Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΚΑΠΟ»
Δυνατή ταινία, επίκαιρη όσο ποτέ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, βρέθηκε χτες στον κινηματογράφο «Ζέφυρος» και παρακολούθησε την ταινία που ήταν υποψήφια για Οσκαρ καλύτερης ταινίας το 1961

Υποψήφια για Οσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας 1961! Η προβολή της ταινίας διακόπηκε 9 φορές από το έντονο, ομόφωνο και ατελείωτο χειροκρότημα του κοινού... Το τελικό χειροκρότημα κράτησε 12 λεπτά, καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ στη Βενετία. Πρόκειται για την ταινία «ΚΑΠΟ» (Ιταλία, 1960) του Τζίλο Ποντεκόρβο, γνωστού από την ταινία «Η μάχη του Αλγερίου», που προβάλλεται στον κινηματογράφο «Ζέφυρος».

Την ταινία παρακολούθησε χτες βράδυ ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το μαύρο τρίγωνο στο χιτώνιο είναι για τους εγκληματίες. Οι πολιτικοί κρατούμενοι έχουν κόκκινο. Οι Εβραίοι έχουν ένα κίτρινο άστρο. Τα μαύρα τρίγωνα έχουν την καλύτερη μεταχείριση. Είναι η αφρόκρεμα. Ανάμεσά τους διαλέγουν οι SS τους επίλεκτους φρουρούς για τα στρατόπεδα... Τους αποκαλούν «ΚΑΠΟ».

«Ο Ποντεκόρβο είναι ένας μαρξιστής του πιο επικίνδυνου είδους: Ενας μαρξιστής ποιητής», είχε γράψει η Pauline Kael, Αμερικανίδα κριτικός κινηματογράφου. Σε αυτήν την κλασική ταινία παρακολουθούμε την ιστορία μιας Εβραίας έφηβης, που μαζί με την οικογένειά της καταλήγει σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Καταφέρνει να επιβιώσει με την παρέμβαση ενός Εβραίου γιατρού, ο οποίος την βοηθάει να υιοθετήσει την ταυτότητα μιας νεαρής γυναίκας που είχε πρόσφατα πεθάνει. Ετσι, η Εντιθ ξαναγεννιέται σαν Νικόλ και δεν είναι πλέον Εβραία, τουλάχιστον όχι στα χαρτιά. Στην αρχή, βιώνει αβάσταχτη λύπη για το χαμό των γονιών της, καθώς όμως ο καιρός περνά, συνειδητοποιεί πως αυτή η στάση δε θα την βοηθήσει να επιβιώσει. Ετσι, εμπλέκεται σε ερωτική σχέση με ένα Γερμανό αξιωματικό, παρόλο που είναι μόλις 14 χρονών, και αρχίζει να αποκτά προνόμια, έως ότου στο τέλος αποκτά την ιδιότητα μιας Καπό, αποκτώντας εξουσία πάνω στις άλλες αιχμάλωτες γυναίκες. Εχει πλήρη επίγνωση ότι είναι ένας μονόδρομος προς την επιβίωση, αλλά ταυτόχρονα βασανίζεται από τύψεις, παρόλο που δε δείχνει ποτέ το παραμικρό συναίσθημα ή αδυναμία. Μόνο αφού τελικά γίνεται μάρτυρας της αυτοκτονίας μιας αγαπημένης της φίλης, της Terese, και ενώ έχει ερωτευτεί ένα Ρώσο αιχμάλωτο πολέμου, τον Sascha, καταφέρνει επιτέλους να αποκαταστήσει μέσα της τις ανθρώπινες αξίες που κάποτε ήταν αναπόσπαστο μέρος της ύπαρξής της... Την περιμένει ένα τραγικό τέλος...

Ο ίδιος ο Ποντεκόρβο πολέμησε στην Ιταλική Αντίσταση ως μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και σε αυτήν την ταινία προσπαθεί να παρουσιάσει μια ρεαλιστική εικόνα της πραγματικότητας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σκηνοθεσία: Gillo Pontecorvo. Σενάριο: Gillo Pontecorvo, Franco Solinas. Μουσική: Carlo Rustichelli. Πρωταγωνιστές: Σούζαν Στράσμπεργκ (γνωστή για την ερμηνεία της στο «Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ»), Λόρεν Τερζιέφ, Εμανουέλ Ριβά (γνωστή από την τανία «Χιροσίμα, Αγάπη Μου»), Πάολα Πιταγκόρα κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα χαλιά και τα ...χάλια(2018-09-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-07-20 00:00:00.0)
Ο κλέφτης των ροδακίνων(2013-05-23 00:00:00.0)
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»(2007-09-02 00:00:00.0)
Ενας άνθρωπος δίχως πεπρωμένο(2005-11-03 00:00:00.0)
Μεγάλη χίμαιρα(2000-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ