Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προϋπολογισμός πολέμου και «ανάπτυξης» για το κεφάλαιο

Το αεροπλανοφόρο Καρλ Βίνσον
Το αεροπλανοφόρο Καρλ Βίνσον
OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο κογκρέσο απέστειλε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το προσχέδιο προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος για το 2013 που ξεκινά το Σεπτέμβρη και με την εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη ήδη να έχει ξεκινήσει θεωρείται δεδομένο ότι το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει μία ακόμη αφορμή για διαξιφισμούς δίχως ουσία και για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Επίκεντρο των διαξιφισμών θα είναι, δημοσίως, η υποτιθέμενη αύξηση της φορολογίας των πλουσίων, στην οποία υποτίθεται «επιμένει» ο Πρόεδρος Ομπάμα και αντιστέκονται σθεναρά οι Ρεπουμπλικανοί. Εξάλλου, στην επίθεσή τους προς τον αμερικανικό λαό υπάρχει από την πρώτη στιγμή ομοφωνία.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο προϋπολογισμός είναι σχεδιασμένος να επιτύχει μείωση του ελλείμματος κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία με αυξήσεις στη φορολογία των πλούσιων Αμερικανών και περιορισμό των κρατικών δαπανών. Oσο για τις δαπάνες, οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες έχουν τη μερίδα του λέοντος και ειδικότερα τα προγράμματα περίθαλψης των ηλικιωμένων και των ανέργων, Medicare Medicaid και άλλα προγράμματα υγείας όπου προβλέπονται περικοπές ύψους 360 εκατομμύρια την επόμενη δεκαετία. Την ίδια ώρα προβλέπεται αύξηση των δαπανών για έργα υποδομών, όπως αυτοκινητόδρομοι και άλλα δίκτυα μεταφορών, καθώς επίσης και για προγράμματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα διαφημίζει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα τις «βαθιές περικοπές» στο Πεντάγωνο εξαιτίας της κρίσης και του χρέους της χώρας, το Πεντάγωνο χθες ανακοίνωσε πως σκοπεύει να διαθέσει τουλάχιστον 2,8 δισ. δολάρια σε εξοπλιστικά προγράμματα το ερχόμενο έτος, τα οποία σχετίζονται με την άμυνα των ΗΠΑ απέναντι στην ανερχόμενη περιφερειακή επιρροή της Κίνας και την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στους τομείς του Δυτικού Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής.

Συνολικά περίπου 1,8 δισ. δολάρια θα διατεθούν για την αναβάθμιση των ασύρματων δικτύων αισθητήρων και άλλον εξοπλισμό κατά του ηλεκτρονικού πολέμου, 600 εκατ. δολάρια για την κατασκευή μίας πλωτής «προκεχωρημένης βάσης» και άλλα 100 εκατ. δολάρια για την αύξηση των δυνατοτήτων των πυραύλων «Κρουζ» στα αμερικανικά υποβρύχια, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο κατά τη δημοσίευση του προϋπολογισμού του για το 2013.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ