Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ρευστότητα, εργαλείο ενίσχυσης των εξαγωγών

Η ενίσχυση του εξαγωγικού χαρακτήρα των ελληνικών επιχειρήσεων, παράλληλα, με την προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων αποτελεί διακαή πόθο της ελληνικής κυβέρνησης, για λογαριασμό πάντα των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, είτε τη χρησιμοποιούν ως βάση για την επέκτασή τους σε αγορές του εξωτερικού, είτε διαθέτουν πλεονάζοντα κεφάλαια και επιθυμούν να τα τοποθετήσουν στο εσωτερικό.

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, η κινητικότητα των αρμόδιων κυβερνητικών, αλλά και επιχειρηματικών επιτελείων είναι συνεχής και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι χτεσινές ειδήσεις που αφορούν τη διενέργεια μελέτης καταγραφής μέσων χρηματοδότησης εξαγωγικών επιχειρήσεων από άλλες ανεπτυγμένες χώρες, που παρήγγειλε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι συναντήσεις που διοργανώνει ο ΣΕΒ με το διεθνή χρηματοδοτικό οργανισμό «International Finance Corporation (IFC)» και η επίσκεψη του «Enterprise Greece» στη Σαουδική Αραβία.

Πιο συγκεκριμένα, η αρμόδια υπηρεσία της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ανάθεσης μελέτης προς το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας - Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών, η οποία θα αναζητά τις διεθνείς πρακτικές χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Στη σχετική απόφαση επισημαίνεται η κάμψη της ανοδικής πορείας των ελληνικών εξαγωγών που παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ πλέον εμφανίζονται ακόμη και καθοδικές τάσεις και συνεπώς κρίνεται αναγκαία η εκπόνηση μιας τέτοιας μελέτης. Τα αποτελέσματά της, όπως επισημαίνεται, πρόκειται να χρησιμεύσουν τόσο στην αξιολόγηση της επιλεγείσας μέχρι σήμερα πολιτικής, όσο και στη διαμόρφωση της εξειδίκευσης της στρατηγικής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.

Την ίδια στιγμή, στην εξασφάλιση χρηματοδότησης των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας για τη διευκόλυνση των επενδύσεών τους, εντός και εκτός Ελλάδας, αποσκοπούν οι συναντήσεις που διοργανώνονται με τη διαμεσολάβηση του ΣΕΒ μεταξύ ανώτερων στελεχών του διεθνούς Οργανισμού χρηματοδότησης «International Finance Corporation (IFC)» - μέλος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας - και εκπροσώπων επιχειρήσεων.

Οι συναντήσεις ξεκίνησαν χτες στα γραφεία του ΣΕΒ και θα συνεχιστούν μέχρι αύριο και, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, «η παρουσία του IFC στην Ελλάδα επιβεβαιώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η χώρα το τελευταίο διάστημα και αναδεικνύει την ανάγκη να δημιουργήσουμε μια πλήρη εργαλειοθήκη χρηματοδοτικών λύσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Πιο λεπτομερής ως προς τους τομείς ενδιαφέροντος του IFC, ήταν στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Δ. Τσιτσιράγκος, ο οποίος ανέφερε ότι σκοπός είναι η συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές του εξωτερικού, σε τομείς όπως το εμπόριο και οι υποδομές, όπως είναι οι ΑΠΕ και τα Logistics. «Στόχος, συνέχισε, είναι η υποστήριξη της εξωστρέφειας και ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική), προκειμένου να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο, χρησιμοποιώντας το πλεονέκτημα της γεωγραφικής τους θέσης».

Τέλος, η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Σαουδική Αραβία ήταν ο στόχος της αποστολής που διοργάνωσε το «Enterprise Greece» στη Σαουδική Αραβία, στις πόλεις Ριάντ και Τζέντα, σε συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στη χώρα στις 24 και 25 Νοέμβρη ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία του Enterprise Greece διενήργησε συναντήσεις με εκπροσώπους «σημαντικών επενδυτικών ομίλων», που έχουν ήδη τοποθετηθεί στην Ελλάδα και διερευνούν την περαιτέρω επέκτασή τους, είτε μέσω εξαγορών είτε μέσω νέων επενδυτικών σχεδίων, ενώ διερευνήθηκαν και οι δυνατότητες διοργάνωσης επιχειρηματικών αποστολών τόσο στην Τζέντα όσο και στην Αθήνα, το ερχόμενο έτος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ