Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008 - αριθ. φύλλου: 10151

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Υπέρογκα χαράτσια τα διόδια

Τρελός χορός κερδοφορίας έχει στηθεί από τους ομίλους που έχουν αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση των οδικών αξόνων της χώρας. Υπέρογκα χαράτσια που από τον περασμένο Απρίλη έχουν αυξηθεί από 45% έως 180%!


ΣΕΛ.  12

Προς ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της ελάχιστης προστασίας των εργαζομένων από τη φθορά της υγείας τους

Επιβάλλεται η ένταση των ταξικών αγώνων, με στόχο να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά και να δημιουργηθούν αναχώματα στην εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Συντριπτικό χτύπημα στο θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) προετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την επίθεση που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται το πόρισμα της διορισμένης από την κυβέρνηση επιτροπής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η αναμόρφωση της λίστας των ΒΑΕ θα είναι άμεση, δίνοντας έτσι ώθηση στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση του νόμου Πετραλιά.

Ολες οι σχετικές διαρροές και πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι στην ουσία η κυβέρνηση μεθοδεύει τη σταδιακή κατάργηση του ίδιου του θεσμού των ΒΑΕ, ο οποίος αποτελεί το ελάχιστο μέτρο προστασίας των εργαζομένων από την αναπόφευκτη φθορά της υγείας τους, εξαιτίας των ιδιαίτερα επιβαρυμένων συνθηκών δουλειάς. Με τον αποχαρακτηρισμό ή την αντιεπιστημονική κατηγοριοποίηση δεκάδων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων, πάνω από 600.000 σημερινοί ασφαλισμένοι θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται κατά 5 τουλάχιστον χρόνια.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν την ένταση των ταξικών αγώνων, με στόχο να μην περάσει η κατάργηση των ΒΑΕ, αλλά και να δημιουργηθούν ισχυρά αναχώματα στην εφαρμογή συνολικά των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της πάλης για την κατάργησή τους.


ΣΕΛ.  3

Eurokinissi

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Το φιτίλι ανάβει η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Ο πύρινος όλεθρος, που πλήττει τις δασικές εκτάσεις της χώρας μας με μεγάλη ένταση τα τελευταία χρόνια, είναι ένα φαινόμενο που έχει την εξήγησή του. Φέτος, οι καταστροφές ήταν μεγάλες κυρίως σε Ρόδο, Εύβοια, Σκόπελο και Σκύρο.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια, με την πολιτική τους, έχουν μετατρέψει τα δάση της χώρας, από πηγή ζωής και δημόσιο αγαθό και περιουσία, σε εμπόρευμα και πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική που «οπλίζει» το χέρι των κάθε λογής εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων.


ΣΕΛ.  13


ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Οι πραγματικοί χαμένοι από τη σκληρή ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση είναι οι λαοί. Επικίνδυνη υποκρισία από την ΕΕ.


ΣΕΛ.  11
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΕΘ
Ταξική αναμέτρηση με μεγάλη σημασία

Για το περιεχόμενο και την προετοιμασία της κινητοποίησης, μιλάει στο «Ρ» μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ.


ΣΕΛ.  9
ΗΠΕΙΡΟΣ
«Χρυσώνουν» την πολιτική του μαρασμού

Η ανάγκη ανάπτυξης της Ηπείρου με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και του δικομματισμού, αναδείχτηκε στο πρόσφατο Συνέδριο Ηπειρωτών Εξωτερικού.


ΣΕΛ.  14

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ