ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
Ταξική αναμέτρηση με μεγάλη σημασία

Για το περιεχόμενο και την προετοιμασία της κινητοποίησης, μιλάει στον «Ρ» ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος μιλάει στον «Ρ»

Eurokinissi

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος μιλάει στον «Ρ»
Με μια μεγάλη πανεργατική συγκέντρωση το Σάββατο 6 του Σεπτέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο «υποδέχεται» και φέτος τις κουστωδίες της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, που με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ ετοιμάζονται να εξαγγείλουν νέα αντιδραστικά μέτρα και να δημαγωγήσουν για μια ακόμη φορά σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Τρεις μέρες πριν, την Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιαστεί το πλαίσιο πάλης του ταξικού κινήματος για τον επόμενο χρόνο.

Το βάρος για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων για τα εγκαίνια της ΔΕΘ πέφτει στη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Για τη σημασία και το περιεχόμενο της συγκέντρωσης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, καθώς και για την πορεία της προετοιμασίας, μιλάει σήμερα στον «Ρ» ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ.

Αναδεικνύουμε τη διέξοδο των ταξικών αγώνων

-- Ποιο είναι το περιεχόμενο της φετινής κινητοποίησης και τι επιδιώκει να αναδείξει το ΠΑΜΕ;

-- Η αναγκαία ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία, όπως είναι η ανεργία, οι απολύσεις, η γενίκευση της ελαστικής εργασίας, η κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το απαράδεκτα χαμηλό εισόδημα και η έκρηξη της ακρίβειας, οι ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία, η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, η ένταση της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας κ.ά.), δεν αρκεί πλέον.

Το κύριο για το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα που συσπειρώνει είναι η ανάπτυξη ταξικών αγώνων για τα επιμέρους προβλήματα, μέσα από τους οποίους θα αποκαλύπτονται τα αίτια και οι υπεύθυνοι για την πολιτική που τα γεννά και τα οξύνει. Το κύριο είναι να αναδειχτεί ότι ο δρόμος του ταξικού ξεσηκωμού, της γενικευμένης λαϊκής αντεπίθεσης δεν είναι μόνο δυνατός, αλλά είναι και ο μόνος αποτελεσματικός για τους εργαζόμενους.

Από την περσινή μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ
Από την περσινή μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ
Η διατήρηση των σημερινών συσχετισμών στην πολιτική με το δικομματισμό και στο συνδικαλισμό με τα εργοδοτικά - κυβερνητικά δεκανίκια του, είναι «εγγύηση» ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει γοργά και δραματικά.

Η φοροεπιδρομή που ετοιμάζεται ενάντια στα λαϊκά στρώματα, η συνέχιση των αναδιαρθρώσεων (βλ. τροπολογία Αλογοσκούφη για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, συνέχιση ιδιωτικοποιήσεων όπως ΟΣΕ, η εισαγωγή της 65ωρης εβδομαδιαίας εργασίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναγνώριση των ιδιωτικών ΚΕΣ με συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ. κ.λπ.) είναι πρόσφατα δείγματα πολιτικής που το κεφάλαιο δεν μπορεί να απαρνηθεί, εξυπηρετώντας την κερδοφορία του. Το ίδιο ισχύει για τις πολιτικές δυνάμεις που το υπηρετούν.

Η αποδοχή της «ψυχής» αυτής της πολιτικής από τα συνδικαλιστικά δεκανίκια τους, τα κάνει μέρος του προβλήματος που πρέπει να λύσουν οι εργαζόμενοι (βλ. σύμβαση για αυξήσεις κάτω από 1 ευρώ, στήριξη της επέκτασης της μερικής απασχόλησης κ.λπ.).

Πάλη σε όλα τα μέτωπα

Το ΠΑΜΕ, με συνείδηση της ταξικής σύγκρουσης, οργανώνει αγώνες. Αλλά και διατρανώνει το δικαίωμα και την υποχρέωση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων να αντιτάξουν τη δική τους πολιτική στην πολιτική του κεφαλαίου, του δικομματισμού.


Η προσπάθεια του συστήματος να επιβιώσει κάτω από τα εκλογικά, αλλά και «δημοσκοπικά» χτυπήματα που δέχεται, με επιφανειακή αναμόρφωση, με πολιτικές συμμαχίες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.), που δοκιμάστηκαν ήδη στο συνδικαλιστικό κίνημα (βλ. στήριξη εργοδοτικής ΓΣΕΕ από ΣΥΝ) πρέπει να δεχτεί τα συντονισμένα πυρά των εργαζομένων. Να μη δοθεί ανάσα ζωής στο δικομματισμό, να βουλιάξει μαζί με τα «σωσίβιά» του.

Οι αγώνες για τα άμεσα προβλήματα, οι αρχαιρεσίες στα συνδικάτα, οι ερχόμενες ευρωεκλογές, οι βουλευτικές εκλογές (όποτε κι αν γίνουν), είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξει η εργατική τάξη τη δικιά της πολιτική, να καταδικάσει τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου που την καταδίκασαν μέσα σ' αυτή τη μέγκενη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Θα είναι μια συμβολή στο άνοιγμα του δρόμου για τη ριζική ανατροπή των δυνάμεων του κεφαλαίου, για τη βελτίωση της κατάστασης των εργαζομένων, για την κοινωνική χειραφέτησή τους.

Πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές

-- Πώς οργανώνει το ΠΑΜΕ την προετοιμασία της κινητοποίησης; Τι στόχους βάζει το ταξικό κίνημα ως προς το άνοιγμα και τη συσπείρωση νέων δυνάμεων;

-- Για το ΠΑΜΕ, οργάνωση μιας κινητοποίησης σημαίνει πάνω απ' όλα πολύμορφο, θαρραλέο, ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στους εργαζόμενους, στους χώρους δουλειάς και τις εργατοσυνοικίες, αντίστοιχο όχι μόνο με την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων, αλλά και με τις μεγάλες δυνατότητες του ΠΑΜΕ. Το βασικό ρόλο αναλαμβάνουν τα ίδια τα συνδικάτα και οι Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ. Περιοδείες, συσκέψεις, ατομικές συζητήσεις, είναι η βασική και αποτελεσματικότερη μορφή δράσης.

Η πανεξόρμηση θα είναι «τεστ» λειτουργίας και μαζικής δράσης των ταξικών συνδικάτων, μια προετοιμασία για τους αγώνες που θα οξυνθούν το επόμενο διάστημα. Η εγγραφή - ιδιαίτερα νέων εργαζομένων - στα συνδικάτα, η συσπείρωσή τους γύρω από τις ταξικές δυνάμεις, η παραπέρα αύξηση των σωματείων που «ξεμπλέκουν» από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και συμμετέχουν στο ταξικό συλλαλητήριο, θα είναι κριτήριο αποτελεσματικότητας της δουλειάς.

Ο πολύμορφος παραπέρα συντονισμός εργατών, μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών, σαν πρόπλασμα ενιαίου μετώπου πάλης είναι βασικός στόχος του συλλαλητηρίου. Το γεγονός ότι οδηγούμαστε στο συλλαλητήριο μέσα από την ανάπτυξη επιμέρους αγώνων είναι η πιο αξιόπιστη εγγύηση ότι η κινητοποίηση του Σεπτέμβρη δε θα αποτελέσει μόνο μια στιγμιαία κορύφωση της ταξικής πάλης, αλλά βήμα αντεπίθεσης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών και συνδικαλιστικών εκφραστών του.


Περ. Κ.


ΣΧΕΔΙΟ «ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ» ΟΣΕ
Ούτε λεπτό χαμένο για την οργάνωση της πάλης

Το σύνθημα του ξεσηκωμού, όχι μόνο για να μην εφαρμοστεί το αντιδραστικό σχέδιο δήθεν «εξυγίανσης» του ΟΣΕ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά και για να μπει στην ημερήσια διάταξη των αγώνων το αίτημα για συγκοινωνίες αποκλειστικά δημόσιες, στην υπηρεσία των αναγκών του λαού και όχι του κεφαλαίου, δίνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Μετά την πρώτη απάντηση που δόθηκε προχτές από συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος και εργαζόμενους του ΟΣΕ, με την παράσταση διαμαρτυρίας το απόγευμα στο υπουργείο Μεταφορών και τις εξορμήσεις ενημέρωσης σε κεντρικές υπηρεσίες του Οργανισμού, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προετοιμάζουν ήδη τα επόμενα βήματα, προκειμένου να εκφραστεί μαζικά η αντίθεση των εργαζομένων στις επικείμενες απολύσεις, στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, στην αύξηση των εισιτηρίων.

«Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ που εξήγγειλε η κυβέρνηση - σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ - δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι απόφαση που υπαγορεύεται από την ΕΕ και το κεφάλαιο για την παραπέρα εξασφάλιση της κερδοφορίας του με μεγαλύτερη ακόμα εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, επικαλούμενη σαν άλλοθι τα αρνητικά αποτελέσματα που δημιούργησαν οι πολιτικές της, καθώς και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, και παριστάνοντας τον δήθεν πολέμιο των φαινομένων διαφθοράς, παρασιτισμού, αναξιοκρατίας κλπ., που είναι επίσης αποτέλεσμα των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προχωρά στην ολοκλήρωση των αντιλαϊκών σχεδίων στον ΟΣΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ