ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
«Χρυσώνουν» την πολιτική ερήμωσης και μαρασμού

Η ανάγκη ανάπτυξης της Ηπείρου με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες - σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και του δικομματισμού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - αναδείχτηκε στο πρόσφατο Συνέδριο Ηπειρωτών Εξωτερικού

Εκτός από τους φόρους που πληρώσαμε για την κατασκευή του οδικού δικτύου, από το επόμενο καλοκαίρι θα πληρώνουμε και διόδια στο τμήμα της Εγνατίας Οδού της Ηπείρου

Eurokinissi

Εκτός από τους φόρους που πληρώσαμε για την κατασκευή του οδικού δικτύου, από το επόμενο καλοκαίρι θα πληρώνουμε και διόδια στο τμήμα της Εγνατίας Οδού της Ηπείρου
Τα παχιά λόγια και οι πομπώδεις αναφορές για την επαναλαμβανόμενη και χιλιοειπωμένη ανάπτυξη της περιφέρειας Ηπείρου με «κοσμογονία» έργων και αλλαγών περίσσεψαν από τους γαλαζοπράσινους εκπροσώπους στο 1o Παγκόσμιο Συνέδριο Ηπειρωτών Εξωτερικού που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, πρόσφατα. Οι διακηρύξεις που ακούστηκαν, για άλλη μια φορά - περί «άρσης της απομόνωσης», «νέας εποχής και προοπτικής», τα περί «μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων», «έργων για την ευημερία και προκοπή του τόπου» - συνιστούν πρόκληση και εμπαιγμό για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής. Κι αυτό, γιατί οι κάτοικοι βιώνουν, όπως πολλές ακόμα περιοχές, την ερήμωση της υπαίθρου, τη φτώχεια και την εγκατάλειψη. Αυτό, άλλωστε, μαρτυρούν και τα επίσημα στοιχεία, όσο - και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία - η ίδια η ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας στην Ηπειρο.

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΥΕ:

  • Η ανεργία στην Ηπειρο - χωρίς να υπολογίζονται οι διάφορες μορφές μερικής απασχόλησης - έτρεχε τον Απρίλη του 2008 με ετήσιο ρυθμό 9,7%.
  • Το 37% του πληθυσμού της Ηπείρου βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στις αγροτικές περιοχές το ποσοστό αυτό είναι ακόμη πιο υψηλό, καθώς η απασχόληση στην αγροτική παραγωγή μειώθηκε την τελευταία πενταετία κατά 5%.

Το ξεκλήρισμα της αγροτιάς αναμένεται να επιδεινωθεί μετά την κατακόρυφη αύξηση, έως και 100%, των τιμών ζωοτροφών και με την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για ιδιωτικοποίηση - μέσω χρηματιστηρίου - της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ». Η πολιτική ερήμωσης της υπαίθρου αποτυπώνεται και στην κυβερνητική πρόθεση για κλείσιμο τριών σχολείων (δύο στο νομό Ιωαννίνων και ένα στην Αρτα) λόγω περιορισμένου αριθμού μαθητών. Βεβαίως, τελικά αυτό, κάτω από τις αντιδράσεις των κατοίκων, αποτράπηκε για φέτος χωρίς, ωστόσο, να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μελλοντική τους λειτουργία.

Επίσης, χτύπημα δέχτηκαν την τελευταία πενταετία σημαντικές παραγωγικές μονάδες. Ανάμεσα σ' αυτές τα Κλωστήρια Πρέβεζας, τα Χυτήρια Ηπείρου και το εργοστάσιο ΤΟΠ στα Γιάννενα που έβαλαν λουκέτο πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους.

Από την άλλη, η εμπορευματοποίηση των υποδομών και υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα (Παιδεία, Υγεία, Αθλητισμός) με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, που διευρύνουν την ταξική διαφοροποίηση και υποβαθμίζουν λαϊκές συνοικίες και περιοχές, προσθέτει άλλο έναν κρίκο στην αλυσίδα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, με τη μέθοδο αυτή (των ΣΔΙΤ) εγκρίθηκε να γίνει:

  • Στα Γιάννενα σχολείο και διοικητήριο.
  • Στη Θεσπρωτία σχολείο και σύστημα ασφάλειας λιμανιού.
  • Στην Πρέβεζα, σχολείο και νοσοκομείο.

Αλώβητος δεν έμεινε και ο χώρος του πολιτισμού με το Ιτς Καλέ του Κάστρου των Ιωαννίνων να παραδίνεται στην Τράπεζα Πειραιώς για 50 χρόνια! Ενώ, το αρχαίο θέατρο της ΔΩΔΩΝΗΣ, παραμένει κλειστό 10 χρόνια τώρα, καθώς οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης «σκοντάφτουν» στην αδυναμία εξεύρεσης κονδυλίων.

Οσον αφορά τα έργα της Εγνατίας και Ιόνιας Οδού και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, τα οποία σε κάθε ευκαιρία προβάλλονται ως έμπρακτη δήθεν απόδειξη του ενδιαφέροντος για την Ηπειρο, πέρα από τη χρονική καθυστέρηση που παρουσιάζουν, παραδίδονται προίκα στο κεφάλαιο για να αυξήσει την κερδοφορία του από την κατασκευή και χρήση τους. Ετσι, από το επόμενο καλοκαίρι θα μπουν διόδια στο τμήμα της Εγνατίας Οδού της Ηπείρου. Κι αυτά, παρά το ότι δημιουργούνται από το μόχθο και τον κόπο των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας.

Σε αυτήν την πολιτική γραμμή ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου εντάσσεται και ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου στην Ηγουμενίτσα, οδηγώντας τη χώρα σε επικίνδυνους ατραπούς με τη συμμετοχή της στον ενεργειακό ανταγωνισμό που εξελίσσεται στα Βαλκάνια μεταξύ ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων από ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία.

Κριτήριο οι λαϊκές ανάγκες

Ολα τα παραπάνω καταδεικνύουν ορισμένες μόνο επιπτώσεις από την «πολιτική ανάπτυξης» που ακολουθούν και εφαρμόζουν, εναλλάξ, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με βάση τις υποδείξεις της ΕΕ. Κι εκείνο που προβάλλει είναι ότι αυτήν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και τους εκπροσώπους της οι εργαζόμενοι και ο λαός της Ηπείρου, πρέπει να καταδικάσουν και με την ψήφος τους στις ευρωεκλογές. Να διεκδικήσουν, αντίθετα, πολιτική ανάπτυξης για την περιοχή τους με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας για ισόρροπη ανάπτυξη των κλάδων, περιοχών και περιφερειών.

Σε αυτήν, ακριβώς, την εφαρμοζόμενη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων που διώχνει τους Ηπειρώτες από τον τόπο τους και η οποία εκφράζεται σε όλους τους κλάδους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου με θύματα τους εργαζόμενους, τη μικρομεσαία αγροτιά και τους επαγγελματοβιοτέχνες αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του εκ μέρους της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ ο Χρήστος Μεντής. Κατέκρινε τη μονομερή και στρεβλή αντίληψη που πλασάρεται «περί, δήθεν, ανάπτυξης της περιοχής μέσα από τον τουρισμό», όταν την ίδια στιγμή η ύπαιθρος μαραζώνει και η αγροτιά ξεκληρίζεται.

Ο ομιλητής επισήμανε πως: «Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες». Και σε αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα που βιώνει η περιοχή, ανέδειξε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία, που θα έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Σ' αυτήν την προοπτική, τόνισε, ο μαζικός απεγκλωβισμός των εργαζομένων από τα δύο κόμματα του δικομματισμού, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και η υπερψήφιση του ΚΚΕ, είναι αναγκαίος όρος για να γίνει το πρώτο βήμα. Βήμα ρήξης και σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του δικομματισμού.


Σωτήρης ΖΩΤΟΣ


Πρόστιμα σε επιχειρήσεις

Στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 31.000 ευρώ προχώρησε η Νομαρχία Πειραιά σε έξι επιχειρήσεις που διέθεταν προϊόντα χωρίς ενδείξεις στην ελληνική γλώσσα, και μία προϊόν μη κανονικό - μη ασφαλές.

Συγκεκριμένα, πρόστιμα επιβλήθηκαν στις παρακάτω επιχειρήσεις (στην παρένθεση το ποσό του προστίμου σε ευρώ):

  • «Καρφούρ Μαρινόπουλος ΑΕ», Μπουμπουλίνας 58 (15.000) για διάθεση προϊόντων χωρίς ενδείξεις στην ελληνική γλώσσα.
  • «Monolith Athens Κεσίδης Χριστόφορος & ΣΙΑ ΟΕ» (3.000).
  • «Ματριόσκα Ελλάς Κ. Φωτιάδης - Γ. Χρύσανθος ΟΕ» (3.000).
  • «Ιντερπρόντακτ ΑΕ» & «fdi-Σ. Λαζόπουλος & ΣΙΑ ΕΕ» (3.000).
  • Παντοπωλείο με την επωνυμία «Αμπατζίδη Ιω. Βαλεντίνα» στην οδό 25ης Μαρτίου 65 στη Νίκαια (2.000).

Επίσης, πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ επιβλήθηκε στην επιχείρηση «Υιοί Θεόδωρου Φέξη ΟΕ» διότι μετά από δειγματοληψία το παστέλι Λευκάδας που παρασκεύαζε κρίθηκε ως μη κανονικό - μη ασφαλές λόγω της παρουσίας σε αυτό πρωτεΐνης αραχίδων και η οποία επιπλέον δεν αναφερόταν στην ετικέτα του προϊόντος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ