Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ - ΔΗΜ.ΑΡ.
Αγωνία για την ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία

Την ίδια αγωνία για το μέλλον του ευρωενωσιακού οικοδομήματος μοιράζονται ο Συνασπισμός και η «Δημοκρατική Αριστερά», όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Ο ΣΥΝ διαπιστώνει ότι αυτές «δεν ανοίγουν το δρόμο για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση» και θλίβεται για την «άρνηση υιοθέτησης της πρότασης για την έκδοση ευρωομολόγου», την οποία αποδίδει στην «πρόσδεση της σημερινής Ευρώπης σε μια ατελή νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την ευρωζώνη που εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα τα γερμανικά συμφέροντα και διευρύνει τις ανισότητες στο εσωτερικό της».

Εναντιώνεται στη «συμμετοχή ιδιωτών στο νέο μηχανισμό στήριξης», καθώς πρόκειται, όπως αναφέρει, «για μια επίσημη πλέον αποδοχή της πρωτοκαθεδρίας των αγορών», όπως και για το πάγωμα του προϋπολογισμού, καθώς ανησυχεί ότι «υπονομεύει την ανάπτυξη και τη συνοχή της Ευρώπης». Τέλος, ο ΣΥΝ επικρίνει τον πρωθυπουργό, γιατί «δεν διαθέτει όραμα για την Ευρώπη και έχει ταυτιστεί με τα συμφέροντα των κυρίαρχων κύκλων του κεφαλαίου».

Στο ίδιο πνεύμα, η «Δημοκρατική Αριστερά» διαπιστώνει ότι η ΕΕ αντέδρασε μεν, αλλά καθυστερημένα και λανθασμένα! Σε ανακοίνωσή της, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η Σύνοδος δεν έλαβε υπόψη της «την επείγουσα ανάγκη πολιτικής αντίδρασης απέναντι στις αγορές». Τη μέμφεται για την άρνηση υιοθέτησης της πρότασης για έκδοση ευρωομολόγου και διαπιστώνει παραπλανητικά ότι «η γερμανική Ευρώπη είναι εδώ». Για να καταλήξει με την κατηγορία ότι η ΕΕ υιοθετεί «κοντόφθαλμη πολιτική (...) το κυνήγι του ανταγωνισμού και του κατευνασμού των αγορών δεν έχει τέλος και δεν πρόκειται να οδηγήσει στην ανάπτυξη».

Δεν παραλείπει, τέλος, να εκφράσει για μια ακόμα φορά την προσήλωσή της σε μια πιο ισχυρή αντιλαϊκή ΕΕ, ζητώντας «κοινή οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ