Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Φωνάζει ο κλέφτης» για τις περικοπές στην «Καρφούρ»

Απάντηση στη θρασύτατη επίθεση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ στο επιχειρησιακό σωματείο, δίνει το ΠΑΜΕ

Με μεγάλο θράσος και με αφορμή την περικοπή των επιδομάτων από την εργοδοσία της «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», όπως αποκαλύφθηκε με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας επιτίθεται στο πανελλαδικό επιχειρησιακό σωματείο και του ζητάει να αναλάβει τις ευθύνες του (!)

Με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 23/12/2013, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ εμφανίζεται να εγκαλεί την εργοδοσία, με την οποία όμως υπέγραψε συμφωνία προσχώρησης στη Συλλογική Σύμβαση του 2012 με μειώσεις μισθών στα κρυφά, χωρίς το σωματείο να γνωρίζει τίποτα και πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι. Σε ό,τι αφορά την επίθεση στο επιχειρησιακό σωματείο, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ «ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη». Κι αυτό επειδή:

  • Γνωρίζει ότι η Συλλογική Σύμβαση του Εμπορίου του 2012, με μείωση μισθών κατά 6,7%, έχει λήξει μαζί με τη μετενέργεια στις 31/10/2013. Η πλειοψηφία εξαπατά τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι η Σύμβαση λήγει στις 31/12/2013, μαζί ό,τι προβλέπει (βασικός μισθός, επιδόματα).
  • Γνωρίζει ότι, παρά την αντίθετη γνώμη του σωματείου και των εργαζομένων στην «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», οι οποίοι με μαζικές γενικές συνελεύσεις πανελλαδικά απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας για μείωση μισθών, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, με μυστικές συναντήσεις, υπέγραψε με την εργοδοσία κείμενο που μείωσε τελικά τους μισθούς στους εργαζόμενους στην «Καρφούρ», αλλά και στις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου (Σ/Μ ΞΥΝΟΣ, EXPRESS, ΠΕΙΡΑΪΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ).
  • Γνωρίζει ότι αυτήν την κατάπτυστη σύμβαση την έχουν υπογράψει και εργοδοτικά σωματεία, όπως το κλαδικό σωματείο τροφίμων και ο ΠΑΣΥΕ, που στηρίζουν την «Αυτ. Παρέμβαση» στα συνέδρια, εξασφαλίζοντάς της την πρώτη θέση με δεκάδες αντιπροσώπους.

Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, για να καλύψει τις δικές της πομπές, ρίχνει λάσπη στο επιχειρησιακό σωματείο, που παρά τις δικές της προσπάθειες αλλά και της εργοδοσίας, δεν έχει καταφέρει να το βάλει στο χέρι. Επιπλέον, στην ανακοίνωσή της, κατηγορεί το επιχειρησιακό σωματείο της «Καρφούρ»:

  • Για την κατάντια των βασικών μισθών στο Εμπόριο, που είναι αποτέλεσμα των Συμβάσεων που για χρόνια υπογράφει η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ.
  • Για τις επαίσχυντες εργασιακές σχέσεις και την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που υπέγραψαν η ΟΙΥΕ και η εργοδοσία το 1997.
  • Για την αύξηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, στην οποία όμως έχει συμπράξει. Ενδεικτικά, θυμίζουμε ότι, όταν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία έβαζαν ζήτημα να καταργηθεί κάθε ευέλικτη μορφή απασχόλησης, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, με πρωτοστατούντα τα στελέχη της «Αυτ. Παρέμβασης» έβαζαν πλαφόν 10%.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Αν μη τι άλλο το επιχειρησιακό σωματείο της "Καρφούρ - Μαρινόπουλος" αρνείται να υπογράψει Σύμβαση με την εργοδοσία με μειώσεις μισθών και συνολικό πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως έκανε και κάνει η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ».

Καλεί όλα τα σωματεία να καταγγείλουν και να καταδικάσουν τη μεθόδευση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ να υπογράψει νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση στο Εμπόριο με μείωση μισθών και να παλέψουν για συμβάσεις χωρίς μείωση μισθών και επαναφορά των μισθών μας στα προ της μείωσης επίπεδα, ωράριο εργασίας 40 ωρών για όλη τη βδομάδα, με κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ