Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ
Πρελούδιο κλιμάκωσης της έντασης

Από τη βομβιστική επίθεση στην Ινδία που οξύνει τις σχέσεις Ισραήλ - Ιράν
Από τη βομβιστική επίθεση στην Ινδία που οξύνει τις σχέσεις Ισραήλ - Ιράν
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΤΜΠΙΛΙΖΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέο «μέτωπο» άνοιξε χτες ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν μετά τις βομβιστικές επιθέσεις κατά ισραηλινών διπλωματικών αποστολών στις πρωτεύουσες της Ινδίας και της Γεωργίας, στις οποίες τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι. Η ισραηλινή ηγεσία έσπευσε να κατηγορήσει το Ιράν και τη λιβανική οργάνωση «Χεζμπολάχ», ενώ η Τεχεράνη έσπευσε ν' αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη. Ηδη, από την Κυριακή το Τελ Αβίβ είχε θέσει σε συναγερμό όλες τις διπλωματικές του αντιπροσωπείες ανά τον κόσμο, λόγω της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία στη Συρία του στρατιωτικού εγκεφάλου της «Χεζμπολάχ», Ιμάντ Μουγκνίγια.

Ενας μαγνητικός μηχανισμός που διερχόμενο δίκυκλο κόλλησε στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου με τις διπλωματικές πινακίδες, στο οποίο επέβαινε η σύζυγος του στρατιωτικού ακολούθου της ισραηλινής πρεσβείας στο Νέο Δελχί, ήταν η βόμβα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Ινδίας, επίθεση με πολλές ομοιότητες με αυτές κατά των Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων στην Τεχεράνη, τις οποίες η ιρανική ηγεσία αποδίδει στη Μοσάντ. Οι ινδικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι θα εντοπίσουν και θα τιμωρήσουν τους δράστες. Στην περίπτωση του Τμπίλιζι βόμβα εντόπισε οδηγός της ισραηλινής πρεσβείας κάτω από το πρεσβευτικό αυτοκίνητο, την οποία τελικά εξουδετέρωσαν οι ειδικές γεωργιανές υπηρεσίες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε το Ιράν ως το «σημαντικότερο εξαγωγέα διεθνούς τρομοκρατίας». Συνέδεσε τις χτεσινές επιθέσεις με δύο «απόπειρες και σχέδια επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων», όπως είπε. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα οι αρχές της Ταϋλάνδης ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν Λιβανέζο με διασυνδέσεις με τη «Χεζμπολάχ», που κατείχε και αποθήκη με πολλά όπλα. Το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα, οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν τη σύλληψη δύο ατόμων για «το σχεδιασμό δολοφονικής επίθεσης κατά του Ισραηλινού πρέσβη στη χώρα». Μόλις πριν από λίγα 24ωρα το Ιράν κατηγόρησε την ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν ότι «βοηθά πράκτορες της Μοσάντ για να πραγματοποιούν επιθέσεις κατά του Ιράν», υπονοώντας τις δολοφονίες πυρηνικών επιστημόνων, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν.

Εδώ και καιρό, οι ισραηλινές αρχές καλλιεργούν «κλίμα», λέγοντας ότι «έχουν πληροφορίες ότι Ιράν και Χεζμπολάχ προσπαθούν να επιτεθούν σε ισραηλινούς στόχους εκτός Ισραήλ». Τελευταία αναφορά έγινε από τον αρχηγό του ισραηλινού ΓΕΣ, Μπένυ Γκαντζ, στις 24 Γενάρη.

Η όλη ατμόσφαιρα φορτίζεται περισσότερο από τους ισχυρισμούς του Αμερικανού υποναύαρχου Μαρκ Φοξ, επικεφαλής του 5ου αμερικανικού στόλου που εδρεύει στο Μπαχρέιν και της αμερικανικής δύναμης που περιπολεί στον Κόλπο ότι το ιρανικό ναυτικό «ετοιμάζει μικρά σκάφη μεγάλης ταχύτητας για να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις αυτοκτονίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης σε Ερυθρά και Κόλπο του Αντεν(2024-03-12 00:00:00.0)
Νέα περιστατικά αυξάνουν τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης(2023-11-21 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το επικίνδυνο σκηνικό με τις βόμβες(2012-02-15 00:00:00.0)
Δολοφονικές επιθέσεις κατά δύο πυρηνικών επιστημόνων(2010-11-30 00:00:00.0)
Σταθερά υψηλοί οι τόνοι της αντιπαράθεσης(2008-07-01 00:00:00.0)
Νέος γύρος ισραηλινών απειλών(2003-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ