Τρίτη 19 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
«Αντιμνημονιακό» αμορτισέρ στη λαϊκή δυσαρέσκεια

Η υπερφίαλη «αντιμνημονιακή» ρητορεία δεν κατάφερε να κρύψει την προσήλωση σε μια σοσιαλδημοκρατική στρατηγική υπέρ των μονοπωλίων, στη χτεσινοβραδινή παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Αλ. Μητρόπουλου, υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής με τη στήριξη του ΣΥΝ.

Ο Αλ. Μητρόπουλος κατέβαλε έντονη προσπάθεια να πείσει το ακροατήριό του ότι για όλα ευθύνεται το «ύστερο ΠΑΣΟΚ», προφανώς για να αποποιηθεί τις ευθύνες που του αναλογούν ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μέχρι το πολύ πρόσφατο παρελθόν. Ετσι, ισχυρίστηκε ότι μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ «προτίμησε» απ' όλες «τις άλλες υπαρκτές ρεαλιστικές λύσεις αντιμετώπισης της κρίσης» την πρόσδεση «στο νεοφιλελεύθερο μονεταρισμό», όταν η πλειοψηφία των μέτρων ήταν γραμμένα στο πρόγραμμα με το οποίο η σημερινή κυβέρνηση συμμετείχε στις εκλογές.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο δήλωσε ότι αυτό «ήρθε για να επιβάλει το οικονομικό και κοινωνικό πρότυπο που οι αγορές επιτάσσουν» και διαπίστωσε ότι το μνημόνιο «διαλύει το Κοινωνικό Κράτος», σιωπώντας βεβαίως για το γεγονός ότι κατακτήσεις των εργαζομένων αφαιρούνταν και προ μνημονίου απ' το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με νόμους όπως αυτός του Ρέππα, τον οποίο ο Μητρόπουλος στήριξε.

Στο ίδιο κάλπικο «αντιμνημονιακό» πνεύμα, ο Αλ. Μητρόπουλος ενέκρινε την ΟΝΕ, αλλά όχι «την άκριτη αποδοχή των κανόνων της» και την «άνιση και ασύμμετρη λειτουργία τους», ενέκρινε τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά όχι «τις αλόγιστες», θεωρώντας δεδομένη και θεμιτή τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από το κεφάλαιο.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την τοπική διοίκηση ο Αλ. Μητρόπουλος μίλησε για «ανάπτυξη» και «ευημερία», παραλείποντας σκόπιμα να πει ποιον θα ωφελεί αυτή, όταν η ανάπτυξη - έστω κι αυτή η αναιμική που θα έρθει - προϋποθέτει την πλήρη εξαθλίωση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Κατηγόρησε ακόμα το μνημόνιο ότι «φορτώνει πολλά βάρη στον Καλλικράτη», όταν ο «Καλλικράτης» δεν είναι παρά μια πλευρά της στρατηγική του μνημονίου. Διαμαρτυρήθηκε ότι «περιορίζει μέχρι ασφυξίας το δανεισμό της Αυτοδιοίκησης καθώς και τις μεταβιβάσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων» και ότι τελικά «τον πνίγει με τους προϋπολογισμούς του μηδενικού ελλείμματος (...) δεν μένει στην περιφέρεια τίποτα άλλο από τον έλεγχο της καλής κατάστασής τους».

Απ' όλα αυτά, γίνεται σαφές ότι ο ίδιος και ο συνδυασμός του έχουν ήδη πλήρως αποδεχτεί το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η τοπική διοίκηση, που είναι αντιλαϊκό και αντεργατικό.

Αλλωστε για το μόνο που δεσμεύτηκε ήταν το εξής: «Πρόταγμά μας η με κάθε τρόπο δέσμευση της Πολιτείας - ακόμη και με συνταγματική πρόβλεψη - πάνω σε ένα μόνιμο σχέδιο λελογισμένης, ήπιας, ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης με αειφορία». Η ταύτιση ακόμα και με την ορολογία που χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ, είναι εμφανέστατη στις προτάσεις του Μητρόπουλου και του ΣΥΝ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μοιρασμένοι ρόλοι(2014-11-20 00:00:00.0)
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...(2010-11-11 00:00:00.0)
Διεκδικεί ρόλο στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού(2010-11-03 00:00:00.0)
Κριτήριο ψήφου η πείρα του λαού από την αντιλαϊκή πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ(2010-10-10 00:00:00.0)
Αναχώματα(2010-09-15 00:00:00.0)
Ελιγμοί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με φόντο την υλοποίηση του μνημονίου(2010-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ