Τετάρτη 12 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΑΜ
Αγωνιστικό «προσκύνημα» στο σωζόμενο μνημείο

Σήμερα, στις 7 μ.μ., η εκδήλωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, στην Καλλιθέα

Αποψη της κατακόμβης, όπως ήταν μετά την αποκάλυψη του τυπογραφείου. Διακρίνονται η τυπογραφική μηχανή, δοχεία μελανιών και άλλα αντικείμενα
Αποψη της κατακόμβης, όπως ήταν μετά την αποκάλυψη του τυπογραφείου. Διακρίνονται η τυπογραφική μηχανή, δοχεία μελανιών και άλλα αντικείμενα
Εκδήλωση στο σωζόμενο παράνομο τυπογραφείο της ΚΕ του ΕΑΜ, στην οδό Σκρα 31, της Καλλιθέας, όπου μια μικρή ομάδα μελών του ΚΚΕ - αγωνιστών του ΕΑΜ, αποφασισμένοι για κάθε θυσία και για την ίδια τη ζωή τους, υπηρέτησαν την προπαγάνδιση του απελευθερωτικού αγώνα του ΕΑΜ, διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., η Αχτίδα Νοτίων Συνοικιών της ΚΟΑ, η αντίστοιχη Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με ομιλήτρια την Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μια εκδήλωση τιμής και ταυτόχρονα διαμαρτυρίας για τον 26χρονο εμπαιγμό των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο αίτημα των ΕΑΜικών οργανώσεων να σωθεί και να γίνει Μουσείο του Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης αυτό το μοναδικό στο είδος του - σε όλη την Ευρώπη - ιστορικό μνημείο.

Πέρασαν 65 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Πέρασαν 66 χρόνια από την απελευθέρωση του λαού μας από το ΕΑΜ και τις ένοπλες οργανώσεις του. Την επομένη της απελευθέρωσης της Αθήνας, το παράνομο τυπογραφείο - όπου από το Μάρτη του 1941 μέχρι και την ημέρα της απελευθέρωσης (12 Οκτωβρίου 1944) τυπωνόταν η εφημερίδα «Ελεύθερη Ελλάδα», όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ, στη συνέχεια και η εφημερίδα του ΕΛΑΣ «Απελευθερωτής», καθώς και διάφορα άλλα έντυπα του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, της ΚΟΑ του ΚΚΕ, και μερικά φύλλα του παράνομου «Ριζοσπάστη» - με απόφαση των Κεντρικών Επιτροπών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, σφραγίσθηκε.

Η αποκάλυψη του μνημείου

Από τον Οκτώβρη του 1944 η ύπαρξη του τυπογραφείου έμεινε μυστική, μέχρι το 1984, οπότε η ΚΕ του ΚΚΕ αποφάσισε να φέρει στο «φως» την ύπαρξη και διάσωσή του, με ανοιχτή, πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας και να ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο να αιτηθεί την άμεση κήρυξή του από το υπουργείο Πολιτισμού, ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου, στη συνέχεια τη διάσωσή του και την παραχώρησή του στο Δήμο Καλλιθέας. Με απόλυτη ομοφωνία το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε την πρόταση του ΚΚΕ και πέτυχε την άμεση κήρυξη του μνημείου.

Εκτοτε πέρασαν 26 χρόνια αγώνα του ΚΚΕ και των οργανώσεων της ΕΑΜικής Αντίστασης για την απαλλοτρίωση, την παραχώρηση στο Δήμο, τη συντήρηση όλου του κτίσματος. Προπάντων της κατακόμβης, όπου βρισκόταν η τυπογραφική μηχανή (μάρκα «Victoria»), στοιχειοθετημένες πλάκες, κάσες με τα τυπογραφικά στοιχεία, δοχεία με μελάνια, το γραμμένο σε έναν τοίχο σύνθημα «Λευτεριά ή θάνατος», υπόλοιπα εντύπων και άλλα κινητά αντικείμενα. Πάγιο παρέμενε το αίτημα για τη δημιουργία του Μουσείου του Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Από τότε χρειάστηκαν αλλεπάλληλες Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, παρεμβάσεις και επισκέψεις του στους εκάστοτε υπουργούς Πολιτισμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατά της προσπάθειας αποχαρακτηρισμού του μνημείου (επί ΝΔ), για την αγορά από το ΥΠΠΟ του σπιτιού, για την παραχώρησή του στο Δήμο Καλλιθέας. Με κονδύλια του ΥΠΠΟ (επί υπουργίας Θάνου Μικρούτσικου) το σπίτι αγοράστηκε από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Χρειάστηκε και άλλος, δίχρονος, αγώνας για να παραχωρήσει η ΚΕΔ το κτίριο στο δήμο.

Ο δήμος το απέκτησε μεν, αλλά για να συνεχίσει η πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) την τακτική κωλυσιεργίας και εμπαιγμού των αγωνιστών. Επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, διοργάνωσε εν κρυπτώ, σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, με στόχο να διατηρήσει - σε κατάχωση ουσιαστικά - μόνο την κατακόμβη και να εξαφανίσει το κηρυγμένο κτίσμα, υψώνοντας τρεις ορόφους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αποχρωματισμένο Μουσείο του Τύπου της Αντίστασης, και όχι της ΕΑΜικής Αντίστασης και να πραγματοποιεί σ' αυτό διάφορες εκδηλώσεις.

Ερωτηματικά για τα αντικείμενα

Το ΚΚΕ και οι ΕΑΜικές οργανώσεις ματαίωσαν αυτό το σχέδιο. Ο δήμαρχος, Κώστας Ασκούνης, για μια ακόμη φορά υποσχέθηκε μεν την υλοποίηση του αιτήματος των ΕΑΜικών οργανώσεων, αφήνοντας δε το φθοροποιό χρόνο να τον απαλλάξει από την υπόσχεσή του, αφήνοντας όμως να αιωρείται και ένα μεγάλο ερωτηματικό:

Σύμφωνα με δήλωση, στις 28/10/2008, του αρμοδίου αντιδημάρχου Θόδωρου Ψαλιδόπουλου, «όλα τα αντικείμενα» (μηχανή, στοιχειοθετημένες πλάκες, κάσες, κλπ.) «που βρίσκονταν στην κατακόμβη, μετά τη σφράγισή της από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟ, μεταφέρθηκαν στην Υπηρεσία Συντήρησης» του υπουργείου. Η Υπηρεσία Συντήρησης, όμως, βεβαιώνει ότι ουδέποτε πήρε ή της μετέφεραν για συντήρηση τα μοναδικά αυτά κειμήλια του τυπογραφείου. Πού βρίσκονται τα αντικείμενα και γιατί ο δήμος δεν ανοίγει την κατακόμβη να δουν οι καλά γνωρίζοντες το χώρο αν υπάρχουν ή όχι εκεί τα αντικείμενα;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ