Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητάει και τα ρέστα από τους εργαζόμενους

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του διεκδικούν ευγνωμοσύνη για το πετσόκομμα των λαϊκών δικαιωμάτων, στο όνομα του να μη χρεοκοπήσει δήθεν η χώρα

Αδίστακτη η κυβέρνηση, με τη συνεργία της ΝΔ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ετοιμάζει τα χειρότερα για τους εργαζόμενους, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη τον παλλαϊκό ξεσηκωμό
Αδίστακτη η κυβέρνηση, με τη συνεργία της ΝΔ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ετοιμάζει τα χειρότερα για τους εργαζόμενους, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη τον παλλαϊκό ξεσηκωμό
Ενα αποπροσανατολιστικό παιχνίδι στις πλάτες του λαού με αφορμή την προσφυγή στο μηχανισμό δανειοδότησης, που προβλέπει συμμετοχή του ΔΝΤ, έχει στήσει η κυβέρνηση με τη συνδρομή της ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», με στόχο την ανεμπόδιστη επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών.

Την ίδια ώρα που επιταχύνει την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για την επιβολή νέων βάρβαρων μέτρων από φέτος, η κυβέρνηση αξιοποιεί την αποπροσανατολιστική διαμάχη γύρω από τη «σύνθεση» του μηχανισμού δανειοδότησης και επιτήρησης για να συσκοτίσει τη βάρβαρη πραγματικότητα για τα λαϊκά στρώματα.

Χωρίς να θίγει τον πυρήνα των προαποφασισμένων μέτρων που έχει συνυπογράψει στο πλαίσιο της ΕΕ και φέρουν την έγκριση του ΔΝΤ, και με δεδομένη πλέον την προσφυγή στο μηχανισμό, επιχειρεί να εγκλωβίσει το λαό - με την πολύτιμη στήριξη και της ΝΔ - στον κενό περιεχομένου διαξιφισμό για το λιγότερο ή περισσότερο «ευρωπαϊκό» χαρακτήρα της δανειοδότησης.

Της αποπροσανατολιστικής εκστρατείας ηγείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μιλώντας χτες στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο Γ. Παπανδρέου είπε: «Μπροστά στο τρομακτικό έλλειμμα και χρέος της, η Ελλάδα δεν είχε καμία διέξοδο παρά μόνο τη δήλωση χρεοκοπίας και προσφυγή αποκλειστικά στο ΔΝΤ. Τώρα έχουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο οποίος θα διαθέσει από μόνος του πάνω από 30 δισ. ευρώ για φέτος - αν και όταν χρειαστεί. Ο μηχανισμός είναι δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα απέναντι στα αρνητικά σενάρια. Οπως, παραδείγματος χάριν, να κηρύξει η Ελλάδα παύση πληρωμών, αδυναμία να πληρώσει μισθούς και συντάξεις»!

Αντιλαϊκές ανατροπές παντού

Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να εξαπατήσει το λαό και να εξωραΐσει το μηχανισμό των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ώστε η κυβέρνηση ανεμπόδιστα να αξιοποιήσει την προσφυγή της σ' αυτό για να προωθήσει το σύνολο των αντιδραστικών στρατηγικών σχεδιασμών της.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κανένας μηχανισμός και κανένα ΔΝΤ δεν μας φταίει για όσα ζούμε και για όσες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε» και τόνισε ότι αυτό που «απασχολεί σήμερα την κυβέρνηση είναι η προσήλωση στις μεγάλες αλλαγές». Προχωράμε, τόνισε, σε «ανατροπές παντού», δείχνοντας την αντιδραστική βούληση της κυβέρνησης να ισοπεδώσει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οξύνοντας την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με τη ΝΔ, απέδωσε τα ελλείμματα και το χρέος «στις εγκληματικές πολιτικές της ΝΔ». Η Ελλάδα, ανέφερε, βρίσκεται «ήδη σε επιτήρηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ» εξαιτίας της πολιτικής των 5 τελευταίων χρόνων από την κυβέρνηση της ΝΔ και υποστήριξε ότι αν δεν ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «η χρεοκοπία θα ήταν εδώ και το κράτος δε θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις».

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να σημειώσει ότι ο «μηχανισμός στήριξης είναι ευρωπαϊκός (...) Το ΔΝΤ συμμετέχει μειοψηφικά» και απευθυνόμενος κυρίως στη ΝΔ την κάλεσε να μην «παραπληροφορεί και αποπροσανατολίζει τη συζήτηση σπέρνοντας φόβο και πανικό».

Ωμός εκβιασμός

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γ. Ραγκούσης, υποστηρίζοντας: «Η ηγεσία της ΝΔ, η οποία οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, τώρα προσπαθεί να απαξιώσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν θίγει την κυβέρνηση. Αυτό προσβάλλει βάναυσα τους κόπους και τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ανέφερε ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση είναι αφενός ριζικές και αφετέρου απαραίτητες και αναγκαίες, «όχι γιατί μας επιβάλλονται από την ΕΕ ή από το ΔΝΤ, όπως κατά κόρον ακούγεται, αλλά γιατί χωρίς αυτές δεν θα επιβιώσει, ούτε δημοσιονομικά ούτε και κοινωνικά, η χώρα».

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για θέματα οικονομίας, που θα επικεντρώσει στο μηχανισμό δανειοδότησης και στις κινήσεις της κυβέρνησης. Την Τρίτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με θέμα το νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ