Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ
Νέα ένταση με πρωταγωνιστή την Τουρκία

Τους ευρύτερους ανταγωνισμούς για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Αν. Μεσόγειο αντανακλά η διαμάχη στην οποία εμπλέκεται και το Κυπριακό

Χάρτης της Αν. Μεσογείου που δείχνει τα όρια της ΑΟΖ κάθε κράτους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και με βάση την αρχή της μέσης απόστασης
Χάρτης της Αν. Μεσογείου που δείχνει τα όρια της ΑΟΖ κάθε κράτους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και με βάση την αρχή της μέσης απόστασης
Νέες εντάσεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας προκαλεί η συμφωνία για τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, η οποία υπογράφηκε την Παρασκευή στη Λευκωσία από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τον Ισραηλινό υπουργό Εθνικών Υποδομών Ούζι Λαντάου.

Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στις δυο χώρες να συνεχίσουν τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, χωρίς ενδεχόμενες διαφωνίες για την εκμετάλλευσή τους. Μόλις πριν από μερικούς μήνες, το θερμόμετρο στην περιοχή ανέβηκε επικίνδυνα, όταν οι ισραηλινές αρχές επιχείρησαν να ερευνήσουν θαλάσσια περιοχή την οποία διεκδικεί και ο Λίβανος και στην οποία αποδεδειγμένα υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η όλη συζήτηση διεξάγεται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και τη συνεκμετάλλευσή του, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαιρέσει το Καστελόριζο από το όλο πακέτο της διευθέτησης. Μ' αυτόν τον τρόπο έχει αφήσει ανοιχτό το ζήτημα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και κατ' επέκταση της ΑΟΖ σε μια περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, στην οποία τέμνονται τα θαλάσσια όρια Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου.

Η Τουρκία κάλεσε από την Πέμπτη τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αγκυρα, Γκαμπί Λεβί, να διαμαρτυρηθεί για τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ, με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου να απειλεί ότι «τέτοιες μονομερείς πρωτοβουλίες που αγνοούν τις επιθυμίες της τουρκοκυπριακής πλευράς θα έχουν αρνητικές συνέπειες στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τη διευθέτηση» της κατάστασης στην Κύπρο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση από την πλευρά της απέρριψε τις επικρίσεις, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «η συμφωνία αυτή αποτελεί διμερή υπόθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, η οποία δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο μία τρίτη χώρα». Υποστήριξε ακόμα ότι το Ισραήλ ενημέρωσε την Αγκυρα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που είχε με την Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες «διεξήχθησαν με πλήρη διαφάνεια».

Με δεδομένο ότι το Κυπριακό αξιοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κατά καιρούς ανάλογα με τα συμφέροντά τους, το Ισραήλ άδραξε την ευκαιρία για να απαντήσει εν μέρει στις κατηγορίες της Αγκυρας εναντίον του σχετικά με το Παλαιστινιακό, με αξιωματούχους να εμφανίζονται ως «υπερασπιστές» της Κυπριακής Δημοκρατίας και να κατηγορούν την Τουρκία για κυνισμό, σημειώνοντας ότι καταγγέλλει τη συμφωνία με «επιχείρημα το γεγονός ότι κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση πάντοτε εργάζεται για την υπεράσπιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την αξιοποίηση των όποιων πλεονεκτημάτων προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία ενίσχυσης της κυριαρχίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δίκαιη κατανομή εσόδων» ζητά η Τουρκία(2022-08-24 00:00:00.0)
Κυπριακό σιγόντο στους ιμπεριαλιστές μακελάρηδες(2013-05-08 00:00:00.0)
Στα Κατεχόμενα η υπογραφή συμφωνίας με τη «Shell»(2011-11-19 00:00:00.0)
Εκρηκτικό «κουτί της Πανδώρας»(2011-09-11 00:00:00.0)
Πεδίο ανταγωνισμών και κλιμακούμενης έντασης(2011-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ