Τετάρτη 12 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Διευθετήσεις στο όνομα της «εξωστρέφειας»

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μόνο πρόβλημα είναι η διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας, κρύβοντας πως αυτή σημαίνει σύνορα

Επικαλούμενος την «εξωστρεφή εξωτερική πολιτική» της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε χτες να αντιπαρέλθει ερωτήσεις σχετικές με την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα (14 και 15 του Μάη) και τις προωθούμενες διευθετήσεις στο Αιγαίο.

Σε ερώτηση του «Ρ» για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει άρει το «casus belli» (αιτία πολέμου) αν η χώρα μας ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας και υποστήριξε ότι δεν «απορρίπτουμε τις σχέσεις με όποια κράτη έχουν αμφισβητήσεις».

Παρακάμπτοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις και τη στήριξή τους από το ΝΑΤΟ, ο Γ. Πεταλωτής ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα έχει οριοθετήσει τα προβλήματα και δέχεται ότι το μοναδικό πρόβλημα είναι η υφαλοκρηπίδα. Από εκεί και πέρα, όμως, έχουμε υποχρέωση, επειδή πρόκειται για μια γειτονική μας χώρα - μια χώρα που θέλει την ένταξή της στην ΕΕ, ένταξη η οποία περνάει και μέσα από τη σχέση της με την Ελλάδα - να έχουμε σχέσεις και να συζητάμε».

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και στο Στρασβούργο, στη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, το σίριαλ που ξεκίνησε με την ανάληψη της προεδρίας από την ΠΓΔΜ και την αυτοαναγόρευση της προεδρίας της ως «Μακεδονικής».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, η χώρα του ακολούθησε «μία καθιερωμένη διαδικασία στο ΣτΕ. Το Βασίλειο της Ισπανίας δεν προήδρευσε με αυτή την ονομασία, αλλά ως "Ισπανική προεδρία". Για τη Δημοκρατία της Σλοβενίας μιλούσαμε για τη "Σλοβένικη προεδρία" (...) Εμείς ακολουθήσαμε αυτήν την τακτική χρησιμοποιώντας το επίθετο που απορρέει από το όνομα με το οποίο γίναμε μέλος του ΣτΕ πριν από 15 χρόνια. Είναι επίσης ένα θέμα πολιτικού ρεαλισμού».

Ανταπαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δ. Δρούτσας, ευχήθηκε «κάθε επιτυχία στην απαιτητική αποστολή», που αναλαμβάνει η νέα προεδρία και εξέφρασε τη λύπη του για την επιμονή της ΠΓΔΜ στη χρήση του όρου «μακεδονική», αφού, όπως είπε, η απόφαση 95/23 της Επιτροπής Υπουργών όρισε ομοφώνως ότι «για όλους τους σκοπούς εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης, η αναφορά στο κράτος αυτό θα γίνεται υπό την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, ενόσω εκκρεμεί η επίλυση της διαφοράς που έχει ανακύψει σχετικά με το όνομα του κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ