Τετάρτη 12 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ»
Ανοίγει επικίνδυνα κανάλια

Εισαγγελικές παρεμβάσεις στα κόμματα, προανήγγειλε χτες ο αρμόδιος υπουργός

Οργιο υποκρισίας χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τα «εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία», που αφορά την καταπολέμηση δήθεν της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, με την αυστηροποίηση των υπαρχόντων κυρώσεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, υποστήριξε ότι «εισηγείται σοβαρότατη δέσμη μέτρων για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή», ενώ για μία ακόμη φορά απορρίφθηκαν οι προτάσεις του ΚΚΕ για ουσιαστικό - κατά το δυνατόν - έλεγχο διαφάνειας.

Το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση προέκυψε από την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ανήγγειλε εισαγγελικό έλεγχο στα πολιτικά κόμματα, τον οποίο προτίθεται άμεσα να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, στόχος της κυβέρνησης είναι να θεσπιστεί έλεγχος του «πόθεν εσχες» για όλα τα μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα που υπάγονται στη διάταξη. Επίσης ο έλεγχος των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητών ΜΜΕ θα ανατίθεται όχι στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά στην Αρχή Καταπολέμησης Παράνομων Εισοδημάτων. Οπως σημείωσε, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για τον έλεγχο των κομμάτων από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος ζήτησε να «είναι πολιτικό το όργανο ελέγχου», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται να δεχθούμε εισαγγελείς στο κόμμα μας μέσα. Πόσο μάλλον τις φωνές περί τού να δίνουμε ονόματα των μελών που μας ενισχύουν».

Το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στην «επικοινωνιακή και αποπροσανατολιστική πολιτική» της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία για τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική «δε φταίει το κοινωνικοοικονομικό σύστημα και τα προνόμια στις επιχειρήσεις, αλλά φταίνε αυτοί που έκλεψαν», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ στην τοποθέτησή του για το συζητούμενο νομοθέτημα, τονίζοντας ότι το καταψηφίζει.

Εκανε λόγο για «ανώδυνη κριτική, αφού ρίχνονται τα βάρη στο πώς διαχειρίστηκε το ένα ή το άλλο κόμμα και μένει στο απυρόβλητο το σύστημα». Σημείωσε ότι «είναι υπαρκτά τα φαινόμενα της διαφθοράς, αλλά δεν είναι η κύρια αιτία». Οσον αφορά το «πόθεν έσχες», ο Αντ. Σκυλλάκος επισήμανε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση με τις νέες ρυθμίσεις, γιατί ενώ υπάρχουν επιτροπές ελέγχου «είναι δυνατόν αυτές οι επιτροπές να ανοίγουν λογαριασμούς σε όλη την υφήλιο; Να ψάχνουν τις off shore εταιρείες;»

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε επικίνδυνη ρύθμιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης αποφασίζει για ελέγχους εναντίον δημόσιων λειτουργών και πολιτικών προσώπων, αφού «ο κάθε υπουργός Δικαιοσύνης θα επιλέγει στόχους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ