Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Παζάρια με επίκεντρο τη «μορφή» των μνημονίων

Δεδομένη η προώθηση νέων αντιλαϊκών μέτρων για λογαριασμό του κεφαλαίου

Η περαιτέρω σύγκλιση των θέσεων που διατυπώνουν συγκυβέρνηση και τρόικα «αναγνωρίστηκε» στη χτεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) στις 8 Δεκέμβρη.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, σημειώνουν πως διατυπώθηκε η «έντονη προτροπή του οργάνου» να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης ως τις 14 Δεκέμβρη. Αμέσως μετά θα συνεδριάσουν τα Κοινοβούλια των κρατών - μελών, προκειμένου να εγκρίνουν την «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης» προς το ελληνικό κράτος, κάτι που σημαίνει ότι επιλέγεται η «λύση» των διμερών διακρατικών συμφωνιών με την Ελλάδα και η κύρωσή τους από τα Κοινοβούλια, όπου αυτό προβλέπεται από τις νομοθεσίες.

Η παράταση και τα «σενάρια»

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η παράταση του μνημονίου με τη σημερινή του μορφή, ενώ στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται το ζήτημα της διάρκειάς της, έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στη νομοθέτηση και την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο.

Στο μεταξύ, σε επίσημο έγγραφο του Γιούρογκρουπ, το οποίο «διέρρευσε» στον Τύπο, σημειώνεται ότι «στόχος της τεχνικής παράτασης θα είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές για να προετοιμάσουν τα νομοσχέδια που θα υιοθετηθούν τον Ιανουάριο του 2015. Η τεχνική παράταση θα μπορούσε να γίνει για μεγαλύτερο διάστημα ώστε να καλύπτει πιθανές καθυστερήσεις, ως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας»...

Σε αυτό το πλαίσιο, ως «βασικό σενάριο» από την πλευρά της Κομισιόν εξετάζεται η 6μηνη παράταση του υπάρχοντος μνημονίου, με την ελληνική κυβέρνηση να προτείνει μικρότερη διάρκεια.

Σε ό,τι αφορά την ίδια την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης (ECCL), σχεδιάζεται να έχει αρχική διάρκεια ενός έτους, με πρόβλεψη να παραταθεί για δύο φορές και για διάστημα 6μηνών η καθεμιά. Δηλαδή, ο νέος μηχανισμός χρηματοδότησης φτάνει μέχρι και τα 2 χρόνια.

Το ΔΝΤ και οι αντιθέσεις στην Ευρωζώνη

Με βάση τα παραπάνω, «καλύπτεται» και η πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο διεκδικεί ρόλο και παρουσία στις αντιλαϊκές διεργασίες στους κόλπους της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένη είναι η παραμονή του για τη διάρκεια της παράτασης που θα δοθεί στο μνημόνιο με τη σημερινή μορφή. Για τη συνέχεια σχεδιάζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ και στην «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης», καθώς θα μπορούσε να «περάσει» σε αυτήν τις δόσεις που τυχόν θα «ξεμείνουν» από το τρέχον πρόγραμμα. Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο, ακόμη και στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί τη συνέχιση της χρηματοδότησης από αυτό.

Την ίδια ώρα, άλλες πηγές, επέρριπταν τη βασική ευθύνη για τη καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων στην πλευρά του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι επιμένει στην εφαρμογή όλων των νέων μέτρων «σα να μην υπάρχει αύριο» (το ότι θα εφαρμοστούν δεν αμφισβητείται, αφού αντιστοιχούν στις ανάγκες του κεφαλαίου...) και δίχως να ενδιαφέρεται για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ εκμεταλλεύεται τη στήριξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος θέλει να παραμείνει το Ταμείο στην Ευρώπη «για να γαβγίζει όταν τα κράτη ξεφεύγουν από τους δημοσιονομικούς στόχους», σε μια τοποθέτηση ενδεικτική των εντεινόμενων ανταγωνισμών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Η Alpha Bank, εξάλλου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις σημειώνει ότι «η τρόικα διαπραγματεύεται ως η Ελλάδα να βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής αποσταθεροποίησης, ως εάν να υπάρχουν τεράστια ελλείμματα και χρηματοδοτικά κενά μόνιμου χαρακτήρα, και προβάλλει διάφορες αιτιάσεις αμφιβόλου σκοπιμότητας περί μη συμμόρφωσης». Επισημαίνουν πως, «ενδεχομένως, ο αποδέκτης όλης αυτής της άκαμπτης στάσης της Τρόικας, να μην είναι μόνον η κυβέρνηση αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας με τους πιστωτές να θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να "χαρισθούν" σε κανέναν, ανεξαρτήτως πολιτικού προσανατολισμού».

Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι και το ΔΝΤ δηλώνει αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα», δηλαδή για την ενδοαστική διαπάλη και την αποτύπωσή της και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με τη συμμετοχή και της πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτή διεξάγεται εντός των τειχών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Eμπροσθοβαρή χαράτσια

Η απαντητική επιστολή που ετοιμάζει να αποστείλει στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, εξειδικεύει περαιτέρω τα μέτρα των 980 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ηλεκτρονική αλληλογραφία γίνεται λόγος για την επίσπευση είσπραξης των αντιλαϊκών φόρων του 2015, προκειμένου το όποιο «δημοσιονομικό κενό» να εντοπιστεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί με συμπληρωματικά αντιλαϊκά μέτρα, μεταξύ άλλων με ακύρωση της παρεχόμενης «έκπτωσης» (30%) στο χαράτσι της «αλληλεγγύης». Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 θα πληρωθεί το Μάρτη και η εξόφλησή του θα μπορεί να γίνει έως και σε 10 δόσεις, δηλαδή ως το τέλος του 2015. Δυο μήνες νωρίτερα θα λήξει και η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (30 Απρίλη αντί 30 Ιούνη).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ