Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Στις 6 και 7 Δεκέμβρη το 17ο Συνέδριο

Αύριο Σάββατο αρχίζει το 17ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου. Η Γραμματεία της απευθύνει κάλεσμα για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου, που θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, στα μέλη του απερχόμενου Εθνικού Συμβουλίου, στους αντιπροσώπους που προκύπτουν από τις Γενικές Συνελεύσεις των Επιτροπών Ειρήνης, στους προέδρους και τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης, καθώς και σε συναγωνιστές που θέλουν να συμβάλουν στην ενίσχυση της πάλης του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος το επόμενο διάστημα.

Η μετακίνηση προς το Δημαρχείο Χαϊδαρίου γίνεται από ΑΘΗΝΑ με το λεωφορείο Γ16 (αφετηρία πλατεία Κουμουνδούρου - Στάση «ΠΑΛΑΤΑΚΙ»). Από ΠΕΙΡΑΙΑ με το λεωφορείο 845 (αφετηρία πλατεία Καραϊσκάκη - Στάση «ΠΑΛΑΤΑΚΙ»).

Η προσέλευση το Σάββατο 6/12 θα γίνει στη 1 μ.μ. και η έναρξη των εργασιών στις 2 μ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη

Με την εκλογή νέας 25μελούς Γραμματείας και αντιπροσώπων για το 17ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 29 Νοέμβρη οι εργασίες της συνδιάσκεψης της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης.

Από τη συνδιάσκεψη αναδείχθηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες της χώρας να πλαισιώσουν και να μαζικοποιήσουν το κίνημα ειρήνης και το λαϊκό κίνημα, να εντείνουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη, τον αγώνα για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Από τη συνδιάσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Από τη συνδιάσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Οι εργασίες της συνδιάσκεψης ξεκίνησαν με τον πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ, Μιχάλη Σπυριδάκη, να απευθύνει κάλεσμα στους παρευρισκόμενους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στα θύματα του ιμπεριαλισμού και ιδιαίτερα στη μνήμη των θυμάτων του παλαιστινιακού λαού, θυμίζοντας ότι η 29η του Νοέμβρη είναι μέρα Διεθνούς Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό.

Τις εργασίες παρακολούθησε και χαιρέτησε εκ μέρους του πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα ο Τζώρζ Κάσις, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας της Θεσσαλονίκης. Σημείωσε ότι, παρά την αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Τσαμπούκης σημείωσε ότι η κοινή δράση του ταξικού κινήματος μαζί με το φιλειρηνικό κίνημα αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Επίσης τις εργασίες παρακολούθησαν και χαιρέτησαν Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ).

Ο Νίκος Ζώκας, γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, παρουσιάζοντας την εισήγηση εκ μέρους της απερχόμενης γραμματείας, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή -στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, στον Καύκασο και στην Ουκρανία- που αποδεικνύουν κάθε μέρα και πιο έντονα την επικίνδυνη και δολοφονική φύση του άδικου και εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Σημείωσε ότι σήμερα το ερώτημα που μπαίνει μπροστά σε όλους είναι «ποια πρέπει να είναι η θέση της χώρας μας στις σύγχρονες εξελίξεις και ποιο δρόμο πρέπει ν' ακολουθήσει ο λαό μας, οι εργαζόμενοι και η νεολαία;» Και τόνισε: «Για την ΕΕΔΥΕ ο αγώνας για τη δίκαιη ειρήνη είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα κατά των άδικων ιμπεριαλιστικών πολέμων και κατά συνέπεια κατά του εκμεταλλευτικού συστήματος που τους γεννά. Δεν μπορούμε να έχουμε αποτελεσματικό μέτωπο κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου εάν δεν έχουμε σταθερό κι αταλάντευτο μέτωπο κατά και της ιμπεριαλιστικής ειρήνης.

Πιστεύουμε βαθιά ότι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών οι λαοί πρέπει να υψώσουν το δικό τους μέτωπο, που θα εναντιώνεται στη σύγχρονη σκλαβιά και θα δείχνει το δρόμο της κατάργησης του τελευταίου εκμεταλλευτικού συστήματος της Ιστορίας, θα δείχνει το δρόμο για τη δημιουργία του νέου κόσμου της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης ειρήνης. Αυτός για μας είναι ο μόνος δρόμος για τη λύση όλων των προβλημάτων, που υπάρχουν και δημιουργούνται από τους ιμπεριαλιστές».

Στη Λάρισα

Νέα επταμελής Γραμματεία, καθώς και αντιπρόσωποι για το 17ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, εκλέχτηκαν στη Γενική Συνέλευση της ΕΕΔΥΕ Λάρισας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Πρόεδρος είναι η Δήμητρα Παπαστεργίου και στη Γραμματεία συμμετέχουν οι: Θανάσης Βάιος αντιπρόεδρος, Γιώργος Θάνος γραμματέας, Μιχάλης Βαγενάς ταμίας και ως μέλη οι Ελισάβετ Ριζαργιώτη, Νίκος Ζούκας και Αποστόλης Παπανικολάου.

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ διεξάγεται σε μια περίοδο που η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα οξύνεται και το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης, με απρόβλεπτες για τους λαούς συνέπειες, γίνεται διαρκώς και πιο πιθανό. Σ' αυτές τις συνθήκες, με τον ελληνικό λαό να βιώνει και τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, το συνέδριο της ΕΕΔΥΕ αναδεικνύει τα φιλειρηνικά του συνθήματα: Εντείνουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη. Καμιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ