Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις και «παζάρια» για τη «διεθνή δύναμη»

Απορρίπτει κατηγορηματικά η Δαμασκός την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ - ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ενα νέο γύρο διπλωματικών πιέσεων και παζαριού εγκαινίασε η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, αργά την Κυριακή, η οποία τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης «διεθνούς δύναμης από ΟΗΕ και Αραβικό Σύνδεσμο» στη Συρία. Η απόφαση δεν τάσσεται άμεσα υπέρ της αποχώρησης Ασαντ από την εξουσία, αλλά υπόσχεται «πολιτική και υλική υποστήριξη προς την αντιπολίτευση», κάτι που είναι περίπου το ίδιο και που ζήτησαν πιεστικά οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Κατηγορηματική ήταν η απόρριψη από τη Δαμασκό, που χαρακτήρισε την απόφαση «παραβίαση των άρθρων λειτουργίας του Συνδέσμου και εχθρική πράξη προς την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Συρίας».

Την πρόταση καλωσόρισε η ΕΕ και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Θετικά αντέδρασε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Χέιγκ, σπεύδοντας, όμως, να εκτιμήσει ότι «δεν θα είναι διόλου αποτελεσματικό αν η οποιαδήποτε δύναμη αποτελείται από Δυτικούς». Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο Γάλλος ομόλογός του Ζιπέ, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανάπτυξη ξένης δύναμης στη Συρία ή επέμβαση, παρά μόνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Ρωσία και Κίνα, που είχαν ασκήσει βέτο και στο προηγούμενο σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας που καταδίκαζε τη συριακή ηγεσία, εμφανίστηκαν συγκρατημένες. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, μετά από συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον ομόλογό του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε ότι η Ρωσία «μελετά την αραβική πρόταση» και ότι περιμένει «περισσότερες διευκρινίσεις». Συμπλήρωσε, όμως, ότι πριν από την ανάπτυξη της οποιασδήποτε δύναμης, «θα πρέπει να επιτευχθεί πλήρη κατάπαυση του πυρός, δηλαδή μια εκεχειρία. Και αυτό δεν είναι εύκολο όταν η μία πλευρά αποτελείται από ένοπλες ομάδες που ούτε δρουν ενιαία ούτε ελέγχονται από κάποιο ενιαίο κέντρο έτσι ώστε να μπορεί να γίνει συζήτηση». «Στηρίζεται κάθε αραβική διαμεσολάβηση που αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην έναρξη πολιτικού διαλόγου» σχολίασε γενικόλογα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, συνεχίζονταν οι ένοπλες συγκρούσεις στη Χομς, όπου χτες ο Ερυθρός Σταυρός μοίρασε τρόφιμα, φάρμακα και κουβέρτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς απροκάλυπτο εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών(2013-03-27 00:00:00.0)
«Προπαρασκευαστική» σύνοδος ενόψει κλιμάκωσης(2012-06-07 00:00:00.0)
Επαφές Ανάν και διαγκωνισμοί για την αντιπολίτευση(2012-03-27 00:00:00.0)
Διπλωματικός μαραθώνιος για το νέο σχέδιο απόφασης(2012-03-10 00:00:00.0)
Σε λεπτές ισορροπίες ο Αραβικός Σύνδεσμος(2012-01-14 00:00:00.0)
Συμφωνία Δαμασκού - Αραβικού Συνδέσμου σε σχέδιο αποκλιμάκωσης(2011-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ