Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Καταδίκες στη «Δίκη του αμιάντου»

ΤΟΡΙΝΟ.--

Σε κάθειρξη 16 χρόνων καταδικάστηκαν χτες δύο κατηγορούμενοι της λεγόμενης «Δίκης του αμιάντου», ο πρώην ιδιοκτήτης του ελβετικού ομίλου «Eternit» 65χρονος Ελβετός δισεκατομμυριούχος Στέφαν Σμιντχάινι και ο διευθυντής του «Eternit Italia», 90χρονος Βέλγος βαρόνος Ζαν Λουί Μαρί Ζισλέν ντε Καρτιέ ντε Μαρσιέν. Οι δύο προαναφερόμενοι κρίθηκαν υπεύθυνοι για το θάνατο περίπου 2.000 ανθρώπων στην Ιταλία, πρώην εργατών ή ανθρώπων που κατοικούσαν στις τέσσερις τοποθεσίες όπου η «Eternit Italia» είχε τα εργοστάσιά της καθώς προκάλεσαν μια διαρκή υγειονομική και περιβαλλοντική καταστροφή με τις παραβιάσεις στους κανονισμούς ασφαλείας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το περιβάλλον. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δίκη του είδους, για την οποία χρειάστηκαν 5 χρόνια ερευνών, ενώ η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε τρία χρόνια.

Οι καταδικασθέντες θα πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση ύψους 30.000 ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων, καθώς και 25 εκατομμύρια ευρώ στην πόλη Κασάλε Μονφεράτο και 20 εκατομμύρια ευρώ στην περιφέρεια Πιεμόντ όπου βρίσκονταν εργοστάσια του «Eternit».

Μέχρι τη δεκαετία του '80 ο αμίαντος χρησιμοποιούνταν μαζικά, ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών (αμιαντοτσιμέντο), στα πεζοδρόμια, δικαστήρια ή για μόνωση της στέγης σπιτιών, χωρίς την ανάλογη προειδοποίηση για τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης του. Μέσω μικροσκοπικών ινών ο αμίαντος εισχωρεί εύκολα μέσω της αναπνοής στους πνεύμονες. Οι ίνες αμίαντου είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες για τον άνθρωπο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ