Τρίτη 19 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα το γεράκι του ΝΑΤΟ

Με στόχο να εξασφαλίσει χρήμα και έμψυχο υλικό για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας, ενόψει της έγκρισης το Νοέμβρη του νέου στρατηγικού δόγματος, ο γγ του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουνσεν επισκέπτεται μεθαύριο Πέμπτη την Αθήνα, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε πρωτεύουσες των χωρών - μελών της συμμαχίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Λισαβόνα.

Η τάση για περιορισμό των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών, με αφορμή την οικονομική κρίση, αποτελεί μείζον ζήτημα για τις ΗΠΑ, οι οποίες, μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων των συμμάχων, ενισχύουν παραδοσιακά την πολεμική τους βιομηχανία. Οπως είναι γνωστό, οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει τον κανόνα των αμυντικών δαπανών σε ποσοστό 2% επί του ΑΕΠ κάθε χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις στατιστικές του ΝΑΤΟ, παρά τα ελλείμματα και το χρέος, το 2009 βρέθηκε στη δεύτερη θέση (πίσω μόνο από τις ΗΠΑ) ως προς το ποσοστό επί του ΑΕΠ που δαπάνησε για χάρη του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τους σχετικούς καταλόγους, η Ελλάδα δαπάνησε το 3,9% επί του ΑΕΠ για εξοπλισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με 2,76% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Αθήνα ενδέχεται να βρεθεί και η «αντιπυραυλική ασπίδα», ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ικανοποιήσει τις ΝΑΤΟικές αξιώσεις και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσει τις εξοπλιστικές της δαπάνες κοντά στο 2% επί του ΑΕΠ, όριο που έχει θέσει η συμμαχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ