Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 2010 - αριθ. φύλλου: 10692

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ σημαίνει παραγωγή κόντρα στα κέρδη

Αλέκα Παπαρήγα: Ο αγώνας είναι σκληρός. Πρέπει να οπλιστούμε με αντοχή. Αν σκύψουμε το κεφάλι, θα παίρνονται συνεχώς αντιλαϊκά μέτρα και θα εμφανίζουν ότι ο λαός συμφωνεί

  • Η κρίση θα οξυνθεί τους επόμενους μήνες και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Από την κρίση κάποιοι επιχειρηματίες θα βγουν πιο δυνατοί, κάποιοι θα κλείσουν. Πρέπει να παλέψουμε να μην απαξιωθεί παραπέρα η εργατική δύναμη, να μην πέσει το μεροκάματο, να ματαιώσουμε τις απολύσεις, όσο μπορούμε. Το ΚΚΕ παλεύει για πρόγραμμα προστασίας των ανέργων, και για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Βεβαίως, είναι πρόγραμμα ανεργίας, αλλά υπάρχει και αυτό το όπλο.
  • Στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της παραγωγής, αξιοποιώντας όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της που θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Με σχεδιασμό και έλεγχο από τους εργαζόμενους. Παραγωγή με κριτήριο τον άνθρωπο. Θα απαγορεύσουμε τις εισαγωγές προϊόντων που μπορούν να παράγονται στη χώρα μας. Θα μειώσουμε την εξάρτηση από τις εισαγωγές που ανεβάζουν και τα ελλείμματα. Ενα μέρος των ελλειμμάτων οφείλεται και στις αθρόες εισαγωγές. Αλλά χρειάζεται άλλη εξουσία, οικονομία, κοινωνία, χωρίς μεγαλοεπιχειρηματίες.

ΣΕΛ.  3

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Αγωνιστική «υποδοχή» στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ

Με συνθήματα, «Δουλειά για όλους, μόρφωση, Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό», «Εδώ και τώρα ξεσηκωμός, να μην πτωχεύσει ο λαός» και αγωνιστική κινητοποίηση στην είσοδο του νοσοκομείου, «υποδέχτηκαν» χτες οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» και οι δυνάμεις της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας Αθήνας του ΠΑΜΕ την προγραμματισμένη επίσκεψη εκπροσώπου του ΔΝΤ στο νοσοκομείο.


ΣΕΛ.  15

Το δίκιο

Η οικογένεια Αλαφούζου, μέσω των δικών της ΜΜΕ, «ΣΚΑΪ», και «Καθημερινή», απαιτεί εφαρμογή των νόμων του κράτους για τσάκισμα με τη βία των ναυτεργατών, των εργατών που αγωνίζονται. Ποιων νόμων; Αυτών που θεμελιώνουν την ιδιοκτησία του πλούτου σε κάθε «Αλαφούζο», σ' όλους τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Των νόμων με τους οποίους οι κάθε «Αλαφούζοι» μπορούν να συμπεριφέρονται βίαια, τρομοκρατώντας εργαζόμενους που δε γίνονται υποχείριά τους. Που τους δίνουν το δικαίωμα να μειώνουν μισθούς. Να έχουν ανασφάλιστους εργαζόμενους. Να απολύουν ό,τι ώρα θέλουν. Να έχουν εργαζόμενους με μπλοκάκια απολύοντας χωρίς αποζημίωση. Οι εργάτες απέναντι σ' αυτήν την καθολική βία, που στερεί «νόμιμα» τη ζωή των οικογενειών τους, δεν έχουν άλλο δρόμο από τον οργανωμένο στα συνδικάτα τους, και με πρωτοπορία το Κόμμα τους, ταξικό αγώνα. Αυτό κάνουν, να το δυναμώσουν. Οι νόμοι του κράτους επιβάλλουν βίαια το δίκιο των καπιταλιστών στους εργάτες. Το δίκιο των εργατών, να δουλεύουν και να ζουν με αξιοπρέπεια, έρχεται σε κόντρα με τους νόμους των καπιταλιστών. Και το διεκδικούν με την ταξική πάλη. Δεν έχουν άλλο μέσο.



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Πληρώνουν προπαγανδιστές για να περάσουν τα μέτρα

ΣΕΛ.  7
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Στους καταπέλτες με επιμονή οι ναυτεργάτες

ΣΕΛ.  13
ΠΑΜΕ
Κάλεσμα για νέα πανελλαδική απεργία

ΣΕΛ.  9

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ