Σάββατο 6 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Γενικευμένες αντιδράσεις για το μαζικό χαράτσι

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών έκανε χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής

Παράσταση διαμαρτυρίας έκανε χτες στο υπουργείο Οικονομικών το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής, απαιτώντας να αποσυρθεί τώρα η περαίωση για τους εργαζόμενους με μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Στη συνάντηση, επισήμανε ότι η κυβέρνηση με την περαίωση των φορολογικών υποθέσεων έρχεται να χτυπήσει τους εργαζόμενους στους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις, να εντείνει ακόμα περισσότερο την φοροεπιδρομή.

Πρόσθεσε πως με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, οι περισσότεροι βρίσκονται στην ανεργία ή υποαπασχολούνται, ενώ υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις να δουλεύουν με σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα. Τους φόρους, τόνισε, πρέπει να τους πάρουν από το μεγάλο κεφάλαιο. Ακόμα, το Συνδικάτο απαίτησε να καταργηθεί το μπλοκάκι ως μορφή απασχόλησης των εργαζομένων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε αναρμόδιος για το ζήτημα της απασχόλησης με μπλοκ, και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η περαίωση δεν είναι υποχρεωτική».

Στο μεταξύ, τα εκβιαστικά ειδοποιητήρια της περιβόητης περαίωσης, που ήδη έχει αποστείλει η κυβέρνηση, ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο. Αποδέκτες, για να πληρώσουν το μαζικό χαράτσι, είναι κύρια οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, αλλά και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε καθεστώς ομηρίας με το μπλοκάκι, τους οποίους με το «έτσι θέλω» έχουν βαφτίσει «ελεύθερους επαγγελματίες».

Το επόμενο διάστημα υπολογίζουν να έχουν πιάσει το συνολικό στόχο για περίπου 1,4 εκατομμύρια σημειώματα. Η εκτίμησή τους είναι ότι μέσα στο 2010 θα έχουν μαζέψει περί τα 700 εκατ. ευρώ και ακόμη 600 εκατ. ευρώ για το 2011 μετά και την παρεχόμενη «διευκόλυνση» τμηματικής καταβολής των πρόσθετων φόρων, που με το «έτσι θέλω» φορτώνουν στους αδύναμους κρίκους.

Την ίδια στιγμή και μπροστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, εντείνουν και τον εμπαιγμό απέναντι στα θύματα της φοροεπιδρομής τους. Ισχυρίζονται ότι η περαίωση δεν είναι υποχρεωτική ενώ οι πάντες γνωρίζουν τις πρακτικές που μετέρχονται και που πρόκειται να κλιμακώσουν στη συνέχεια. Από την άλλη πλευρά, η κατάπτυστη ρύθμιση είναι «ευχής έργον» για ισχυρές επιχειρήσεις με τζίρους εκατομμυρίων και ανάλογη «αποκρυβείσα φορολογική ύλη», οι οποίες έχουν κάθε λόγο να τα βρουν με το φοροεισπρακτικό μηχανισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ