Τρίτη 9 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Επί το αντιδραστικότερο

Την ανάγκη για την ακόμη πιο πιστή προσαρμογή στις ανάγκες της πλουτοκρατίας και την ικανοποίηση των συμφερόντων της έχουν οι προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα παρουσιάσει μεθαύριο ο Κ. Καραμανλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Η επί το αντιδραστικότερο αναθεώρηση του Συντάγματος αποτυπώνεται στις προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός στις αρχές του χρόνου και αναμένεται να «εμπλουτιστούν» από το «διάλογο» που γίνεται στο εσωτερικό της ΝΔ.

Βασική επιδίωξη της συνταγματικής αναθεώρησης είναι να προετοιμάσει και να καλύψει θεσμικά το «επόμενο κύμα των μεταρρυθμίσεων» (διάβαζε καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων) με αιχμή την ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού, ενώ θα θωρακίσει το πολιτικό σύστημα (δικομματισμός) απέναντι στους λαϊκούς αγώνες.

Τρανή απόδειξη οι πρωθυπουργικές προτάσεις για δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, για αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων και παράδοση του περιβάλλοντος στην αδηφάγο βουλιμία του κεφαλαίου, η σταδιακή άρση της μονιμότητας στο στενό δημόσιο τομέα, κατοχύρωση της αιώνιας λιτότητας στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου και απαγόρευση της αμφισβήτησης δικαστικά, αλλαγή στον τρόπο εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου, ώστε να διασφαλιστεί η φιλική στάση της δικαιοσύνης στις κυβερνητικές αποφάσεις, έλεγχος της δράσης και της λειτουργίας των κομμάτων κ.ά. Στις παραπάνω προτάσεις θα πρέπει να προστεθούν και άλλες, εξίσου αντιδραστικές, που έχουν γίνει από υπουργούς και στελέχη της ΝΔ, όπως η πρόταση για 5ετή κυβερνητική θητεία. Ανάλογες και χειρότερες προτάσεις αναμένεται να κατατεθούν το επόμενο διάστημα και να συμπεριληφθούν στην τελική πρόταση που θα κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή.

Τις κυβερνητικές επιδιώξεις διατύπωσε με ξεκάθαρο τρόπο ο Ευ. Μεϊμαράκης, χαρακτηρίζοντας τη συνταγματική αναθεώρηση «ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων». Αποσαφηνίζοντας το πολιτικό σκεπτικό της κυβέρνησης σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «οι μεταρρυθμίσεις που μας επέτρεπε το ισχύον Σύνταγμα να κάνουμε έχουν ολοκληρωθεί. Τώρα πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμα, ώστε να προχωρήσουμε τις νέες μεταρρυθμίσεις». Και για όποιον δεν κατάλαβε, ο υπουργός Αμυνας συνέχισε: «Πρέπει δηλαδή να γίνει ένα Σύνταγμα το οποίο θα μας επιτρέψει στην επόμενη θητεία μας μετά την αναθεώρηση να προχωρήσουμε σε ένα ευρύτερο ακόμη πλαίσιο μεταρρυθμίσεων...». Υπερασπιζόμενος την πρόταση για 5ετή θητεία δε δίστασε να δηλώσει ότι «η πενταετής θητεία θα δίνει τη δυνατότητα να αυξηθεί ο ωφέλιμος χρόνος και να μπορεί η όποια κυβέρνηση να κινείται χωρίς το άγχος των εκλογών και να είναι πιο αποδοτική».

Η εισήγηση του Κ. Καραμανλή στη μεθαυριανή συνεδρίαση της ΚΟ αποτέλεσε αντικείμενο της χτεσινής συνεργασίας που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο. Ο τελευταίος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι «συνεχίσαμε τη συζήτηση για την οριστικοποίηση της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς επίκειται η κατάθεσή της»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ