Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Νέος ορυμαγδός αντιλαϊκών μέτρων

Τροχιοδεικτικές βολές για τα χειρότερα που έρχονται, αν ο λαός δεν αντεπιτεθεί, ρίχνει η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Την περαιτέρω κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων σηματοδοτεί η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή), με την οποία εγκρίθηκε η χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου (από πλευράς ΔΝΤ) ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η έκθεση περιλαμβάνει νέο ορυμαγδό μέτρων ύψους 12,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν την τριετία 2012 - 2014. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται νέα μετάταξη εμπορευμάτων και υπηρεσιών από το «μεσαίο» σήμερα συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%. Στο «μεσαίο» συντελεστή περιλαμβάνονται τρόφιμα, γαλακτοκομικά, χυμοί, αναψυκτικά, ρούχα, τιμολόγιο ΔΕΗ κ.λπ.

Προωθείται, επίσης, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 12% που ισχύει σήμερα για το νομό Δωδεκανήσων, νέες αυξήσεις στα κόμιστρα των αστικών συγκοινωνιών, πώληση πρώην ΔΕΚΟ, καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, δεύτερος κύκλος παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας, αλλά και στον τομέα της Υγείας, περικοπές των κοινωνικών προγραμμάτων (επιδόματα πολυτέκνων, προνοιακά επιδόματα κ.λπ.), περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, νέα μείωση αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση του ωραρίου εργασίας από τις 7 σήμερα στις 8 ώρες.

Σε ό,τι αφορά το μισθολόγιο του Δημοσίου, κατ' αναλογία με τις πρώην ΔΕΚΟ, εξετάζεται τα κάθε είδους επιδόματα, ως ποσοστό του βασικού μισθού, να μην ξεπερνούν κάποιο καθορισμένο ύψος (για τις πρώην ΔΕΚΟ το ύψος των επιδομάτων δε θα πρέπει να ξεπερνά το 10% της μισθολογικής δαπάνης ανά εταιρεία), επιπλέον μείωση προσλήψεων σε επίπεδο ευρύτερου δημόσιου τομέα, πέραν του κανόνα 1 προς 5.

Πρόκειται για νέα σαρωτικά μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να νομοθετήσει έως τον επόμενο Μάρτη, εκβιάζοντας το λαό ότι σε διαφορετική περίπτωση, δε θα εγκριθεί η 4η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ενισχυτικά στην κυβερνητική προπαγάνδα, η έκθεση του ΔΝΤ εφιστά την προσοχή, ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αποδώσουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Σε σχετική ανακοίνωση, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «εντυπωσιακή» τη μέχρι σήμερα «δημοσιονομική προσαρμογή», επισημαίνει ωστόσο ότι είναι σημαντικό «να προωθηθούν πιο επιθετικά οι δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί μία εξυγίανση που θα διαρκέσει». Κάνει, επίσης, λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες που θα αφορούν την προώθηση «μεταρρυθμίσεων» σε κρατικές επιχειρήσεις, στον τομέα της Υγείας, καθώς και σε άλλους τομείς.

Επανέρχονται, επίσης, στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, όπου θεωρούν ως «ζωτικής σημασίας τις μεταρρυθμίσεις του δεύτερου σταδίου στην αγορά εργασίας», ενώ ζητούν να προχωρήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και η «απελευθέρωση» της αγοράς στους τομείς του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ