Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Χαμηλώνουν οι προσδοκίες, στα σκαριά νέα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου

Τους «καθοδικούς κινδύνους» στην Ευρωζώνη επανέλαβε στις δηλώσεις του ο Μ. Ντράγκι
Τους «καθοδικούς κινδύνους» στην Ευρωζώνη επανέλαβε στις δηλώσεις του ο Μ. Ντράγκι
Σε νέο χαμήλωμα του πήχη σχετικά με τους εκτιμώμενους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, προχώρησε χτες το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία παράλληλα δηλώνει ετοιμότητα να προχωρήσει με νέα μέτρα «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής, «εάν αυτό κριθεί απαραίτητο».

Στις δηλώσεις του, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, επανέφερε το ζήτημα των «καθοδικών κινδύνων» στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι παρατηρείται αναιμική ανάκαμψη, χαμηλός πληθωρισμός, καθώς επίσης και μεγάλο μέρος «ανεκμετάλλευτου παραγωγικού δυναμικού».

Ο επαναπροσδιορισμός του προγράμματος νομισματικής πολιτικής θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2015 και αφού προηγουμένως η ΕΚΤ εξετάσει προσεκτικά τα αποτελέσματα των μέτρων στήριξης που ήδη εφαρμόζονται, καθώς και τον ευρύτερο αντίκτυπο από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Μάλιστα, στα υπό εξέταση σενάρια, σύμφωνα με τον Μ. Ντράγκι, είναι και αυτό της αγοράς κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, ζήτημα γύρω από το οποίο εκδηλώνονται έντονες αντιθέσεις, πρώτα και κύρια από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε σχετικά ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα «δεν πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο».

Παράλληλα, γίνεται λόγος για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες έχουν περιορίσει τις εισροές επενδύσεων στην Ευρωζώνη, με την ΕΚΤ να εμφανίζεται αισιόδοξη πως το «πρόγραμμα επενδύσεων» που ανακοίνωσε η Κομισιόν θα στηρίξει την ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα της ΕΚΤ προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης είναι η συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.

Στο «δια ταύτα», η ΕΚΤ «δεσμεύεται ομόφωνα να προχωρήσει στη χρήση επιπρόσθετων μη συμβατικών εργαλείων νομισματικής πολιτικής», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι μιας «παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού».

Νέα, προς τα κάτω, αναθεώρηση των προβλέψεων

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, η ΕΚΤ αναμένει ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης, για το 2014 στο 0,8%, από 0,9% στις προ τριμήνου προβλέψεις (Σεπτέμβρης 2014). Για το 2015 εκτιμάται αύξηση 1% (από 1,6% στην προηγούμενη πρόβλεψη) και για το 2016 στο 1,5% (από 1,9%).

Παράλληλα, πολύ χαμηλότερα από το στόχο της νομισματικής πολιτικής (2%) αναμένεται η διαμόρφωση του επίσημου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το 2014 θα διαμορφωθεί στο 0,5% (από 0,6% στις προηγούμενες προβλέψεις), το 2015 στο 0,7% (από 1,1%) και το 2016 στο 1,3% (από 1,4%).

Την ίδια ώρα, υπέρμαχος του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» στην Ευρωζώνη, μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Σ. Φίσερ.«Τα ίδια επιχειρήματα υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης, τα οποία επιβεβαιώθηκαν στην περίπτωση της αμερικανικής οικονομίας, ισχύουν και για την Ευρώπη. Εάν η ΕΚΤ κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ