Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
Περιμένει από τη «φιλανθρωπία» να καλύψει τα κενά

Παραμένει χωρίς γιατρούς, αν και εγκαινιάστηκε δυο φορές μέσα σε ένα μήνα!

Η αναγκαιότητα για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους αναδεικνύεται σε κάθε περίπτωση, είτε αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα, είτε την περιφέρεια
Η αναγκαιότητα για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους αναδεικνύεται σε κάθε περίπτωση, είτε αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα, είτε την περιφέρεια
Η υποβάθμιση των κρατικών δομών Υγείας οδηγεί μεθοδευμένα στο να βάζουν οι ασθενείς βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και ταυτόχρονα δίνει «πρόσφορο» έδαφος σε ιδιώτες, «χορηγούς», κοινωφελή ιδρύματα, ΜΚΟ κ.λπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Περιφερειακού Ιατρείου Πλαταμώνα στην Πιερία, το οποίο εγκαινιάστηκε δύο φορές (στις 15/12/2013 από τον διοικητή του νοσοκομείου Κατερίνης και στις 22/12/2013 από τη Δημοτική αρχή), σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων στις πλάτες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που τους θερινούς μήνες παρουσιάζει ακόμα πιο αυξημένες ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας.

Με τυμπανοκρουσίες, το Ιατρείο παραδόθηκε και τυπικά στο Νοσοκομείο Κατερίνης στις 22/12/2013. Το κτίριο όπου στεγάζεται ανήκει στον Αγροτικό Σύλλογο Πλαταμώνα και παραχωρήθηκε με χρησιδάνειο στο Δήμο. Το νοσοκομείο Κατερίνης ανέλαβε τη στελέχωσή του με προσωπικό (παραμένει ελλιπές) και εξοπλισμό. Το οικονομικό κόστος ανακατασκευής του κτιρίου καλύφθηκε από το «Κοινωφελές Ιδρυμα Διονύσης Πασχάλης», το οποίο θα το εξοπλίσει και με τα ιατρικά μηχανήματα που απαιτούνται επιπλέον και λείπουν.

Το Περιφερειακό Ιατρείο Πλαταμώνα λειτουργεί από το καλοκαίρι με ελάχιστο προσωπικό. Γιατρός παραβρίσκεται στο Ιατρείο μόνο μια φορά τη βδομάδα (!) σε μια περιοχή που ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται. Την ίδια ώρα, «έχουν στεγνώσει» από τα πιο βασικά υλικά (φάρμακα, αναλώσιμα, υγειονομικό υλικό, είδη καθαριότητας, ιματισμού και σίτισης, πετρέλαιο θέρμανσης) τα υπόλοιπα περιφερειακά ιατρεία της περιοχής, αλλά και το Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου.

Με ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου - Ολύμπου ξεκαθαρίζει ότι οι χορηγίες όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν τη σωτηρία των κρατικών και τοπικών δομών Υγείας και Πρόνοιας, αλλά είναι μέρος του σχεδίου για να βαθύνει η εμπορευματοποίηση της Υγείας. Καλεί τα λαϊκά στρώματα: «Να απορρίψουν συνολικά τη λογική των χορηγιών που καλλιεργεί το κράτος σε συνεργασία με τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Να αντισταθούν στην "εύκολη λύση" των χορηγών - σωτήρων που υποκαθιστά την ευθύνη της πολιτείας και συνιστούν δούρειο ίππο για την άλωση της δημόσιας υγείας από τους ιδιώτες επιχειρηματίες. Να απορρίψουν όλους εκείνους, κόμματα και παρατάξεις που στα προγράμματά τους μιλούν για "υγιή" επιχειρηματικότητα και στον τομέα της Υγείας. Δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά προεκλογικά "παίζουν" με τον πόνο μας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για καθολικές, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους τομείς αυτούς. Οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα ή φιλανθρωπία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ