Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέα περιστατικά αυξάνουν τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης

Σε κατάληψη εμπορικού πλοίου, το οποίο συνδέεται με ισραηλινά συμφέροντα, προχώρησαν την Κυριακή στην Ερυθρά Θάλασσα οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Οι Χούθι δημοσίευσαν χθες βίντεο από την κατάληψη του πλοίου Galaxy Leader, με ένα ελικόπτερο να πραγματοποιεί προσνήωση και ομάδα ενόπλων να παίρνει τον έλεγχο του πλοίου.

Το καράβι με σημαία Μπαχάμες είναι νηολογημένο σε βρετανική εταιρεία, η οποία ανήκει εν μέρει στον Ισραηλινό μεγιστάνα Αβραάμ Ουνγκάρ. Το πλοίο έπλεε από την Τουρκία προς την Ινδία με διεθνές πλήρωμα, χωρίς να επιβαίνουν Ισραηλινοί.

Το Ισραήλ χαρακτήρισε το περιστατικό ως «πολύ σοβαρό σε παγκόσμιο επίπεδο», κάνοντας λόγο για «ιρανική τρομοκρατική ενέργεια», με επιπτώσεις για την διεθνή ναυσιπλοϊα.

Από την πλευρά του Ιράν, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Ν. Καναάνι, διέψευσε την εμπλοκή της Τεχεράνης στο συμβάν.

Την ίδια στιγμή, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τα μουσουλμανικά κράτη «τουλάχιστον να διακόψουν τους πολιτικούς δεσμούς τους με το Ισραήλ για μία περιορισμένη χρονική περίοδο».

Ο δε Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν σχολίασε ότι οι «ομάδες αντίστασης» με τις οποίες σχετίζεται η Τεχεράνη «αναπροσαρμόζουν έξυπνα την άσκηση της πίεσης» προς το Ισραήλ και «έχουν ακόμη περαιτέρω δυνατότητες».

Νέες εχθροπραξίες στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ

Χθες το απόγευμα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι περίπου 25 ρουκέτες και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν από θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο προς διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων.

Αρκετές από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν, ενώ άλλες κατέπεσαν σε ανοιχτούς χώρους.

Ωστόσο, τρία φορτωμένα με εκρηκτικά drone έπληξαν ένα φυλάκιο του ισραηλινού στρατού στα σύνορα, με σχετικά πλάνα να δείχνουν τις καταστροφές. Σύμφωνα με την ισραηλινή ενημέρωση δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι έπληξε πυρήνα της Χεζμπολάχ που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επίθεση από το λιβανέζικο χωριό Marwahin, ενώ μαχητικά αεροσκάφη ελικόπτερα και άρματα μάχης έπληξαν άλλες τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ