Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ψάχνει «συναίνεση» με άξονα μετεκλογικά κομπρεμί και «εθνικά θέματα»

Και το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών και των μετεκλογικών συνεργασιών φαίνεται ότι παίζουν κλιμάκια της κυβέρνησης. Ενδεικτική η δήλωση που έκανε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ότι «οι αναγκαίες εγγυήσεις (σ.σ: στους "εταίρους" που "έχουν επιφυλάξεις να μας αφήσουν χωρίς μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση") θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια».

Η δήλωση προκάλεσε γενικώς απορίες, πιθανά και ενόχληση στο Μαξίμου, εξ ου και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να δηλώσει στη Βουλή, σε «πηγαδάκι», ερωτώμενος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Εκλογές, ποιες εκλογές; Εχετε συνδικαλιστικές εκλογές; Γιατί εγώ εκλογές δεν έχω»...

Ταυτόχρονα, συνεργάτες του Βενιζέλου έσπευδαν να διευκρινίσουν ότι δεν εννοούσε εκλογές αλλά να επισπευσθεί η συνταγματική διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Βέβαια, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι, ήδη από το Νοέμβρη, ο Βενιζέλος λέει και δημόσια ότι ΠΑΣΟΚ και «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» (το νέο εκλογικό σχήμα όπου ποντάρει μετά την «Ελιά» των ευρωεκλογών) είναι έτοιμοι να δώσουν τη «μάχη» των πρόωρων εκλογών.

Εξάλλου, στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται να δουλεύουν το σενάριο που φέρεται να ανέπτυξε στο Λονδίνο το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Σταθάκης, ότι μετεκλογικά το κόμμα του θα συνεργαστεί με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Καταλύτης συναίνεσης και η «εξωτερική πολιτική»

Εξ ου και κάποιες γέφυρες που ρίχνουν συνεχώς, τελευταία, στην Κουμουνδούρου, εκμεταλλευόμενοι τα αντίστοιχα ανοίγματα ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο ο Βενιζέλος, από την Ελβετία όπου βρέθηκε μετέχοντας στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ («Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη»), ξαναζήτησε «συναίνεση» με άξονα τα λεγόμενα «εθνικά θέματα», τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της ντόπιας αστικής τάξης.

Οπως είπε, αναφερόμενος στην κρίση στην Ουκρανία, «η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει ένα σταθερό σημείο αναφοράς σε μια ταραγμένη περιοχή. Αυτό σχετίζεται όχι μόνο με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση αλλά σχετίζεται και με την εξωτερική πολιτική και την αμυντική πολιτική της χώρας. Ο,τι, λοιπόν, συμβαίνει σε τέτοιου είδους πολυμερείς συναντήσεις έχει άμεση πρακτική επίπτωση στα δικά μας στενά εθνικά θέματα. Και αυτό πρέπει να το έχουμε υπ' όψιν μας αν θέλουμε να έχουμε μια καλά σχεδιασμένη, μακροπρόθεσμη και συναινετική εξωτερική πολιτική».

Στην ίδια βάση, ο προερχόμενος από τη ΝΔ υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, έλεγε χτες ότι «η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και αποτελεσματικότητα, πέρα από κάθε κομματική λογική και σκοπιμότητα, πέρα από πολιτικούς και ιδεολογικούς διαχωρισμούς. Σε αυτή την προσπάθεια και πάλι οι Ενοπλες Δυνάμεις αποτελούν παράδειγμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ