Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Α. ΜΕΡΚΕΛ
Παζάρια για τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας

Απόλυτη σύμπνοια για το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» και την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου σε βάρος του λαού

Τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση νέων σκληρών αντεργατικών μέτρων, μέσω και του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας», διατύπωσε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γ. Παπανδρέου, στη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, έθεσε τρία ζητήματα: Πρώτο, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ της τρόικας. Δεύτερο, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της κυβέρνησης. Τρίτο, την επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Ολα τα παραπάνω η κυβέρνηση επιδιώκει να τα χρησιμοποιήσει προπαγανδιστικά σαν το «καρότο» για να αποδεχτεί ο λαός τα βάρβαρα μέτρα που έρχονται, βάσει και του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνάντηση, η Α. Μέρκελ έκανε αναφορά στις «απεργίες και τις μεγάλες αντιδράσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα», για να πει ότι «χρειάζεται πολιτικό θάρρος» για να προχωρήσουν οι ανατροπές. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Παπανδρέου αποφάνθηκε ότι «η βούληση του ελληνικού λαού είναι σημαντικός παράγοντας και πρέπει να πειστεί για την αναγκαιότητα των μέτρων».

Τα «παζάρια» της ελληνικής κυβέρνησης και η επιδίωξή της το ελληνικό χρέος να εξεταστεί ξεχωριστά από τη «συνολική λύση» που προκρίνεται σε επίπεδο ΕΕ για τις υπερχρεωμένες χώρες, έγιναν με αποκλειστικό γνώμονα να προστατευτεί η ντόπια πλουτοκρατία, και ειδικότερα οι τραπεζικοί όμιλοι, από την καταστροφή κεφαλαίων που απαιτείται για το πρόσκαιρο ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης.

Προωθώντας τη λεγόμενη συνολική λύση για την ελεγχόμενη πτώχευση, η ΕΕ επιδιώκει «κούρεμα» του χρέους και επιμερισμό της ζημιάς από την καταστροφή κεφαλαίου. Στην περίπτωση της Ελλάδας, μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει μεγάλες απώλειες για τις ελληνικές τράπεζες και άλλους Οργανισμούς που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, μετά τις γαλλικές τράπεζες.

Αυτός είναι ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να παζαρέψει τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους έξω από τη «συνολική λύση» που προωθείται στην ΕΕ, ζητώντας η επαναγορά των κρατικών ομολόγων από το «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης» να γίνει στις ονομαστικές τιμές, προκειμένου να μη βγουν χαμένες οι ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ, στα πλαίσια των κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, επιδιώκουν η επαναγορά να γίνει με «κούρεμα» και να την επωμιστούν κυρίως οι ιδιώτες και όχι το «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης» της ΕΕ.

Ενιαία αντιλαϊκή στρατηγική

Στο πλαίσιο των αντιλαϊκών «παιχνιδιών» αλλά και των γενικότερων σχεδιασμών, εντάσσεται και η χτεσινή δημοσίευση πορίσματος του Συμβουλίου Ευρωπαίων Εμπειρογνωμόνων EEAG, το οποίο προειδοποιεί για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και «ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το ευρώ και να επαναφέρει τη δραχμή».

Αυτό που τελικά διαφάνηκε από τις δηλώσεις που ακολούθησαν είναι ότι η ελληνική πλευρά αποδέχεται την κυρίαρχη στρατηγική για λύση-πακέτο. Ρίχνοντας στις δηλώσεις του το βάρος στην καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα και σε μέτρα για την ενίσχυσή της, ο ίδιος ο πρωθυπουργός σημείωσε σχετικά: «Οι επιδόσεις μας δείχνουν το δρόμο για το πώς πρέπει να συνεχίσουμε, βάσει ενός συνολικού πακέτου».

Τις αντιδραστικές προθέσεις της κυβέρνησης είχε ξεκαθαρίσει από προχτές ο Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι και οι «27 κυβερνήσεις» της ΕΕ συμφωνούν με το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τους διεθνείς τοκογλύφους ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τα δάνεια. «Δεν πήραμε δανεικά για να μην τα επιστρέψουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Μιλώντας στο πανεπιστήμιο «Holboldt» του Βερολίνου, ο ίδιος είχε ταχτεί ανοιχτά υπέρ του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας», τονίζοντας ότι η «μερική μείωση των μισθών» μπορεί να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Για «συναντίληψη» στα θέματα του χρέους και του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας» έκαναν λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Παπακωνσταντίνου, και της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, οι οποίοι συναντήθηκαν λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ελσίνκι, όπου θα έχει συνομιλίες με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Μαρί Κιβινιέμι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ