Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
96 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Την Κυριακή η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στην Πετρούπολη

Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τρεις μέρες πριν τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικού Τομέα Αθήνας για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ, οι κομμουνιστές και οι φίλοι του Κόμματος από την περιοχή δουλεύουν εντατικά για την επιτυχία της. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7/12, στις 18.30, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Νίκος Παξιμαδάς» της Πετρούπολης, με ομιλητή το Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε μια περιοχή που συγκεντρώνει χιλιάδες εργατοϋπάλληλους, ανέργους, λαϊκά στρώματα χτυπημένα από την καπιταλιστική κρίση, ο στόχος για επιτυχία της συγκέντρωσης της Κυριακής, σε μια περίοδο που προετοιμάζεται νέα αντεργατική επίθεση, εντάσσεται στην προσπάθεια να οργανώσει την πάλη του ο λαός της Δυτικής Αθήνας, να συστρατευθεί μαχητικά με το ΚΚΕ. Να δείξει ότι δεν περιμένει λύσεις από κυβερνήσεις και δυνάμεις που κινούνται εντός των τειχών της ΕΕ και της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει, εκτός από την ομιλία του Ν. Σοφιανού, έκθεση βιβλίου και αρχειακού υλικού από το Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, ο χώρος θα υποδέχεται κόσμο μία ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

«Από το Θούριο στη Διεθνή»: Δρώμενο εμπνευσμένο από την πάλη και το μόχθο του λαού

Στιγμιότυπο από την πρόβα. Το συγκρότημα υπό τις οδηγίες της Άννας Χρονοπούλου
Στιγμιότυπο από την πρόβα. Το συγκρότημα υπό τις οδηγίες της Άννας Χρονοπούλου
Ιδιαίτερο στοιχείο αποτελεί η προσπάθεια που καταβάλλουν μπροστά στην εκδήλωση τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι φίλοι του Κόμματος που αποτελούν το συγκρότημα της Τομεακής Οργάνωσης Δυτικών Συνοικιών. Στις καθημερινές τους πρόβες -σε μία εκ των οποίων βρέθηκε ο «Ριζοσπάστης»- δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, για να εξασφαλιστεί αποτέλεσμα που θα είναι αντάξιο της ηρωικής πορείας του Κόμματος της εργατικής τάξης.

Την επιμέλεια για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τη διδασκαλία της χορωδίας έχει αναλάβει η μουσικός, ηθοποιός και σκηνοθέτης Αννα Χρονοπούλου, που δηλώνει στο «Ριζοσπάστη»:

«Η ιστορία ενός κομμουνιστικού κόμματος, πολλώ δε μάλλον του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, είναι μοιραία άμεσα συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου στον οποίο δρα. Με εφαλτήριο αυτό το σκεπτικό, αναζητήσαμε στην ελληνική μουσική τα σημάδια της εξελικτικής πορείας της ελληνικής ταξικής κοινωνίας, του ελληνικού λαϊκού κινήματος. Ο τίτλος της πολιτικής - πολιτιστικής εκδήλωσης, η οποία είναι αφιερωμένη στα 96 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, είναι ενδεικτικός αυτής της προσέγγισης: "Από το Θούριο στη Διεθνή".

Η μουσική, τα λαϊκά δρώμενα, η πολιτιστική έκφραση αυτενεργούν; Η τέχνη υφίσταται μόνο για τον εαυτό της; Μήπως εκφράζει την κοινωνία μέσα από την οποία ξεπηδά; Είμαστε υποστηρικτές της τελευταίας άποψης. Για το λόγο αυτό αντιμετωπίσαμε τα αποσπάσματα της ελληνικής μουσικής ιστορίας ως εκδοχές της λαϊκής συνείδησης, είτε πρόκειται για παραδοσιακές δημιουργίες είτε για προσωπικές. Μέσα από αυτήν τη μουσική ο λαός μας αισθάνθηκε πως μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα, τις αγωνίες που γίνονται αγώνας, την αγανάκτηση που βρίσκει διέξοδο στην επανάσταση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια παραδοσιακά, λαϊκά και αυτά που καταχρηστικά αποκαλούμε "έντεχνα". Αποδίδονται από ανθρώπους απλούς, ερασιτέχνες με την ουσιαστική σημασία του όρου, μαθητές, φοιτητές, εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, άνεργους, συνταξιούχους. Η δημιουργική σύνθεση του συνόλου φέρνει στην επιφάνεια το ομού της κοινωνίας η οποία αναζητά τη λύτρωση, την κάθαρση μέσα από την επανάσταση. Ενα κόκκινο ποτάμι ενώνει αυτούς που ελπίζουν και αγωνίζονται με όσους ακόμα διστάζουν. Αρωγός μία λιτή εικαστική παρέμβαση με εικόνες από την ιστορία του ΚΚΕ και του ελληνικού λαού».

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί η πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ, η πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης, που, καθόλου τυχαία, η ηρωική της πάλη έχει εμπνεύσει τις πιο πρωτοπόρες λαϊκές καλλιτεχνικές δημιουργίες, με ένα ελάχιστο δείγμα τους να παρουσιάζεται την Κυριακή.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, παίρνοντας μέρος στην εκδήλωση, τιμούν την 96χρονη πορεία του ΚΚΕ. Πορεία και δράση που διδάσκει και εμπνέει τους κομμουνιστές, τους αγωνιστές του σήμερα για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στους λαϊκούς αγώνες για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού - Κομμουνισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ