στη συνέντευξη που παραχώρησαν χτες το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής - Πιερίας και η Γραμματεία Επισιτισμού Τουρισμού του ΠΑΜΕ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία του κλάδου που ξεκινά σήμερα.

Σήμερα Τρίτη στις 10 π.μ. προγραμματίζεται συγκέντρωση στην πλατεία Πετρακάκη στα Λαδάδικα από όπου θα ξεκινήσει μαζική πανεξόρμηση στους χώρους δουλειάς. Η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί για αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ., στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους με Μητροπόλεως.

Μεταξύ άλλων οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, η απλήρωτη δουλειά, η εκ περιτροπής εργασία, οι απολύσεις και η μαύρη εργασία σπάνε κόκαλα. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία «Φιλίππειο» και «Αστέρια» είναι απλήρωτοι 15 μήνες, οι συνάδελφοί τους στο ξενοδοχείο «ASTORIA» είναι απλήρωτοι 8 μήνες, στο «KAPSIS» μετά από αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών είναι απλήρωτοι 3 μήνες, αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι στο «Μακεδονία Παλλάς».

Η απλήρωτη δουλειά μέχρι και 7 μήνες, οι μειώσεις μισθών κυριαρχούν και στα επισιτιστικά καταστήματα («Goody's», «Ble», «Τερκενλής»).

Ο αγώνας έχει αποτέλεσμα

Η πείρα από τους χώρους δουλειάς δείχνει ότι όπου οι εργαζόμενοι γυρίζουν την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και δίνουν τη μάχη συσπειρωμένοι με το ΠΑΜΕ καταφέρνουν να αποκρούσουν την επίθεση της εργοδοσίας.

Στο ξενοδοχείο «Διακονία» της εκκλησίας, οι εργαζόμενοι απέκρουσαν τα σχέδια για επιβολή μειώσεων στους μισθούς και τώρα παλεύουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα δύο μηνών που τους οφείλονται.

Στο ξενοδοχείο «TOBACCO» οι εργαζόμενοι απέκρουσαν τις επανειλημμένες προσπάθειες της εργοδοσίας να πάρει τις υπογραφές τους για να συγκροτήσει Ενωση Προσώπων που θα υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση για μειώσεις των μισθών.

Θράσος απ' τους «δήμιους» μισθών και δικαιωμάτων!

Αληθινοί τεχνίτες στον εκφυλισμό αναδεικνύονται ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ όπως βεβαιώνει η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στη διοίκηση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό που δίνει ξανά ρέστα στην υπονόμευση των αγωνιστικών διαθέσεων και κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Στη συνεδρίαση της ολομέλειας την περασμένη βδομάδα επιστράτευσαν κάθε παραπλανητικό, εκβιαστικό και τρομοκρατικό επιχείρημα για να πείσουν για την αναγκαιότητα της υπογραφής της σύμβασης με μειώσεις μισθών γιατί το κύριο, όπως έλεγαν, είναι να υπάρχει σύμβαση. Μάλιστα, κάλεσαν τους εργαζόμενους, η 48ωρη απεργία (που ξεκινάει σήμερα) να γίνει κανονικά, για να ... διεκδικήσουν το ποσοστό της μείωσης!

Αυτό ακριβώς αποφάσισαν και μάλιστα το λένε και καθαρά στην ανακοίνωση που εξέδωσαν για την απεργία: «Το συνδικαλιστικό κίνημα στον κλάδο να επιχειρήσει με αποφασιστικότητα, συμμετέχοντας με όλες του τις δυνάμεις στη 48ωρη απεργία στις 10 και 11/7, για υπογραφή σύμβασης χωρίς απώλειες μισθών. Σε κάθε άλλη περίπτωση με συντριπτική πλειοψηφία εξουσιοδότησε το προεδρείο της Ομοσπονδίας για υπογραφή διάσωσης - διατήρησης της σύμβασης με το μικρότερο δυνατό κόστος»! Αντί να πάνε να κρυφτούν, τολμούν να μιλούν για ...«αποφασιστικότητα», καλώντας τους εργαζόμενους να τη χρησιμοποιήσουν για να δεχτούν μειώσεις μισθών, δηλαδή για να υποταχτούν στις ανάγκες των μεγαλοξενοδόχων!

Εκείνοι που όλα τα προηγούμενα χρόνια κρατούσαν τους εργαζόμενους στη γωνία, έβαζαν τρικλοποδιές σε κάθε προσπάθεια οργάνωσης και αγωνιστικής αντίδρασης των εργαζομένων, έριχναν τόνους λάσπη στις ταξικές δυνάμεις γιατί «δυναμίτιζαν» την «εργασιακή ειρήνη» που οι ξενοδόχοι επιθυμούσαν και επιθυμούν διακαώς για να μη διαταράσσεται η κερδοφορία τους, έρχονται τώρα - ξανά - και υπονομεύουν τον αγώνα των εργαζομένων. Κανένα μέτρο, καμία οργάνωση για την ίδια την απεργία, ώστε μετά να μπορούν να επικαλεστούν το γνωστό άθλιο επιχείρημα ότι «οι εργαζόμενοι δεν ακολουθούν τους αγώνες» και να βάλουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στους νέους μισθούς πείνας!

Είναι λοιπόν στο χέρι των εργαζομένων και των σωματείων του κλάδου να τσακίσουν κάθε προσπάθεια υπονόμευσης των δικαιωμάτων τους. Να μην περάσει το κατώφλι των ξενοδοχείων η σύμβαση - λαιμητόμος που ετοιμάζονται να υπογράψουν οι ξενοδόχοι με τους «συνεταίρους» τους στην Ομοσπονδία. Οι εργαζόμενοι σε κάθε ξενοδοχείο σαν μια γροθιά να επιβάλουν την απόφασή τους: καμία μείωση μισθών. Τώρα να πάρουν μέτρα για να απαλλαγούν μια και καλή από αυτές τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπονομεύουν τα δικαιώματά τους. Η 48ωρη απεργία αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μετρηθούν αποφασιστικά βήματα οργάνωσης του κλάδου απέναντι σε όλους όσοι υπονομεύουν τα συμφέροντά του.


Γ. Δ.

Αγωνιστικές δράσεις για την Υγεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στις Σέρρες, προγραμματίζουν σήμερα Τρίτη 10 Ιούλη στις 10 το πρωί, οι τοπικές γραμματείες ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ και η ΟΓΕ. Καλούν το λαό να συμμετέχει μαζικά, να διαμαρτυρηθεί για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου και να διεκδικήσει άμεσα κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και του τομέα Υγείας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη μονάδα του ΕΟΠΥΥ στο ΙΚΑ Μυτιλήνης θα πραγματοποιήσει αύριο, 11 Ιούλη 2012 στις 8:30 πμ, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο με αίτημα την άμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑΜΕΑ σε φάρμακα και άλλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ