Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2001 - αριθ. φύλλου: 8018

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Κάτω από τη βάση οι μισοί σχεδόν μαθητές

Μεγάλα είναι τα ποσοστά επιδόσεων κάτω από τη βάση σε Γ` και Β` Λυκείου, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων. «Κινήθηκαν σε συνήθη και αναμενόμενα επίπεδα», δηλώνει το υπουργείο.

«Η φετινή σχολική χρονιά απέδειξε με τη σειρά της το βαθιά ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος», σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  23

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΗ προσωπικοτήτων από την Ελλάδα

Κινητοποίηση για την απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών προκαλεί σε όλο τον κόσμο η απόπειρα ποινικοποίησης της διεθνούς πολιτικής ζωής και η διαδικασία παράδοσης, μέσω εξαγοράς, του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης.

Χτες είδε το φως της δημοσιότητας νέα σημαντική διεθνής πρωτοβουλία προσωπικοτήτων της ελληνικής κοινωνίας, από όλο το πολιτικό φάσμα, που υπογράφουν έκκληση διαμαρτυρίας και αντίθεσης στις ενέργειες τής «νέας τάξης» και απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς.

Ανάμεσά τους προσωπικότητες διεθνούς και αδιαμφισβήτητου κύρους στην πατρίδα μας, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανώλης Γλέζος, η πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλίκη Μαραγκοπούλου, ο στρατηγός ε.α. Μιχάλης Βαρδάνης, ο Διευθυντής Ερευνών του «Δημόκριτου», Ν. Κατσαρός, ο τ. υφυπουργός Αμυνας, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Ν. Κουρής, ο τ. υπουργός Γ.Α. Μαγκάκης, ο τ. υπουργός Βύρων Πολύδωρας, οι πρυτάνεις του ΕΜΠ Θ. Ξανθόπουλος και του Παντείου Ι. Βαβούρας, οι αντιπρόεδροι της ελληνικής Βουλής Π. Κρητικός του ΠΑΣΟΚ, Ν. Κατσαρός της ΝΔ, Π. Κοσιώνης του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρας, ο υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θ. Κατριβάνος, ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΠΣΕ, ηθοποιός Κ. Καζάκος, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Α. Ρουπακιώτης, ο τ. υπουργός Θ. Παπαμάργαρης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ Θ. Παφίλης.

Ολόκληρη η έκκληση και άλλα ρεπορτάζ στο σημερινό «Ριζοσπάστη».


ΣΕΛ.  13   -   15

ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ
Αγωνιστική απάντηση

Τέσσερις επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες αποφάσισαν οι γιατροί του ΙΚΑ (φωτό απο πρόσφατη πορεία τους), δίνοντας αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων. «Η Υγεία - Πρόνοια είναι λαϊκό δικαίωμα και κρατική υποχρέωση. Δεν είναι εμπορεύσιμο είδος. Το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα δεν το χάρισε κανένας. Είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων, σκληρών, αιματηρών αγώνων. Αποτελεί κατάκτηση όλων αυτών που με τη δουλιά τους παράγουν το πλούτο» σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, η προκήρυξη της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  10   -   11

Πρωθυπουργός - εκφωνητής!

Σε εκφωνητή του ημερήσιου δελτίου - απολογισμού πεπραγμένων της κυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο μετατράπηκε χτες ο Κ. Σημίτης. Με στιλ του τύπου «κοιτάξτε τι έκανα εγώ για σας μόνο μέσα σε μια μέρα» (!), ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είναι καθόλου «αδρανής», φέρνοντας ως απόδειξη ότι μόνο μέσα 24 ώρες ελήφθησαν αποφάσεις για το ξεπούλημα των πετρελαίων, για την παραχώρηση αδειών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και ότι ανεκλήθησαν αποφάσεις εργαζομένων για απεργίες, έτσι για να μην ξεχνιέται και ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στο λαϊκό κίνημα... «Εμείς είμαστε εδώ, εμάς ξέρετε» ήταν η κατακλείδα του λόγου του Κ. Σημίτη.

Φανταζόμαστε ότι με την επόμενη αρνητική για την κυβέρνηση δημοσκόπηση που θα δημοσιευτεί, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει τον νεοφιλελεύθερο απολογισμό του ως εξής: «Κύριε Βαρδινογιάννη, κύριε Κόκκαλη, κύριε τάδε, εγώ που σας εκτιμώ κλπ, κλπ...».



ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Πολυτοξικομανία από μικρή ηλικία

Η μεγάλη αύξηση χρήσης εισπνεόμενων διαλυτών από εφήβους και η μείωση της ηλικίας έναρξης χρήσης παράνομων ουσιών οδηγούν στην εγκατάσταση της πολυτοξικομανίας από μικρή ηλικία στη χώρα μας


ΣΕΛ.  21

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ