Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στηρίζει το πακέτο της ΕΕ για τη διαχείριση της κρίσης

Τάσσεται υπέρ των νέων μέτρων που υποτιμούν παραπέρα την εργατική δύναμη και οδηγούν σε ελεγχόμενη πτώχευση προς όφελος του κεφαλαίου

Στο μέτωπο υπέρ της «συνολικής λύσης» στην ΕΕ, δηλαδή υπέρ της στρατηγικής των ευρωμονοπωλίων για τη διαχείριση της κρίσης προς όφελός τους, συστρατεύεται η ηγεσία της ΝΔ και την ίδια ώρα δημαγωγεί ασύστολα και εμπαίζει το λαό, δηλώνοντας εκ του ασφαλούς ότι «δεν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα».

Με αφορμή τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, η ΝΔ επαναβεβαίωσε την ξεκάθαρη στήριξή της στη συνολική λύση που προωθείται σε επίπεδο ΕΕ για την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου, καλλιεργώντας ταυτόχρονα σύγχυση στα λαϊκά στρώματα για το περιεχόμενο και τους στόχους αυτής της μεθόδευσης. Η ΝΔ «σταθερά και ξεκάθαρα υποστηρίζει την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής λύσης», επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου, αποσιωπώντας σκόπιμα ότι η «συνολική λύση» δεν αποτελεί παρά ένα ευρωμνημόνιο διαρκείας, που υποτιμά δραστικά την εργατική δύναμη για χάρη της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Παρομοίως, η ΝΔ υπερασπίζεται τα φιλομονοπωλιακά «εργαλεία» για τη διαχείριση του χρέους (επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, μείωση επιτοκίου και ευρωομόλογο), υποστηρίζοντας μάλιστα ψευδώς ότι δε συνεπάγονται νέα αντιλαϊκά μέτρα. Μάλιστα, ο Γ. Μιχελάκης, θέλοντας να προλάβει ενδεχόμενη πολιτική εκμετάλλευση εκ μέρους της κυβέρνησης, είπε ότι το κόμμα του θεωρεί «αυτονόητη» την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, γιατί αυτό έχει αποφασιστεί από το Γιούρογκρουπ στις 28 Νοέμβρη, προειδοποιώντας την κυβέρνηση «να μην επιχειρήσει οποιαδήποτε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Στο ίδιο μήκος, η ηγεσία της ΝΔ επιμένει να θέτει ρητορικού χαρακτήρα ερωτήματα για τις «αποκαλύψεις» του Στρος Καν, με προφανή στόχο να δείξει ότι δικαιώνεται η δήθεν αντιμνημονιακή στάση της. Την ίδια στιγμή, βέβαια, δε λέει λέξη για την ταμπακιέρα, δηλαδή για τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου, ακριβώς γιατί θεωρεί ότι έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί με ή χωρίς μνημόνιο. Ο εκπρόσωπος επανέφερε χτες τα ερωτήματα για τις δηλώσεις Στρος Καν, αναπαράγοντας το ιδεολόγημα περί δήθεν «υποταγής της χώρας στο ΔΝΤ», όπως χαρακτηριστικά είπε, για να αθωώσει την ΕΕ και τη βάρβαρη στρατηγική της.

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ πλειοδοτεί υπέρ νέων πακέτων στήριξης στις τράπεζες και τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, στο όνομα της «ανάπτυξης» υπέρ του κεφαλαίου. Με αφορμή τη νέα απόπειρα συγχώνευσης Εθνικής - Αλφα Μπανκ, η ηγεσία της ΝΔ επιβεβαίωσε τη θέση της υπέρ της παραπέρα συγκεντροποίησης του χρηματοοικονομικού συστήματος, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά και της διατήρησης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος «μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων και της αγοράς», υπερακοντίζοντας υπέρ της διαρκούς στήριξης του τραπεζικού πυλώνα του συστήματος.

Ταυτόχρονα, με αφορμή μελέτη της ΕΣΕΕ, που προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του έτους 220.000 μικρές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να λανσάρει ως εναλλακτική λύση την ενίσχυση των κρατικών επιχορηγήσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις, τη παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ