Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ
Νέες απειλές στους εργαζόμενους και στο κίνημα

Την έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική παρουσίασε χτες ο πρόεδρός της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Μειώσεις μισθών και απολύσεις στις τράπεζες προανήγγειλε για το επόμενο χρονικό διάστημα ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, ενημερώνοντας χτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την έκθεση της Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική. Μάλιστα, στράφηκε ξανά με προκλητικό τρόπο ενάντια στις κινητοποιήσεις που αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική, λέγοντας συκοφαντικά ότι δημιουργείται ένα κλίμα «άρνησης και πεισματικής υπεράσπισης συμφερόντων» που θίγει το κράτος δικαίου.

Ο Γ. Προβόπουλος είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε μείωση του κόστους λειτουργίας τους και υπενθύμισε ότι το Μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα στην επικαιροποίηση του Νοέμβρη, εκτιμούσε ότι «είναι αναπόφευκτη η μείωση του μισθολογικού κόστους στις τράπεζες». Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων τραπεζών, διαδικασία που όπως είπε πρέπει να γίνεται με «φιλικό τρόπο» και να είναι καλά προετοιμασμένες. Οπως πρόσθεσε, η ανεργία παρουσιάζει «αυξητική τάση» και μεγαλώνουν τα «κόκκινα δάνεια».

O Γ. Προβόπουλος είπε ακόμα ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 45 δισ. ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία 25 δισ. ευρώ. Εάν γίνει ένα «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων κατά 30%, όπως προεξοφλούν οι «αγορές», τότε είπε θα οδηγηθούμε σε νέα μείωση των συντάξεων. Για αυτό το λόγο, όπως προσχηματικά ισχυρίστηκε, η Τράπεζα της Ελλάδας είναι αντίθετη σε κάθε συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.

Παρεμβαίνοντας στην ενημέρωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και σχολιάζοντας τα περί «άρνησης που θίγει το κράτος δικαίου», είπε στο διοικητή ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κράτος δικαίου όταν η κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ