Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Ζητά «συνεννόηση» και μέσω Συνταγματικής Αναθεώρησης

Τρέχει η ΝΔ τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος. Χτες συνεδρίασε στη Βουλή η αρμόδια επιτροπή του κόμματος προς οριστικοποίηση των σχετικών προτάσεων, παρουσία του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, ο οποίος στην εισήγησή του υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για μια «συνηθισμένη αναθεώρηση» αλλά «ένα μεγάλο εγχείρημα».

Εστίασε σε σημεία της πρότασης της ΝΔ λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «προβλέπει την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θα έχει βαρύνοντα λόγο, τόσο στη συνταγματική οργάνωση και λειτουργία όσο και στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών στελεχών».

Κατά πληροφορίες, το Συνταγματικό Δικαστήριο που σχεδιάζουν θα ελέγχει την αντισυνταγματικότητα των νόμων, προκειμένου να βγάλει αποφάσεις που απελευθερώνουν την υλοποίηση μιας σειράς επενδύσεων του μεγάλου κεφαλαίου που σήμερα έχουν μπλοκάρει για μια σειρά από λόγους στα δικαστήρια. Επιπλέον, σε μια άκρως επικίνδυνη πρόβλεψη, θα ελέγχει τα καταστατικά και τη «δημοκρατική λειτουργία» των κομμάτων!

Η τέτοια πρόβλεψη έρχεται μετά από όλη αυτήν τη συζήτηση που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα για τα οικονομικά των κομμάτων και επιχειρεί ασφυκτικό έλεγχο στα κόμματα, στο αν η λειτουργία τους συμβαδίζει με τις επιταγές της εξουσίας των αστών και τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένη τη στρατηγική σύγκλιση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στην εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων, ο Σαμαράς είπε: «Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, και ιδίως την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να συμμετάσχουν σ' αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Η ευκαιρία της Αναθεώρησης του Συντάγματος δεν πρέπει να χαθεί. Οποιος προσπαθήσει κάτι τέτοιο θα φέρει τεράστια ευθύνη. Η πρότασή μας θα φέρει νέο Σύνταγμα σε δυόμιση χρόνια το πολύ! Αν δεν προχωρήσει σήμερα η συνταγματική αναθεώρηση, νέο Σύνταγμα μπορεί να υπάρξει μόνο μετά το 2021!», προειδοποίησε.

Η πρόταση της ΝΔ (θα προσδιορίζει μία προς μία τις διατάξεις προς αναθεώρηση και θα συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση) θα παραπεμφθεί για εξέταση σε Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κούφιες διακηρύξεις τα άρθρα για τα λεγόμενα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα(2019-10-10 00:00:00.0)
Ζητά συνταγματική αναθεώρηση με γνώμονα τη σταθερότητα του συστήματος(2014-11-14 00:00:00.0)
Επί το αντιδραστικότερο(2006-05-09 00:00:00.0)
Προς αντιδραστική κατεύθυνση η αναθεώρηση του Συντάγματος(1998-03-24 00:00:00.0)
Ζητούν την κατοχύρωση της λειτουργίας των κομμάτων(1998-01-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1995-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ