Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο ελάχιστο οι απαιτήσεις

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο επιβεβαιώθηκε, χτες, ότι όποιος από τους δικαιούχους του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» αρνηθεί μια θέση εργασίας που του προτείνει ο ΟΑΕΔ, χάνει αυτόματα την εισοδηματική ενίσχυση, που στην περίπτωση ενός ανέργου με μηδενικό εισόδημα και δύο παιδιά, ορίζεται στα 400 ευρώ το μήνα. Τι σημαίνει αυτό; Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Ενας άνεργος ζει στον Πειραιά και το μοναδικό του εισόδημα είναι τα 400 ευρώ του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Ο ΟΑΕΔ του προτείνει μια δουλειά 4ωρης απασχόλησης στα Μελίσσια Αττικής, όπου για να πηγαίνει καθημερινά χρειάζεται τουλάχιστον 125 ευρώ το μήνα μόνο για εισιτήρια. Επίσης, οι όροι της εργασίας μπορεί να είναι οποιοιδήποτε (π.χ. παραπάνω και απλήρωτες ώρες δουλειάς) αφού ο άνεργος δεν έχει δικαίωμα να την απορρίψει και είναι έτσι πιο ευάλωτος σε πιέσεις. Οταν κάνει «ταμείο» θα διαπιστώσει ότι είναι σε ακόμα χειρότερη μοίρα απ' ό,τι πριν το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Χώρια που ο όλος μηχανισμός αξιοποιείται για να ρίξει ο άνεργος (και κατά συνέπεια ο εργαζόμενος) ακόμα πιο κάτω τις απαιτήσεις του, αποδεχόμενος να δουλέψει με οποιουσδήποτε όρους θέλει ο εργοδότης...

Σεμινάρια για το άγχος...

Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διακινείται η παρακάτω διαφήμιση για ένα σεμινάριο με τον τίτλο «Αντοχή στην εργασιακή πίεση και άγχος»: «(...) το σεμινάριο αυτό θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να αντέχουν την πίεση στη δουλειά όταν χρειάζεται, να ρυθμίζουν τη δουλειά τους με αυτοέλεγχο και να τα βγάζουν πέρα σε καταστάσεις πίεσης χωρίς να διαταράσσεται η υγεία τους. Απευθύνεται σε (...) στελέχη και επαγγελματίες που θέλουν να διατηρούν σταθερή την απόδοσή τους και να ελέγχουν τις αντιδράσεις τους κάτω από συνθήκες πίεσης, σύγχυσης, αντίθεσης ή σύγκρουσης». Τα σεμινάρια διοργανώνει κάποιος που δηλώνει «25 χρόνια εκπαιδευτικής εμπειρίας σε θέματα Marketing και πωλήσεων στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ» με θητεία σε πολυεθνικές εταιρείες. Το κόστος συμμετοχής στα σεμινάρια είναι 205 ευρώ και σύμφωνα με τη διαφήμιση «μπορεί να καλυφθεί μέσω ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ». Το άγχος στην εργασία είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς, του φόβου της απόλυσης, του κυνηγητού των στόχων που βάζει η εργοδοσία, του κλίματος ανταγωνισμού που επιβάλλει ο εργοδότης ανάμεσα στους εργαζόμενους, καλλιεργώντας την αντίληψη «ο θάνατός σου η ζωή μου». Κι ενώ οι καπιταλιστές επιβάλλουν στον εργαζόμενο να ζει μέσα στο άγχος, τον καλούν από πάνω να μάθει να ...αυτορρυθμίζεται, προκειμένου να αποδίδει τα μέγιστα στην κερδοφορία, να μη διαταράσσονται η απόδοση και η υγεία του, αφού και τα δύο θεωρούνται κόστος για την εργοδοσία.

Τους παίρνουν τα σπίτια

Ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών ανοίγει το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών που πάλεψαν τόσα χρόνια για ένα κεραμίδι. Τα παίρνουν οι τράπεζες και τους αναγκάζουν να πληρώνουν νοίκι για να στεγαστούν. Αυτά συμβαίνουν σε περίοδο οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, αυτή τη μοίρα επιφυλάσσει ο καπιταλισμός σε όσους με αίμα και ιδρώτα κατάφεραν να αποκτήσουν ένα σπίτι. Ο καπιταλισμός παίρνει τα σπίτια του λαού. Αναγκάζει εργάτες να στερούνται από άλλες βασικές τους ανάγκες για να πληρώνουν τις τράπεζες. Και αυτό συμβαίνει ακριβώς γιατί η κατοικία, η στέγη, είναι εμπόρευμα. Η αστική προπαγάνδα, διαχρονικά, ένα από τα ...τσιτάτα που έσπερνε και σπέρνει για να συκοφαντήσει το σοσιαλισμό και την προσφορά του ήταν το: «Οι κομμουνιστές θα σας πάρουν τα σπίτια». Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη. Ο καπιταλισμός παίρνει τα σπίτια του λαού. Στο σοσιαλισμό δεν θα υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος άστεγος. Κι αυτά δεν είναι λόγια. Στην ΕΣΣΔ το κράτος θεωρούσε στοιχειώδη υποχρέωσή του την εξασφάλιση πάμφθηνης κατοικίας για όλους τους πολίτες, ενώ στο πλαίσιο της σχεδιοποιημένης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης υλοποιούνταν συνεχώς και προγράμματα βελτίωσης των συνθηκών στέγασης.

Ενισχύουν το κεφάλαιο - αρπάζουν από το λαό

Η κυβέρνηση ψάχνει συμμάχους στην ΕΕ για να διεκδικήσει επιδότηση επιτοκίου με 2%-3% στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε και οι τράπεζες να μη χάσουν και οι επιχειρηματίες να μην καταστραφούν. Την ίδια ώρα, βεβαίως, κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας με το λεγόμενο «Κώδικα Δεοντολογίας» για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των λαϊκών νοικοκυριών κάνουν ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα με κατεύθυνση την πλήρη άρση της όποιας, και αυτής λειψής, παρεχόμενης προστασίας στην πρώτη κατοικία. Οι ρυθμίσεις του υποχρεώνουν τον υπερχρεωμένο δανειολήπτη να καταβάλει στις τράπεζες τα όποια πενιχρά εισοδήματα του έχουν απομείνει, αφήνοντάς τον με ένα επίδομα διαβίωσης που δεν καλύπτει τις ανάγκες του, προκειμένου να παραμένει «συνεργάσιμος» και να μη χάσει το σπίτι του ή τον εξαναγκάζουν να μεταβιβάσει το σπίτι του στις τράπεζες και να μείνει σ' αυτό ως ενοικιαστής. Χρηματοδότηση στο κεφάλαιο, αρπαγή από το λαό. Ο λαός πρέπει να οργανώσει την πάλη του για να πληρώσουν την κρίση και τα βάρη της τα μονοπώλια.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1749 Γεννιέται ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε, ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας. Μεταξύ άλλων έργων του ο «Φάουστ».

1826 Στην τριήμερη Μάχη του Πολυαράβου οι Μανιάτες νικούν τις δυνάμεις του Ιμπραήμ.

1904 Ο Παύλος Μελάς ξεκινά την ένοπλη δράση του στη Δυτική Μακεδονία.

1910 Ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο της Β' Διεθνούς στην Κοπεγχάγη (28/8 - 3/9/1910). Στο συνέδριο αυτό διαφάνηκαν και πάλι οι οπορτουνιστικές πιέσεις και ταλαντεύσεις, όσον αφορά το θέμα του πολέμου. Η τροπολογία που πρότειναν οι Χάρντι (Βρετανία) και Βαγιάν (Γαλλία) σχετικά με την κήρυξη γενικής απεργίας - και ιδιαίτερα στους κλάδους της πολεμικής βιομηχανίας - ως του αποτελεσματικότερου μέσου για την αποτροπή πολεμικών συγκρούσεων απορρίφθηκε με 119 ψήφους έναντι 58. Το βασικό επιχείρημα που πρόβαλε η γερμανική σοσιαλδημοκρατία εναντίον της εν λόγω τροπολογίας ήταν πως κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν διώξεις εναντίον των σοσιαλδημοκρατών. Ετσι, η απόφαση του συνεδρίου της Κοπεγχάγης περιελάμβανε: Την κοινοβουλευτική «πάλη» κατά των εξοπλισμών και την καταψήφιση των σχετικών πιστώσεων, την επιμονή στη συγκρότηση υποχρεωτικών διαιτητικών δικαστηρίων για τη διευθέτηση των διαφορών που προέκυπταν μεταξύ κρατών, το γενικό αφοπλισμό, την κατάργηση της μυστικής διπλωματίας και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών.

1944 Σε μπλόκο των Γερμανών και ταγματασφαλιτών στην Καλλιθέα εκτελούνται 40 πολίτες.

1944 Ο ΕΛΑΣ πραγματοποιεί επιθέσεις σε ολόκληρο τον Εβρο κατά των γερμανικών φρουρών. Συνολικά στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση του Εβρου οι Γερμανοί είχαν 400 νεκρούς και πολλούς ακόμα τραυματίες.

1951 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Δημοκρατική».

1968 Πεθαίνει ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης. Μεταξύ των έργων του, η μελέτη της διαμόρφωσης του χώρου στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου.

1987 Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αίρεται η εμπόλεμη κατάσταση της Ελλάδας με την Αλβανία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ